Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.197
    Може ја мачат непцата, ако јадела досега мислам дека ова и е само период. Не се секирај, само трпение :)
    Се уште основна храна е млекото, овој период е повеќе запознавање со храна, вкусови, текстури.

Бисквити не давам уште (13м), некако многу состојки имаат, од грицки давам бебешки смоки лино или едни од витаминка, 100% пченка. И не како замена за оброк, туку некогаш ми треба 5 минути да не ми џамка... :D

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Имаш засладувач од урми, можеш него ако мислиш дека ќе помогне, има и трчен и како прашок, јас и за големиот (за какао и слично) каде не може да избегна го користам.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Мајки тие кои што сте во германија какви електролити давате? Тука најдов еден на хип во стаклено шише како сок од јаболка па не знам дали е тоа?
    Бебе од синоќа ми е со температура па да земам и електролити

4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    Да има на Hipp во стаклено шише електролити ама моите не сакаа да ги пијат тие. Alvogen ORS ги прифатија и такви давам, побарај такви или некои други нека ти предложат во аптека ако не сака да ги пие Hipp.

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Фала ти мајка ќе прашам во аптека и за тие

Едит: да прашам и дали давате цеден сок од портокал? 11+ е, имам воведено цитрусни

6. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    Zdravo mamii, od koga pocnaa vasite malecki da pokazuvaat so prst kon nesto? Nie sme 10 m i seuste ne pokazuva pa me zagrizuva po malku? I od koga maftaag za cao cao?

7. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    За чао мае од 10ти негде, а со прст уште не покажува 11+ е. Знае што дека е покажува само со вртење со глава сеуште

8. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    I moeto isto ko ke recime za nesto se vrti sprema to so go kazuvame, no ne go pokazuva so prst seuste.. znaci ne e nisti strasno?

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    5.997
    Од каде ти е таа идеја дека е страшно ако 10м бебе на покажува со прсте? Тоа е 12 месечна вештина а не се смета за задоцнето до 18 месеци. Штом се врти на прашања каде е ...? тоа е и повеќе од доволно (напредно) за неговата возраст.

На Tiny Love, Mart3 и Anika55 им се допаѓа ова.
  10. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    Deka ne znae uste da pravi cao cao i zatoa se isplasiv. A uste edno prasanje dali maleckite koga igrat vrtat so trkalcata so racinjata?

11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    5.997
    Абе мало е, има време за чао, на 10м единствен гест кој се очекува е пружање раце да го земеш. Гаси се од пребарувања на гугл зашто ќе се оболиш од секирации. Да, нормално е бебиња да вртат тркалца, интересно им е. Јас намерно им давам колички и мотори и им вртам тркала за да се заиграат за да испијам кафе на раат :D
    Тоа вртење тркала е толку несреќно поврзано со аутизам што едно чудо мајки се вадат од памет без потреба (facepalm)

На Skyler, LiquidLuna, oblace1 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    Uf bas me raspolozi, ziva pozitiva si :l: bas se napnuvam samata si baram problemi samo i samo citam gluposti, a bebusot se se svrti koga go vikam po ima, reagira na zvucite koj ke zbora kaj zbora koj tropnal kade sto... E sega nekogas ne se vrti odma ko ke e zaigran so nesto ili gleda tv odvreme navreme koga mu dozvoluvam...

13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.710
    Допаѓања:
    5.997
    И јас бев на твое место, затоа ти ги препознав прашањата :D се замарав и јас со глупости и затоа ти викам стој подалеку од гугл. Не се очекува да се врти кога е заигран или гледа тв. И ако пречесто го викаш ќе научи да те игнорира и нема да се врти никогаш. (Ќе мисли дека неговото име е небитно нешто штом толку често го слуша) Не ме прашувај како знам :D

На LiquidLuna, Калатеа, Mart3 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    Мајки, им ги четкате ли првите забчиња на бебињата? Како што читам без паста треба или?

15. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    1.886
    Девојки денес направивме 6м до 4 месеци и нешто супер ни беше вечерното спиење заспиваше кај 21ч во 4:30 имаше едно станување потоа во 6:30 и во 8 беше будна,бев кај моите 3 недели и од тогаш почна да станува дали на 30 мин,1:30 или 2 часа не се издржува таман сум заспала станала,дали има начин да се смени ова веќе преуморно се осеќам.

16. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Ги четкаме со напрсток на нук и бебе паста, заедно одат во сет, ги земавме од анифарм. Мојава обожава, ја чешка изгледа убаво од една страна е мека четкичка, од другата топчиња, не дава после да го извадам од уста.

На Cutiegirl*7 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Се тоа што си пишала е нормално, сите фази ќе си ги минат кога ќе е време. Не се оптеретувај толку, не читај свашта на нет и не споредувај со други деца. Веќе ти пишале нема ништо страшно, ништо не касни, тек ќе ги учат сите тие нешта, процес е тоа, едно по едно ќе почне да прави. Да уживааме уште малку во раатот “бебе” последни бебешки денови се овие :inlove:

На LiquidLuna и Mart3 им се допаѓа ова.
  18. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    Daa skroz si vo pravo... :inlove:

На Anturium му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Мајки сега во сезона на вируси дали давате на бебчињата нешто витаминско, капки/сируп и ако да, какви?

20. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Бебивит капки можат да се даваат од самото раѓање. Му ги давав зимуска, кога отопли веќе не. Зимно време пак планирам да му давам.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.