Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mateas

Mateas Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    600
    Здраво
    Би сакала да ве прашам како да постапам кога малата плаче и отеднаш заоѓа.. веќе сме 14 месеци од помала прави така, но и сега знае да ми направи до степен да не знам како да реагирам. На пример вчера помодре додека да дојде на себе.
    Од истава причина, кога имаше 4 месеци по препорака на др.Палчевска во Систина правевме ехо на мозоче и се беше во ред.
    Не прави често, но ете се случува...

2. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Дали фарбате/шатирате коса додека доите?
    Проработиа хормоните кај мене :D,
    ме фати мерак за шатирано.:makeup:

3. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Јас се шатирав додека доев.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Јас и додека бев бремена бланш и сега кога дојам

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Мајки дали има некој скок во 10++ месеци? Фатија близнациве вирус,.прво едниот па после другиот, носени на доктор, крвна слика добра и кај двајцата, едниот намали побрзо, другиот еве 3ти ден качува уште. Зборот ми е дали од вирусот, дали од друго како други деца да чувам, значи цело време се плаче за ништо, како залепени се до мене и татко и. Правам каши домашни си јадеа убаво, сега не сакаат да видат, само готови јадат. Едното ни млекото не сака да го пие од 150мл намали на 60мл, не сакаат да спијат по 30мин максимално, навечер се будат со плачење, се лутат, не знаат што сакаат, се гурат, меѓу себе исто почнаа да се удараат да се туркаат. Секој во свое креветче си спиеше, сега само во раце спијат, или до нас. Некоја со слично искуство, ме полудеа овие денови...

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.627
    Колку столици на ден би требало да има бебе? Дали има некое правило?

Бебе имаше кога една, кога две долг период. Деновиве се случува и 4-5 валкани пелени да има. Немаме нешто во храната сменето и во количина, па да речам се прејадува. За напредување си напредува, нема застој тука.

Инаку не се течни, за да се сомневам во дијареја, нема ни промена на боја. Само што има повеќе валкани пелени на ден.

7. Ив10

Ив10 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2022
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    188
    Мајки како да вратам апетит кај дечково мој.Од дете што се си јадеше, стана најголем нејадач.Уста затвора нема шанси да му ставам нешто.Ни со лажење ни со играње, со ништо..телефон несакам да дадам, ама очајна сум веќе..Беше болен пред две недели и плус во 7ми скок и заби извади 5 и еве веќе две недели се мачиме. Незнам веќе што да направам

8. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    4.358
    Исти се и моите близнаци 13 месеци имаат. Неподносливо е веќе.3 ден со температура се и плус 3ките им растат набабрени им се непцата . Хронично ненаспиени сме. Не можам ни да идам до тоалет некад да мочам.

На Beatris му/ѝ се допаѓа ова.
  9. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Добро само јас ли борби водам за облекување на детево? Значи не може да застане ни минута.. а му соблечам пелена одма се врти на стомак и со брзина на светлината фаќа да лази, никакви играчки, влажни, даљинска не му држат внимание и стварно ми е проблем секое пресоблекување ко со алигатор да се борам :sweat:

На Nala37, Beatris и oblace1 им се допаѓа ова.
  10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.707
    Допаѓања:
    5.992
    Со времето станува полошо, стануваат и бегаат голи:D
    Го прашувам едниот добро бре, вака гол ли ќе трчаш?! Се врти и вика ДА!
    Значи секое пресоблекување ми е стрес. Се тресам откако ќе ги завршам зашто ме измориле и од воздржување да не ги зашлакам што ме нервираат :D
    Не знам кога и дали завршува фазата. Али едвај чекам да фрлат пелени.

На Sunrise!!!, Tess36, NNK19 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Исто е и кај нас. Мислам од 7ми скок навака борби е пресоблекувањето. Единствен спас ми е што користиме комода за пресоблекување па среќа нема кај да бега многу. Ама пелена се научив во сите можни позиции да ставам, де стоејќи де седејќи, на меше, во лазачка положба. На масичка некоја земи душек и така пресоблекувај, да нема мн голема површина каде да ти бега

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Потполно исто е и кај нас. Дури во последно време, а го легнам почнува да плаче и да се буни. Мака ми е кога треба пелена да му сменам, што викаш баш како борба со алигатори :D.

13. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    Леле а ја си мислам ќе се смират. Си викам така само на моиве ли заби и растат, едниот од петосед си ја треска главата, многу тешко вади заби, ќе ми стане жал на момент, па за кратко ми иде лудница да фатам...:D

На Tess36 и doll.a им се допаѓа ова.
  14. Jana7

Jana7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    177
    Исто..веќе немам идеи што да и давам да се занимава за да ја пресоблечам. Лосиони, креми, даљинска, играчки фрла и се врти одма се тегне.

А носе како чистите? За тоа какви борби водиме лудило е... не можеме да ја додржиме буквално. Мора, носето полно и е, ама ми се темни кога ќе дојде време за чистење :|

15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.004
    Допаѓања:
    13.110
    Млечно нешто ново да не имаш дадено или запче некое да не расне? Не е ништо страшно, може да мењаат.

16. doll.a

doll.a Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    4.358
    Нема смирување сеуште. Се молам кога ќе тргнам на работа да почнат да спијат иначе не знам кај ќе ми биде главата :worried:.

На Beatris му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.627
    Од вечерните каши пробува различни типови. На инстант мислам. Во нив што има вклучено млеко. Друго млечно најчесто грчки јогурт комбинираме ама повеќе од месец и е тој пробан.

А за заби - 4 се на пат.

Така да може и од тоа да е комбинација.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Анџелина

Анџелина Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    9

19. Анџелина

Анџелина Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    9
    Добро вечер нова сум тука имам ќерка од 8месеци два пати ми се случува кога спие наеднаш почнува гласно да дише знаете кога бебето премногу ќе плаче и кога ке се смирува такви звуци испушта но само што моево бебе не плачи на сон му се случува веднаш ја земам во раце ќе се пробуди тоа трае едно 20 минути па ќе се смири и повторно ќе спие дали е тоа нормално дали ви се има случено на некој од вас?

На Irenasirena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Ќе заврши знаеш кога? Кога ќе пораснат па ќе се срамат… ма да еве ја ќере 6г веќе почна да се засрамува и сама си оди во вц веќе, а синко 3г без пелени е и пак секое мочкање се соблекува гол и трча таков низ дома и низ двор (среќа сме со ѕидови па не не гледаат баш комшиите):drunk: ама ќе викнам 2-3-4пати и ќе дојде, со поголеми колку толку има разбирачка:rofl:

@Jana7 едвај, на сила… го легнувам на земја и го држам и за раце и за главче да не мрда и влечам… еве сабајле за прв пат од кога е роден го седнав на кујна и успеав со носко без многу маки да му ги извлечам. И моево е полно веќе 2недели :headbang:

На le.soleil и Jana7 им се допаѓа ова.