Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Јас мислев на спрејот од чико тој е за деца под две години, тој го имаме

На TIGARCE86 и heppymom им се допаѓа ова.
  2. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    За Чико знам душо и јас го земав гелот на Чико тие се од 0 месеци,јас те разбрав за бекутан спрејот...не сме се разбрале ;)[/QUOTE]

На Kaffe му/ѝ се допаѓа ова.
  3. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Јас имам прашање, не знам дали се надоврзува на едно од погоре :)

Деновиве ќе земаме дубак за малиот. Дома имаме паркет кој малку се лизга, нема никаде теписи, ништо. Што треба да носи малиот на нозете додека е во дубак? Да го оставам бос по чорапчиња, или да му облечам мокасинчиња со кожичка доле?

4. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    @green.eyes јас ги оставав дечките боси, ретко со чорапи, многу се склетџии,исто кај мене е паркет, без теписи, малава уште не сум ја ставила, се надевам дека она како женско нема да ми изиграва Шумахер во дубак како дечките.:lol:

Туку и јас нешто да си прашам, малава од кога почнав да ја дохранувам место да и замени
    оброкот еден подој таа почна повеќе да цица.:?:
    И давав и повеќе да јаде да не е гладна, јаде околу 180-200 грама и давам два оброка ама место да замени два подоја она почна уште повеќе да цица, дечките вака не ми правеа, има простор за загриженост или такво си е бебето.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    @bittersweet ист случај и кај нас е .Јаде 4 оброка од по 150-160 грама и цица околу 6 пати дневно плус 4 пати ноке :О

На heppymom и bittersweet им се допаѓа ова.
  6. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Дечките на 8 месеци цицаа 7-8 пати на ден и два оброка им давав а малава зголеми сега на 10-12 подои на ден, викаш 4 оброка и даваш, пробав повеќе јадење да и давам ама не сака да јаде, затвора устата, прчи муцката и нема шанси да ја намолам да јаде.

7. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Не сум баш експерт ама еве и јас да дадам мислење, да не е жедна? Можеби повеќе цврста храна ја ожеднува па затоа сака да цица повеќе :)

8. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Исто и кај нас само кај нас проблемот е што буцко мој има два оброка, но неможе ни по 100гр да изеде на едно јадење, а си цица колку си сака, си цица како новороденче, а не да ги намалуваме подоите.

На bittersweet и heppymom им се допаѓа ова.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.684
    Допаѓања:
    37.776
    И ние да се пρиκлучиме κон "цицачите" :) Тρи пати цвρста хρана и 6 дневни + 2 ноќни подои. Јас сеκогаш κажувам деκа не бρојам гρамови,но јаде повеќе од 150гρ обавезно. И не знам дали е случај и со вас,но нашите подои тρаат по половина час и тоа од двете гρади на сеκојподој :)

На joy1 и heppymom им се допаѓа ова.
  10. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Ако не пијат течности можно е да се жедни. Барем кај мене е тој случај. Освен цицањето други течности не примаме. Цица...е не знам до толку да бројам :D

На joy1 и heppymom им се допаѓа ова.
  11. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Син ми цица бетер од новороденче.
    Многу лошо се научил, сам се пентари на кауч, ми седнува во скут и ми ја влече маицата.
    Значи буквално ме соблекува и си ја вади градата. На почетокот ми беше интересно и се смеев, сега тоа го сметам за голема грешка.
    Се плашам дека утре било каде и пред било кого ќе го прави тоа. :?:
    Бара цице по 100 пати на ден, а таман намаливме подои. Инаку цицањето никогаш не ни влијаело на количината на оброците.

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    И малово мое е како новороденче, со таа разлика што е на АД, не цица. Како му се радува на шишенцето не можам да опишам. Почна и ноќе да се буди и 2 пати пие млеко, а од 2 месеци пие по еднаш. Ама многу малку јаде преку ден цврста храна заради тие две запчиња што треба да излезат во секој момент, да не кажам ич, не знам дали да ги бројам тие 20-30гр што ги јаде, па веројатно за тоа си надокнадува. Глувче. За чудо па, образите му се пак збумбарени како пред да ослаби, ќе видиме во понеделник што ќе каже вагата. :?:

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Не пие вода иако секојдневно му нудам, ќе си поигра до цуцлата и толку и веднаш си бара да цица. Со цице заспива, со цице се буди.

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    da se pridruzime i nie na cicacite. Imame tri glavni obroci i uzinki megju obrocite. Voda pie. Cicka bara nasekade. Zaspiva so brknati racinja vo cicki, si igra so bradavicite, saka da gi guska. Koga kje recam kaj e ciceto na mama, vednas letaa. Podiga majci, me soblekuva. Na ednata cicka cica, a so drugata igre. Sinokja se razbudi vo 4 . Cicase i pocna da si igra. Od krevetce na spalna i obratno. Pee igra, gajle si nema a mene spie mi se, duri mi se placese od so mi se spiese. Zaspa vo 5.30 sabajleto.

15. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Исто јаде 3 пати цица како новороденче и дење и ноќе станува 3-4 пати вода пие преку ден околу 60 мл...

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Како што пишав се вративме ние и се привикнуваме повторно на новата средина. Не знам дали заради тоа што патувавме или заради тоа што бебе порасна и разбира повеќе но имаме стекнато мн лоша навика. Бебе спиеше само во креветче. Одкако ќе испиеше млеко се вртеше и заспиваше. Сега веќе штом ја соуштам во кревет почнува да плаче, се лути, удира со нозете по кревет, збеснува. Ја зимам во раце, одма ме гушка и ми легнува на рамо и се смирува. За да не заспие на раце, легнуваме на спална и така гушнати заспиваме. Недај боже да осети дека станувам повторно има пискање од нервоза уште 10 мин. Па оди смирија ако можеш:^) иначе со дадилката не прави така. Су заспива сама во креветче без проблем. Мајки има ли чаре? Не сакам да се учи на спална да спие :( како да постапам?

17. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    И ние имаме по два оброка, и си цицаме едно 5-6 пати во денот, навечер станува 2 пати некогаш и 3 си цица едно 15 мин.
    Сакав да прашам дали треба и трет обрпк или рано си е , како што ве следам заклучив дека е рано ама сепак да прашам, и друго првиот оврок ни е во 11 вториот 19 дали е добро или грешам и со тоа??
    А бебуш јаде до 100-120 гр.највеќе :)

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.005
    Допаѓања:
    327.969
    Ако даваш втор оброк зеленчук или месо тогаш касно ви е 19 часот.Помести го бар за два часа порано.

На zuto и heppymom им се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.204
    Допаѓања:
    258.509
    Јас на синко кога почнуваше да јаде никогаш не дадов зеленчук и месо после 19 часот. А нејадач беше, ама строго го почитував времето, дека тој вид на храна потешко се вари.
    И сеуште внимавам, навечер давам и покасно, зависи, сега сам бара да јаде, ама речиси никогаш не е зеленчук или месо.
    Навечер се млечните оброци, или житарките, зависи што имаш воведено.

20. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    Зеленчук @joy1 ...
    Со месо не сме почнале
    Arno si prasav :) Фалаа женчиња