Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.127
    Допаѓања:
    111.077
    Jaс ова не знам што е, се ми е нашљакано со гомна од него, а кака ко за беља сега ко никад, по 4 пати на ден. Затоа е соленка. Од 2м кога беше мака имам, ама сега е опасно. Ај пелена мењање, ама па облакање нови алишта, гладијатоски борби се тоа. Јас вакво нешто сум немала со големиот, се било со мирно и тивко, брзо, без мака. Ми се темни сега со 2 слоја облека, па бодиња на долги, па дуксери, па јакни...

И уште една голема мака имам, детево сака да спие ушушкано, значи да е стуткано од сите страни, да е потпрено, да е залепено за нешто. Ми иде сега на 9м да му купам гнездо. Засега го ставам врз перницата за доење, ама тоа па ми е премногу страв да не се искичми, сеуште се покриваме со чаршавче, со шпихозна и боди по прерамки спие, чаршавчето иде аут во првите 10мин, се мислам по боди на долги и во вреќа да го пикнам, белки така помирно ќе спие. Многу е склетлив, а не сака така слободно да спие на широко, сака да е потпрен со нешто, да има нешто до него. Или се мислев едно јорганче да пикнам во навлака јорганска па да го направам ко гнездо без горе кај главата дел и така да спие, да има нешто околу него, белки помирно ќе е. Многу терсене малиов, сите не строи дома.

На Miss_S и NNK19 им се допаѓа ова.
  2. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    И мојот е исто. Не сака мн облека ама да е ушушкан некаде. Обавезно главата пикната во перница и да ја гушка со раце и нозе. Јас му ставив две перници ниски а долги од страна и така спие

3. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Бебе јаде оброк цврста храна па после не полн половина час бара цицка пошто само така заспива. Не цица многу, колку да добие цицка во уста, бидејќи никаква цуцла не прифаќа. И нели така идат скоро два оброци едно по друго па бљуцка тоа што е вишок.
    Нормално е ова?

4. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    1.107
    Исто прави и бебе. Има два оброка, доста количински и хранливи, млекото не го остава. Цица не за да заспие туку двете гради ми ги празни скроз.

5. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.704
    Допаѓања:
    4.531
    Женски да прашам дали некоја има слично искуство. Бебето од 2-3 месец почна кога се успива да ја врти главата на перница лево десно и така цело време додека не заспие,тоа го правеше ретко ама сега почна многу често,секоја вечер го прави кога се буди па презаспива ама и преку ден…

6. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Oh my . Значи да не се надевам на подобро, секое менување пелени слабеам по пола кило од борење со нив, се исушив, а гнетам благо на нервна база ко ненормална. Од дотерување ај се откажав, како циганчиња шетаат, ама и најнеопходно пресоблекување е страшно, бегаат, се тегнат, една ногавица облечи, другата ја соблекле, џабе изигравам кловн, се друго им е поинтересно. А деновиве се и болникави, со дијареа, па какање по 5,6 пати едно, 5,6 пати друго, миење газе на секое, инаку се исипуваат, не знам од кај ми уште сила. Мислам дека само тоа правам и ги успивам со саати за да спијат 15 минути.

На Beatris и le.soleil им се допаѓа ова.
  7. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    1.886
    Кај мене така прави кога заспива на цицка лево десно ја врти главата,сега почна и јас сакав да прашам дали тоа е во ред?

8. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    А бљуцка кога ќе се прејаде?

9. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Мојот така правеше пред да научи вртење. Кога почна да си се врти убаво престана. Правеше така кога му се спие или кога му беше време за млеко

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  10. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.704
    Допаѓања:
    4.531
    Мојот се врти веќе сам секако и на стомак и на грб ама имам приметено дека само кога заспива или презаспива прави така.

11. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Мојава тоа го прави кога ја пресоблакам и понекогаш кога е доле во игрална на грбче, а тоа е ретко. Не знам што и значи, така прави и после тоа се бута со газот назачки и бега. Некогаш ми е смешна, некогаш ме фаќа паника зошто го прави тоа.

12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    5.986
    Нормално е тоа. Тоа им е еден вид на selfsooting и така се успиваат. Моите се 15 месеци уште така прават на заспивање. Кога ќе ги видам да вртат главите се радувам, знам дека ќе заспијат брзо и ќе здивнам :D

На Tess36, АнаМаријаД, medena147 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Beatris

Beatris Популарен член

Се зачлени на:
    24 февруари 2011
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    2.364
    И моите прават така, исто ме фаќа паника, ама уште за што не ме фаќа уствари. Родени е 30та недела, за некој ден 11 месеци, си викам доволно е ова што го прават за тие месеци, па за кратко си викам леле може веќе треба да се пуштаат да одат, да кажуваат по нешто и така во круг се вртам.

На Tess36 и АнаМаријаД им се допаѓа ова.
  14. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Ич да не се замараш јас тоа уште од почеток си го расчистив, секое дете е уникатно. Само педијатарот ми ги спомнува тие корегирани јас си се водам по денот кога се родил. Некој стои, некој лази, збори, ич не ми е гајле мојот си е совршен за возраста, го користам форумов за компарација и сваќам дека не прави се, но и прави работи што и неколку месеци поголеми ги прават. Се ќе си дојде кога ќе биде спремен

На Cence, Tess36, АнаМаријаД и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    1.107
    Зависи кога како. Еве денес блуцна ама изеде малку поголема количина од што треба и не помина ни пола час бараше да цица. Не би го доела јас барем 1.5 час ама оди кажи му, плаче вришти ме тегне по маица :worried:

16. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Исто и мојата. А вода пие?
    Моево не пие вода и мислам заради тоа бара набрзо да цица да изгаси жед.

17. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    1.107
    Кога како, не пие многу. Ама и кога ќе се напие да речам исто е.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.271
    Допаѓања:
    4.938
    јас од 4-5 месеци се префрлив на гакички, еве сега ке прави 13 месеци, буквално бега гол, се бркаме со гаќите, да легне за памперс нема шанси теоретски

На Tess36 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  19. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Може па тоа тегнењето за маица го сфаќате како да сака да цица, а не сака. И мојот се тегне по мене веќе цел месец, а тој цицка не знае што е. Буквално сака да ми ја соблече маицата, реално да доев ќе мислев за цицање е ама сега појма немам што сака. Веројатно дека сега учи да се дига секаде, па и на мене пробува. Да пробате да не давате додека не почне да плаче, ако само ве тегне одолговлекувајте шо знам. Може ова и нема да ви е баш некој совет зашто мојот е на ад, ама искуство само за тегнењето кажувам

На Freckles., Nala37 и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  20. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    1.107
    Се обидува да цица врз маица, ми ја гризе пупката. Му го знам и дишењето и плачењето, едноставно знаеш кога плаче за да цица. Фала ти :)

На Freckles. и Anturium им се допаѓа ова.