Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Кога ќе ја извадам градата зинува и едвај чека да ја лапне.

На Freckles. и Anturium им се допаѓа ова.
  2. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    818
    Дали на алверде има крем или млеко за хидратација на бебе за сува кожа сакам поефтина органска да е не ми се дава пари за веледа нема да го користам многу, на нозете заприметив дека и е сува кожата од ладно и сакам да ја мачкам со нешто некој предлог за органско поефтино или да земам маст од невен да ја мачкам со тоа?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    794
    Органско кокосово масло, подобра опција не ми текнува :)

kokosovo-maslo-nerafinirano-sim-web.jpg

На Снегулк@23 и ija им се допаѓа ова.
  4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.127
    Допаѓања:
    111.077
    Па не е толку ладно да се суши кожата од ладно, така да не верувам колку е од ладно. Видов во ДМ на Бејби лав некое ново органско, пробај го. Секако ако не делува ќе земеш нешто појако.

На oblace1, Снегулк@23 и ija им се допаѓа ова.
  5. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.209
    5ти скок не дрма на најјако. На крај сме, као демек пројде громчето и за 2 дена искачаме од скок ама да видам да не верувам. Преку ден е расположена се супер. Навечер спие од 7ипол - 8 до 12 - 1 и од тогаш до 7 сабајле се буди на пола саат. Давај цуцла, нишкај, пеј, не и не. Само со цице презаспива. А се буди со такво жално плачење ко да ја боли нешто. Некогаш не ни отвара очи, само плаче или писка. Додуша не знам дал е скокот или вади второ запче. Пред 1 недела првото го извади. Можно е одма и второ да и никне така? Повеќе си се пожалив него што прашав нешто (facepalm)

6. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.151
    Допаѓања:
    818
    Заприметив само долу на ноџиња каде што е голо местото само таму и се суши кожана во Охрид дува ладен ветар затоа мислам дека од ладно и се суши кожата.

7. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мојата кога вадеше запчиња така плачеше во сон, воопшто не пробудена. И доктор ми кажа дека тоа е симптом за заби никнување. И да, кај нас едно по друго излегоа двете долу.

Е сега за горниве уште абер нема. Кога треба да излезат тие? Обично колку време после првите (долу) излегуваат горните запчиња?

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.127
    Допаѓања:
    111.077
    Не знам колку е поладно од Скопје, ама рано е за сува кожа од ладно. Веројатно не искачате кога тт се под 10, ако воопшто се, а мислам не се. Може едноставно од ветерот да е poсува кожичката.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Jana7

Jana7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    177
    Мајки, на бебињата што одат во градинка дали после дома пак им спремате ручек? Или ужинка па вечера? Малку ми е нејасно не знам каков ред да фатиме, имаат ручек во градинка во 11ипол, па ја зимам и дома спие саат/два. Ми остануваат повеќе саати до вечер за да нема ручек и дома, а од друга страна не знам да не и дојде тешко со два ручеци :|

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.522
    Мојот ручаше обавезно кога доаѓаше. Ама прво ручаше па дремка ако воопшто ја имаше.

На Jana7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.359
    Допаѓања:
    2.140
    Нема правила, секое бебе своја приказна. На моето прво запче доле му излезе на 8 ипол месеци, второто излезе после една недела. Горе излезе едно на 10 месеци, второто сега почна да ѕирка.

На внуката долните две излегоа заедно на 6 месеци, горните излегоа после 2 недели, исто заедно.

Последна измена: 5 октомври 2023
    На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Дали бебето осеќа иста топлина/студ како нас возрасните, ете сега ќе одиме кон зима, дали навечер во ноќта му е ладно како нас, како да го облекувам, за ноќе, пред спиење го бањам па го заспивам, треба повеќе да е облечен нели, почнав да му облекам вреќа средна дебелина, ни тенко ни многу дебело, здола само халахопчиња и боди на долги, доволно е?

13. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Ама зошто хулахопки, тебе згодно ти е да спиеш со хулахопки? Веќе ако сакаш нешто подобро тенки пиџамчиња. Хулахопки јас не можам да трпам, а не па да спијам во нив

На Splendor., oblace1 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  14. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Имаш право помислив не дека не, ама ете , вечерва така спие,само вечеров така го облеков, од утре не, со потенки пижами, доволно ќе е за овој период? зошто не е веќе вруќина,а ниту многу ладно.

15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Мојот моментално спие во боди на долги и памучни пиџами во летна вреќичка без чорапи, некогаш и во шпикозни исто во вреќичка. Кога ќе залади повеќе под шпикозни ќе облекувам и боди на кратки/кимони. А за зимото истото само со подебела вреќичка

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.624
    Вечерва на гости кај роднини, пред моево бебе, децата вклучија некој ваков тип на играчка со јаки светла.
    IMG_20231006_001144.jpg

Не истата ама нешто слично, да се движи, трепкаше плаво, црвено меѓу другото.
    Досега не се случило,а и по дома немаме вакви играчки, меѓутоа овој пат бебево како да се плашеше од светлата, трепкаше постојано, како да и сметаат на очињата.

Дома, а и надвор или во други куќи, каде и да сме со нормално светло, не се случило никакво трепкање, исто доколку гледа во Тв или друг екран. Само еве од играчката што трепка.

Се замислив дали би можело некој невролошки проблем да е, а може пак едноставно е премала за вакви играчки.

Следна недела сме на педијатар, баш ќе споменам.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.127
    Допаѓања:
    111.077
    Бебе спие сега во шпихозни и боди без ракави, по прерамки, покриено со тенко ќебенце само ноџињата да не се боси. Какви хулахопки на ова време, па не е толку ладно. Башка ние сме возрасни, веќе имаме некој лајфстајл изградено, имаме осет нели топло ладно, некој преферира повеќе топло некој ладно и слично, така да на бебе сигурно не му е ладно по шпихозни и боди, за вреќа па да не зборам. Јас вреќа уште немам ставено, сеуште ми е рано.

На Splendor. и Amore123 им се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.624
    Хулахопки не би ставила затоа што се многу стегнати, залепени за кожа. Тенки пижами или боди на долги и пантолончиња.
    Е сега зависи колку ви е температурата во соба.

Кај мене спие во боди на прерамки, тенки шпихозни или пижами и плус ќебе средна дебелина или вреќа. Зависи кога како.
    Ама сме во куќа што брзо се лади и температурата во спалните е околу 19-20 степени во моментов, без греење.

Не ми е некако за да ја оставам само со тенко ќебенце или без ништо.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Мислам дека е така затоа што прв пат е изложена на ваков тип играчки, а истите знаат да бидат престимулативни. Покрај јаките светла, сигурно и гласна била?

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.359
    Допаѓања:
    2.140
    Овие играчки мене ми сметаат, а не па на бебе. Слична добивме на поклон, ја отворив, ја пуштив еднаш, ми сметаа и звукот и светлото и ја складирав.

Мене страв ми да пишам како спие :tmi:
    Ромперче, доле долго нешто под коленици, горе на кратки. И толку. Ако има нешто плус, нема спиење. Ќебенце е мисловна именка моментално. Некогаш кога мене ми пристудува го покривам со тетра и ја фрла во истата минута и продолжува така да спие.

На Splendor. и Miss_S им се допаѓа ова.