Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.671
    Допаѓања:
    7.590
    @Pocahontas.93 , @Mandela , да, прв пат виде ваква играчка и стварно се прејаки и за возрасни.

Дома немаме ништо слично.

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.160
    Допаѓања:
    40.521
    Не е само за возраста, генерално мене ми се прегласни и преагресивни. Мојот големиот плачеше од нив.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Некако не е активна темата за дубаци, џампери, па тука ќе прашам. 8+се, во игрална веќе не им е интересно, ортопед ни кажа дека близнаци за да си олеснам можам кога ми треба кратко да ги ставам во дубак. Зедовме еден од пријатели, сакаа да седат, ама мене ми е страв, тоа ептен небезбедно ми личи. Е сега, дали да давам 7000 за еден џампер, бар статичен е или да се снаоѓам со игралнава? Само бесам по неа играчки, се дигаат, се, ама уште не се стабилни, а оградата е со метални шипки и на нив знаат да се чукнат па не ми е од помош. Барем кога им правам јадење да знам дека се безбедни во нешто.

4. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Исто сме, само моја грешка со халахопките, само синоќа беше, нема да му облекам повеќе, навистина не се удобни.

5. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Мајки од кога почнувате да давате бебе да држи само и да јаде парчиња? Ние сме на цицање, едвај некогаш кашичка да проба. А гледам кај dragana fitlife како зборува често на тема бебе да јаде парчиња

6. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Каде купувате кондурчиња/топлинчиња без ѓон? Од окаиди оние до 12 мес му се мали.

7. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Види дали се вадат тркалата, јас така го користам стои само во него и си игра

8. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.845
    Од 6 до 8 месеци пробував, на 8 активно почнав. Имам пишано детално во темата за блв, разгледај таму

9. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    91
    Како ви спијат бебињата во седиште во автомобил?

Седиштето што го имаме е Cangaroo со изофикс, но автомобилот ми нема изофикс, и така го прицврстивме со каишот како што пишуваше во упатството. Ќерка ми (скоро 11м) и се случува да заспие нели додека ја возам и главата и паѓа напред кога заспива во седиштето. Е сега, до сега не мислев дека тоа е нешто страшно, но само што гледав видео на Тикток кое вели дека кога спијат децата во кола во седиште главата треба да им биде назад потпрена да не им виснува напред, и демек жена си го оставила бебето дома да спие во седиштето за да не го буди, и бидејќи му висела главата напред се прекинувал протокот на воздух и детето починало ;(;(;( и сега сум во мисли дали не ми е поставено седиштето како што треба или ок е да спие така во кола дека не е долг временски период или до бебево мое е

10. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.702
    Допаѓања:
    5.953
    Дали седиштето има свои каиши, дали е свртено во обратна насока?

11. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Мајки ај некој совет ако може, бебе е 10+ одбива кашички и се преврливме само на парчиња ама и тоа сега почна да одбива, ке проба 5-6 пати и толку. Незнам веќе ни што да спремам за јадење, се едно исто вртиме.
    Вчера бевме на контрола и се консултирав, ми препорача да земеме калориски шејкови , па сега тоа ке пробаме.
    Вака бебуш е весел, активен, се исправа, лази ама ми е страв за килажава. Само 200 гр има качено за 3 месеци, што сметам дека е премалку. Моментално има 7800гр. Моментално е во скок , ама протестов е уште пред тоа

Да се редактирам, крвна слика правевме вчера, супер е, и серумско железо проверивме , исто е добро

12. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    958
    Допаѓања:
    914
    Isto e i kaj moevo. Bas sega se ukl za da prasam. Odbiva kasicki, voda ne pie cesto. smetav deka e od zabi, od skok vo 42 nedela, no ne znam veke. Samo na jogurt e dodeka sum na rab, doma na cice i kasa 2-3 lazici.
    Ponedelnik ke go nosam na pedijatar, me zagrizyva nejadenjevo

13. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    И мене ме загрижува многу, јас уште не тргнав на работа баш ради нејадењево ама од крај на ноември тргам и незнам искрено како ке се снаоѓаме за јадење.
    Ако најдеш некое решение кажувај:)
    Колку е тежок? Мене килажава ме загрижува, испод крива на раст е за тежина

14. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    91
    Да има свои каиши и со нив е прицврстено. Не е во обратна насока бидејќи пишуваше дека од толкава возраст и месеци не мора да е обратно свртено седиштето. А за видеото што зборувам жената рече дека детето и било 2 годинки кога се случило тоа. Ама прашањето ми е дали и на вашите бебиња им виси главата кога спијат во кола?

15. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    3.197
    Не знам, 2 години е големо за да се задуши така во спиење. Ќе се разбуди, ќе крене глава, не е новороденче. Такви приказни ги земам со резерва.
    А инаку не, не и виси главата кога спие во кола, ама дека е во многу удобна позиција, не е. Затоа повеќе пати ја проверувам дали дише :tmi: ама јас и возрасни луѓе ги проверувам дали дишат додека спијат удобро во кревет, така што не сум баш репер...

16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    Ако убаво се наместени каишите не би требало да паѓа главата на напред. Исто ако има опција седиштето за навалување на назад, ќе го спуштиш.

17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.702
    Допаѓања:
    5.953
    Доколку има опција пожелно е што подолго да се вози во обратна насока. Како и да е, ако е добро наместено нема да му паѓа главата напред.
    Еве тука објаснето

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.666
    Допаѓања:
    8.858
    На Snuggi има во babycenter.mk, ептен се убави и топли.

На DaisyD му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Nela_21

Nela_21 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2021
    Пораки:
    958
    Допаѓања:
    914
    Tezina 8.400gr, ne napreduva nesto mnogu mnogu otkako vovedov kasicki ( nekade od 6+ pocnav). Na 6 meseci imase duplirano rodilna tezina, no eve od letovo do sega, slabo napreduva. Juni sistematski i vakcina 7.400, vo avgust kaj maticna meren 7.900, sega sistsmatski vo sept. 8.400. vo detska preventiva mi rece pedijatar deka tezinata e na dolna grsnica. Telesko pravam vo domasni kasi jade, pilesko isto. Zolcka ne saka palwnta ne, parcinja ne znae da jade, se blendirano i 1 saat jade, i pak ne cela kasa (pravam merka so teglicka 190gr od kupecka kasa). Ovie nekolku dena edvaj 1 obrok ima
    A vesel e,mn prgav, non stop nesto prai ne miruva, i ne sedi na edno mesto, saka za racinja da go drzam i da odi ili lazi, i toa mu e non stop.

Ke konsultiram pedijatar od pon. Ako ima nekoe resenie, sovet itn ke ti pisam

20. spasovskam

spasovskam Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2014
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    758
    Dobri ste vie jadete , eee 190gr dobro e, mene merka mi bese mala teglicka od 120, toa koga jadese kasi, ama i taa ne ja jadese , se so sila i so lazenje, ama sega razbira i bega, nema sansi da gi dodrzam, mu stavam vo usta on sam go vadi i pluka.
    I jas i mm sme bile nejadaci i epten slabi, pa najverojatno i toa igra uloga.
    Samo da se zdravi pa kilaza ke kacime nekogas

На Nela_21 му/ѝ се допаѓа ова.