Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    110.942
    Од 8м, он уште порано сакаше и беше спремен, јас почекав одмор да истераме.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Моето е 6+ му дадов морков варено со компир, реков да пробам пасирано, да не е блендирано, со првиот залак се задави, многу се уплашив, го поврати , се виде излезе мало парченце морков.

3. Mamacita00

Mamacita00 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2022
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    91
    Мајки помош, бебе е 10 месеци беше болно цела недела со тт 39 од вчера фала богу нема веќе тт ама денес изби осип и на педијатрија ми рекоа да давам лорадин да не ја чеша и побрзо да се повлече, ама не рекоа ни колку да давам ни ништо и купивме сега читам дека не се препорачува кај деца под 2год, што да правам хелппппп

4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.212
    Допаѓања:
    5.770
    На сите што се против алергија пишува дека не се препорачува кај деца под 2 години, но ако ви кажале да пие треба да пие.
    Обично дозата е помала од најмалата пропишана.
    Што ви дадоа да пие?

5. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Нас ни рекоа дека не е препорачливо под 1 год но доколку е потребно се прави исклучок. Штом ти рекле дај

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    45.812
    Давав јас на моето кога беше 3м оти исфрли алергија, давај слободно. Ама мене повеќе би ме загрижил осипот после тт, каков е? Зошто лоратадин ако не е алергија, исчезнува кога ќе го налегнеш со чаша? Ако исчезнува може да помине со лоратадин ама ако не исчезнува тогаш внатрешно е, треб да го проверат.

Здраво инаку, ви се придружувам во групава, мали денес наполни 6м.
    Прво прашање, дали додека ги успивате ве тепаат со раката? Моето почна да го прави ова во скоков и ете не престана, нервозно ме мава, дали по рака, образ, града, исто прави и на шише и општо периодов удара по се, тупа. Не знам дали е нормална развојна фаза или недај боже си помислувам дека нешто не е во ред со бебево мое.
    И нервозен е општо ноќно време, многу немирен, заби се спремаат за излегување, дали може до тоа е?

7. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Од 7 месеци.
    Почнав со смоки да ја учам змаев дека се топат и нема да и е ништо ( не дека е правилно туку така се осеќав подобро лично јас) иако она беше спремна и сама почна да бара ми ја зимаше лажицата, едвај чекаше да капне нешто на столчето за да го граба со раце и прсти.
    Сега за сега е успешно, првите денови враќаше нешто пошто е лакома и многу пикаше, денес се случува тоа ако нешто и е превкусно.
    Совет од мене ако почнуваш, не се води по инстаграм и соц. мрежи туку по инстинкт. Да, пребарај како треба да е соодветно зготвено и сервирано според возраста и тоа е тоа што е најбитно, останатото ти води го.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Тепаше и уште тепа, а веќе е 9м.
    Највеќе додека цица за заспивање ме мава со рачето, а почна и со глава да ми замавнува додека си играме и го држам во раце.. буквално ко да сака со глава да ме удри во глава и тоа 3-4-5 пати по ред иде напред назад со главчето:D

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мојот е 8 и до сега сум дала само бисквитка сам да јаде и големо парче јаболче убаво му доаѓа на забчињата ама тоа под контрола зошто знае да загриза малку повеќе.

10. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    И мојава мава, како што пишала NNK кога ја држам и ме мава по лице по рамења, ако е подолу по раце, често мава на површини што произведуваат звук па мрда игра, ќе се возбуди рипа скока. И проби еден горен кец, сега вториот ќе биде за ден два ама мислам дека е фаза, не е од забите. Долноте кецови ги извади без ова тепање, тогаш не го правеше воопшто.

Мене повеќе ме нервира мрдањето напред назад, кога е во количка мислам дека ќе ја скрши или мрда лево десно со главата како “не” да кажува. Одма се испаничив прашував роднина и другарка да не е некој лош знак, ама не. И тоа било фаза:D

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Не знам каде да го поставам прашањево па затоа тука.
    Се истурив од повраќање ноќеска и цел ден. Што можам да се напијам?

12. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Мами вие што имате бебенца со рефлукс 6+ дали продолживте со АР 2 формула или преминавме на обично АД?

13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.161
    Јас вчера прашував, испиј пробиотик, јаглен, парацетамол ако те тресе или те боли телото и најбитно дремни

На DaisyD му/ѝ се допаѓа ова.
  14. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Беблињава имаа фаза со вртење тркала од колички, така? глуп филм ми се увртел во глава (facepalm)

15. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Има некоја мајка што ги пробала овие новиве Lody памперси, влажни марамици?
    Како ви се чинат?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Неизбежно е да ти се увртуваат такви филмови, не верувам дека има некоја што не се загрижила за тоа :)
    Нема друго чаре освен да си следиш ситуација, што е глупаво да се каже ова кога секојдневно следиме сè и секогаш нешто ќе нè загрижува.

На gothchick, H.VAGA и NNK19 им се допаѓа ова.
  17. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Во право си не дека не, еве го синко 3,5г ги има.. си збори, се прави, најнормално дете си е и пак му наоѓам “симптоми” :wasntme: :rofl:

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Исто :tmi:
    И истото ќе го правиш и за малото :D
    Особено кај мене е изразено бидејќи прозборе подоцна, после 2,5 години. Се пореметив :worried:

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Хахаха исто исто, сега убаво зборува ама ме сецна на плажа кога почна да си ги реди лопатките по ред убаво едно до друго :D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  20. denicijaa

denicijaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    188
    Дали има некоја мајка со слично искуство? Малото е скоро годинка, од 7 месеци ноќе се буди и не прифаќа ништо освен да заспие меѓу нас. Но последниов месец не се издржува, кога ќе се разбуди не презаспива веднаш, а почна екстремно немирно да спие, да клоца, да кубе, да удира во сон. Инаку пробавме последна дремка да е порано, подоцна, со една, со две, со три дремки, порано да вечера, покасно да вечера, порано да заспие, подоцна да заспие. Ништо од ова не се покажа успешно. Не се заби бидејќи веќе има 8 и го минавме тој приод со кенкање од заби. Тотално сме исцрпени, не спиеме по цела ноќ, а ако заспиеме добиваме клоца или бокс :)