Јас давав цвекло со морков така еднаш неделно. Се мрштеше и не ја сакаше ама пробував и бев упорна за да се навикне на вкусот. Не очекувај да јаде ама така една лажичка бутај во уста
a на пр. да му ставам цвекло во некоја кашичка така сварено и изблендирано нема да е штетно. ако не ова обавезно ке го пробам. оф баш сум на мака
Мене педијатарот ми кажа да не се брзам со воведување цвекло, било тешко за желудникот, а јас до тогаш имав неколку пати дадено, ако давам тоа да биде во вид на сок по 1-2 лажички. Јас направив пауза и од 9 месеци почнав да и давам пак. Ама во мали количини не верувам дека е штетно. Инаку цвеклото најубаво е печено во фолија, има некој благ вкус, малите го сакаат, а и задржува повеќе хранливи состојки отколку вареното. Многу е повкусно, пробај.
Сега ми текна, со претерување на давање цвекло може да фати и запек. И самата кажав во мали количини за да се навикне на вкусот затоа што во глобала не го сакаат.
Мајки може ли искуство да споделите во врска со давање шише на бебе, моето е скоро 7 месеци и несака ништо да пие од шише а од чашка пивнува по малку му давам кашички и цица но за 3-4 недели ке тргнам на работа и незнам како ке пие млеко, споделете искуство и кои шишиња лесно ги прифакаат бебињата јас пробав со чико, бејби нова, нук, бејби лов, и со клунче што е 6+ и ништо од тие чаре????
I jas go imam istiot problem,smeniv mn.sisinja i cucli,posledno sto zedov sise so klunce no badijala :/ Edinstveno pie vodicka koga i davam so lazicka,no i togas poveke imame vo sija otkolku v usta.Ne znam sto da pravam veke,a tecnosti mora da vnesuva.So kasickite i drugata cvrsta hrana nemamd problem,gi lapka...
Некои едноставно не сакаат ни шише ни цуцла, појма немам зошто. Моето беше баш такво, се јадеше и пиеше со лажица. Ги имав купено сите можни цуцли ама не прифати ниту една. Доколку не сака бебушот не напнувајте претерано за да прифати цуцла, и онака се штетни цуцлите. Ако цица на тој начин прима течности и не му се секирај, а ако не цица со лажиче ќе се научите. Знам дека е малку потешко со лажичка ама ќе се научите
Мајки што смеам да пијам за настинка и грло со оглед на тоа дека дојам и не сакам да пијам антибиотици? поздрав
За грло можеш на Др. Тајс пастили да лижеш, и парацитамол односно Далерон ако те боли глава или ако имаш температура и било какви болки. Јас тоа пиев друго знам дека несмеев. Освен ако не е алармантна ситуацијата ,тогаш посети лекар Едит. Јас дојам и пијам Ѓумбир и последен пат од него ми помина грлото
Кога е најдобро време за да се започне да се воведува глутен, и со што да почнам? Исто ме интересира од кога можам да му воведам телешко мевце и цвекло?
Јас од 6. мес варев телешко и прво супа од водичката неколку дена па потоа и месото Од 6 исто почнав со бисквити ,а од 7 ипол и леб внесов Сега јаде се
А водичката со што да му ја давам? Или само тоа? Еден ден само водичка да му дадам? А бисквити какви му даваше и во комбинација со што? СИмона те бомбандирав со прашања
Во водата може зеленчук да свариш и да направиш кашичка, или супа на пример, па со лепче издробено да му ја дадеш. Инаку бисквити на почеток јас давав плазма, најчесто со овошје.
Кисело млеко можеш уште од сега, а риба не знам после годината тука советуват педијатрите, еве син ми е 10 и пол месеци и сеуште му немам дадено риба , ќе почекам до година
Мајки дали ставате сол во кашичките на бебињата? Вчера една пријателка ме направи смешна зашто јас не сум ставала
Ни сол ни шеќер не ставам, уште сега ако ставаш па натаму што ќе биде? Има време, цел живот ќе јаде и сол и шеќер