majki edno prasanje,ako sin mi e alergicen na praska mozno li e na rakata da mu izlezat crveni aknicki? go zabelezuvam nekolku pati na razlicni periodi i mislam deka e od praskata
Пробај некој период да не му даваш праски, потоа одкако ќе му дадеш внимавај дали ќе има иста реакција. Син ми многу сака праски и фала богу до сега сме немале проблем.
ti blagodaram mila,ne davav odreden period ,skoro mesec i eve vednas pokaza a i sin mi si gi obozava ama toa e ke pravime pauza pa ke vidime
Praskite ne e preporaclivo da se zamrznuvaat,tuku,kompot se pravi.I jas nemav pojma a eve veke nekolku "bebeski zimnici"napraviv.Vidi na FB ima dve preubavi grupi "Zdrava hrana za zdravi deca" i "Zdrava hrana za nase bebe",ima milion informacii,recepti,soveti...Seto toa mozes da go najdes na "wall-ot" na grupite,no i vo posebno selektirani fajlovi.
@PUPICA ќе можеш ли да ги постираш линковите од страните? Јас немам фејсбук профил, но сакам да проверам дали можам без да се логирам да ги читам страните, ако не од кај маж ми или свекрва ми ќе се логирам. Сакав да прашам и тука: Дали некоја мајка знае како се складираат крушките? Имам домашни, непрскани кои сега стасуваат, па да знам дали компот да направам или можам и да замрзнам.
https://www.facebook.com/groups/911529535544233/ https://www.facebook.com/groups/193964350785351/ Повели,само не знам дали ќе ти ги отвори,бидејќи се од т.н. затворени групи. Инаку, читав дека не е препорачиво замрзнување на крушки,праски,диња,лубеница... Конкретно за крушки и праски да се складирале,т.е. да се направат во вид на компот. Миење,лупење,сечење,складирање во тегли,вода да ги покрие и шекер.Е,сега,во зависност колку детето ќе има кога ќе ги јаде,ќе видиш дали да ставиш минимално шеќер(пример само 1 лаж или малку повеќе,зависи и од тоа дали крушките,праските се киселкасти,поблаги),но,шеќер морало оти тој му иде како конзерванс.Некои наместо шеќер ставале и лажичка маџун,цејлонски цимет или суво грозје. Потоа,завиткани во весник,да се наредат во тенџере,да зовријат едно 15-20,па да се завиткаат во ќебе,кога скроз ќе оладат,готово . А уште попрактично, некои мајки ги ставале во машина за садови на 70 степени програм,и ги вадат кога скроз ќе се оладат.
Смешки се маливе , моево е уште цицалче цица сегде , каде си посака ме тегне за блуза и си седнува во скут или стоејки не му пречи и цица . Едната рака му е обавезно во другата града ме гали и така ... Сите ја имаме истата мака . за одбивање не доага во обзир со оглед што е голем цицкар
Ох чоколадке и ние исто,не секоја вечер,ама ако не е убаво заспана знае така да ми прави штом ја спуштам плаче,сака да ја кренам,па ја земам и се гушкаме исто на спална па кога ќе заспие убаво ја ставам во креветче.Чаре незнам,ама ставај ја постојано во креветче за да знае каде и е местото
Не се тревожете мајки, не си ставајте непотребни стресови и притисоци дека НЕ СМЕЕЛЕ на спална да спијат, дека МОРАЛЕ во креветче, дека ТРЕБА самото бебе да заспива и други дрн дрн јариња. Вистината е дека ЕДЕН е овој период, и гушкајте ги, заспивајте ги, и чувајте ги до вас најмногу што можете! Ниедно дете не останало засекогаш да спие на спална, или во мајчината прегратка. Ќе потпорасне (и тоа МНОГУ ПОБРЗО од што можете да замислите) и ќе бара свој кревет, па своја соба...на крај, пак остануваме со празна спална и прегратка
Ако може некој одговор, малку се исплашив На малиот сабајлево му пробија две запчиња, горе единица и двојка една до друга. Единицата конкретно беше малку излезена, некаде 1/4 да речеме од должината нели како што е забот. Прееска додека му правев млекце беше во креветче си играше, (а многу е нервозен од сабајле), кога отидов видов дека му крвари запчето. Не многу, ама имаше крв некое време. Сега кога го успивав немаше. А запчето е скоро цело излезено, значи пробивало цело време. Има место за паника, нормално е ова да се случува? Од претходните запчиња немаше ваков проблем, сега првпат се случува
Не сакам да спие на спална од повеќе причини. Јас спијам мн лошо, се ширам од еден крај на друг, мм стално ме кара доколку се научи на спална со мене од страв да не ја смачкам ќе треба цела ноќ да не спијам. Потоа денски ако бара да спие на спална ќе треба да седам до нејзе за да не падне од истата. Се превртува на секои 5 мин... итн.. а да и една од причините помалку важна да речам е дека сакам и со мм да си се гушкам
^ Тоа е веќе друго, ти си имаш свои причини зошто не сакаш бебето да прави нешто, не затоа што ''така требало'', ''не смее'' и ''не си добра мајка ако...'' А со мажот ти гушкајте се и во дневна де
Јас давав мелен на сончева долина и на хип.Со вода го правев.Но искрено мн по вкусен е обичниот во зрна.Сега таков давам.Измиен сварен со морков или блитва(зависи што имаш воведено) и со јаболко сум го давала.Ако даваш таков немој мн зрна да вариш ке ти излезе кашата мн густа па може нема да ја ручка.