Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Во што ги облекувате под зимните вреќички за спиење?
    Ние имаме од Нанам, на сајтот ја пишува како 2 тог.
    Температурата дома ни се движи од 20-22 степени.

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Колку често смее да се мачка гелче Дентинокс на непцата? Детево ќе не изеде по дома. :D

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.032
    Допаѓања:
    110.703
    2 до 3 пати на ден, вчера не изеде и нашиот.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.883
    Дали е ефикасен и колку,веќе ќе завршам во лудница,по цел ден плачки вриштење,од спиење станува со вриштење и пиштење и лепенка за мене.

Последна измена: 25 октомври 2023
    На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    2.161
    А, добро мајки...ова е симптом на вадење заби? Затоа што ова е буквално моето секојдневие а 8 заби извади. Уште ќе вади?!?!

6. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Мајки како им ги откукувате носињата? 11 месеци е малово и носето му е скроз закукано, синомарин не помага.

7. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.158
    За заби на мојот му помагаат тие глодалки што се ставаат во фрижидер, а и смоки лино, си ги чеша забите со нив или утеха бара во грицките.. имаме 5 заба па изгледа сега 6тиот ќе дојде
    А како реагирате кога ве гризаат, му викам не, многу ми е страв да не гризне некое детенце, моментално не оди во градинка ама може ќе појде за една недела..

8. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Малата е 6+, веќе неколку дена е поприлично нервозна, вриска, плаче, па се смее. Ништо не и е по кеиф, едвај се соблекуваме, облекуваме, слабо пие млеко, а во фаза сме на пробување вкусови и можам да кажам дека ни оди некако полека.
    Исто така следам скокови на wonder weeks, помина 5-тиот скок пред неколку дена и мислам дека не беше ваква. Заби има извадено пред еден месец, доле двата кеца и стварно не знам што може да биде.
    Некоја имала слично искуство на оваа возраст?

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.032
    Допаѓања:
    110.703
    Па се смири да ти кажам... Денес не ставив пошто некако се погоди да шетаме, да е со луѓе, да јаде почесто а кога јаде се чеша со храната и добар е.
    Синомарин, ама спреј, не тие ампулите. Прскам и моево од бате научи да дува нос, прцул од 10м ама дува, не дека којзнае што дува, не е ни дека има многу, ама има понекое и го вади. Прскам, со прсти му го стискам носето демек свирам на носето, со палец и показалец, брзо тоа да не ми реагира и одма со марамче да дувне. Ако има многу игра пумпата.
    Карам, за гризење, за тепање, за кубење, строго карам.
    После 5тиот има уште полош период, сепарациска анксиозност, пократко трае ама е отров мачно.

На kate89, LizzyGrant и medena147 им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    45.752
    Исто прави и моето Бела, чинам пола ноќ ја поминувам седеејќи на гарнитура и он во мене. Плаче во сон и ако не го земам почнува хистерично да плаче, едвај чекам да излезат забите искрено, се измачивме.

11. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас земав и некое од грција што го фалеле ама везе нема дентиноксот најдобро се покажа, излупи му и една јаболка од фрижидер и дај му да ја лиже, јаде што и да е кај нас помага и тоа.

12. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Топла вода на бањање, синомарин спреј и на спиење кога ќе зацврсти сон тие почнуваат да искачаат е тогаш почнува акција еден држи друг шмука. Вака се спасив јас.

13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Мојот не се буди, мижи и плаче. Последните две вечери е мирен до душа. Ама затоа па преку ден не можеш да го сопреш, само гризе што ќе стигне. Многу се жални, нека излезе веќе некое запче да им олесни бар малку.
    Ќе видам како ќе се покаже. Два пати намачкав денес, не осетив некоја промена. Како го нанесуваш? Еднаш маж ми со прст му стави, а јас на такви гумени четчиња за заби ставив и му дадов да ја гризе. Со јаболче добра идеја е ама страв ми е да не откине парче? По БЛВ на негова возраст смее само половинка, варена. Од замрзнувач во таква цуцла за вкусови му ставам слива, ама нејќе баш да ја глода, а банана си јаде од такво. Треба да пробам да замрзнам банана или праска замрзната да дадам.

14. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    8 ипол месеци има ама од старт и давам по 12 максимум, само ги менував давав по 2 гранули,по 3,4 на една доза зависи кога како ќе ми текнеше у глава.
    Никако свежа па и ладна (по тврда) јаболка. Меѓу првите е на листа што предизвикува давење.
    Сварена, омекната само.
    Знам давате и даваат ништо не се десило ама не е играчка.
    Освен ако не знае да џвака скрос како нас тогаш ок.
    Цуцла за вкусови како што е спомната е топ за запчиња, мојава дури ја тегнеше со забите како да е глодалка кога ќе завршеше и тоа и помага. Замрзнато овошје, пудинг, млеко, сок, што давате што ви јадат све може во тоа.
    Ептен ги сака две такви купив за да има во деновите кога вади заб.
    Сега сме раат и горните кецови излегоа, ама не потепаа настинки|(

Како им вадите со носко мрсучиња алал да ви е. Едвај ама едвај, со сила држење и прскам спреј во носето. Со прсти да и стиснам да излезат мрсулчиња тоа се драми после 15 минути. Не и е направена траума, со убаво, со лажење игра песни, делинско телефон цртани абе све и дадов на почеток и не сака. Се трга драматизира до липтење ако ја фатиш за нос или во уста да треба нешто.
    Давајте помош зошто не можеме да се исчистиме, сами кога и течат успевам некако да и го стиснам носето ама ништо друго.

Последна измена: 26 октомври 2023
  15. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Помош не знам да ти дадам, ама јас го седнувам на земја кај мене во скут, едната моја нога преку него, главата му е припиена до мене и го држам, со една рака држам раце, со друга влечам. Друго чаре нема зошто а пуштам правосмукалка гледа што ќе правам, ако чистам седи а ако го види ноското одма бега.. борби водиме ама кога мора мора:D

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Faith

Faith Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    6
    Дали често ти цица навечер? Како заспива ?

17. Faith

Faith Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    6
    Слични сме и педијатарот ми рече да смалам со доење, поготово навечер, а само така презаспива...

18. Faith

Faith Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    6
    А дали ви цица преку ноќ ? Како презаспива кога се буди ?

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.032
    Допаѓања:
    110.703
    Заспива со цице, со борби, со се, ама се погодија денови изгледа кога дремеше после дремка, доцна стануваше, еве го подобар е сега со спиење во ок време. Преку ноќ станува 1 до 2 пати, макс некогаш 3 пати. Синоќа стана 2 пати пример.

20. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    3.187
    Како да ја научам да не ме гризе кога цица. Вака не ме болело на почеток на доење. Ми ги раскрвари брадавиците, денес ланолин треба да купам. Премногу ме боли, има сила а и две цели излезени долни запчиња стварно ми е мачно. Ја тргам, ја карам, викам не, сериозна сум. Ништо не пали, ми се смее. А така да оставам да не реагирам не можам многу боли, инстинктивно ми доаѓа да викнам или да се тргнам.