Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Прво ги седнував сите мечиња и на сите едно по едно спрејче им прскам, носињата им ги чистам, па после на мама или тато и на крај на нејзе и така го даваше носето. Ама почна послабо да пали и оваа финта :|.
    А јас си викам, само на мене ли повеќе ми искачаат со обична пумпица отколку со носко ? Некако поубав вакум ми прави.

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јаболката му ја давам под надзор цела он само ја ренда со забите нема таква сила за да откорне парче.

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Јас викам НЕ со малку повисок тон, озбилна фаца и одма го тргам се покривам и не му давам да цица 3-4-5мин. Како да се поднаучи и не гризе веќе толку, ама пред некоја вечер така убаво ме гризна а поспан...:x и со три мачкања ланолин ми пројде раната:D

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    3.187
    Леле многу ми е мачно. Секој подој стрес ми е дали ќе ме гризне или не. Не е дека не трпам болка ама ова друг левел е. Крв ми пушта, до толку јако гризе. И јас и се тргнав и викнав не, сериозна фаца, она ми се смее, си се сврте на меше и си тера работа (facepalm) Уште потрагично е што гризе при крај на подој ко да сака да ми најави дека сме завршиле (facepalm) Така да не и е нешто проблем што после гризењето нема да добие цице .

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Има ноќи кога се буди дури во 4 сабајле за цицање, а заспива кај 22ч. А има ноќи кога станува едно 2636 пати и призаспива само со цицка, а не е секогаш гладна.

6. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Кај мене е нели на Ад. Кога почнува да се буди ноќе почесто и не презаспива без храна, знам дека е веќе време за зголемување на количината на храна/млеко, дека преку ден останува гладна.

Прашање - кога успеале вашите деца од лежечка во седечка положба да се наместат? Ќерка 9++, само на гарнитура ова успева до некои 50 степени да се исправи и се враќа на назад. Сеуште не седнала од лежечка положба.

Друго прашање т.е малку глупаво мислење.
    Подолг период ќерка е со растечен нос или ќе се подобри 3-4 дена, па пак ќе се растечи, во глобала јас не го сметам како голем проблем. Крвна слика си е во ред, на гради нема ништо.
    Коментар од постари во околината - да редуцирам бањање на 1-2 пати неделно, бидејќи од тоа настинува. Остатокот од време само миење за време на менување пелена.
    Немам намера детето да седи небањато, плус и затоплуваме дома, не дека пак во двор ја бањаме.

7. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.151
    Допаѓања:
    69.960
    Не знам точно во која недела, ама полни 10 месеци имаше кога седна сам од лежечка положба. Ќе се наместеше на сите 4 ко за лазење и се буткаше наназад со рачињата додека не седне на газе.
    Мислам дека растечениот нос нема врска со бањањето. Промена на време, малце позагадено е веќе се осеќа.. или којзнае од која причина, уште се привикнуваат на околина, градат имунитет..

На 1209 и Miss_S им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Иста приказна и кај нас е периодов и тоа без заби. До крв не сме стигнале, ама кај и да е и тоа го очекувам. Буквално како глодалка ме користи. :sweat:

9. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.772
    Допаѓања:
    38.617
    И јас имав мака со гризењето додека да извади запчиња. Па и отпосле. Ѕвезди броев. Силно гризеше и не пушташе. Требаше да почекам длабок сон да го фати за да се тргнам. И крв ми има пуштено. Па го доев од другата града. А таа ја одмолзував по малку за да не се згрутчи млекото.

10. Faith

Faith Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2011
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    6
    Кога ќе ме гризнеше заплакував божем да сфати дека ме боли. Исто така ми се смееше ама за брзо стварно ме сфати и прекина.
    Значи "плачи" и покажи дека те боли тоа место со мимики.

11. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    3.187
    Си плачам, си плачам. И тоа стварно без наводници :D

На Discovery и Faith им се допаѓа ова.
  12. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    814
    Мојава е 9++ и од вчера почна од лежечка положба сама да си седвит и почна и да лази ама и се лизга подлогана и паркетон и навечер станува во ниедно време и лази во креветчено и почна да се исправа и на колена ова све го прави од вчера завчера, за течењето на нос не верувам да е од капењето јас го препишувам повеќе на ветар бар кај мојава пошто се шетаме и спија надвор што да и правам многу сака надвор и деновиве и течи носон.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Коментарот беше како во смисла не е добро настинато дете да се бања. Да, баш викам. Ако е 3 недели без прекин настинато, ќе биде толку долго небањато.

Инаку се исправа до кај ќе стаса, од седење тоа, за лазење не лази. Ова со обидите од лежење да седне е ново.

На ija му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    445
    Девојки ве молам за мислење.
    Последните 3 недели, 3 различни крвни слики кои ги вадиме за вакцина и нѐ враќаат, сите се со покачени леукоцити (на една 15 на друга 17), покачени лимфоцити и намалени гранулоцити. Црп мирно. Симптоми нема освен подолг период затнато носе кое веќе поминува со инхалации. Денес правевме брисеви од нос и грло, резултати понеделник. На што може да се однесуваат покачените вредности цело време?
    Дали може да е бактерија иако црп е мирно?
    Дали може да е вирус кој дава само симптом на затнато носе?
    Прашав педијатри, едниот вика не му е ништо на детето дури може и да прими вакцина нормални леукоцити биле до 17-18 за 6-7 месеци бебе, другиот вика не е во ред и треба да се испита.
    Секако би испитувала, ама мислам дека е важна и општата состојба на детето? Не покажува ниеден знак дека е болно, да не се бројките нема ни да знаеме дека нешто се случува. Додека да најдам педијатар на кој му верувам, молам совет? Извинете за долгиот пост.
    *Да напоменам, кај што се леукоцитите 17, референтните вредности беа до 15.5.

15. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    939
    Од колку месеци бебињата ви можеа да возат во дубак??

16. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Покачени лимфоцити, намалени гранулоцити укажуваат на вирус. Вака беше кај нас к.с, само без покачени леукоцити и црп исто мирно,ама имаше тт и црвено грло.

На Splendor. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мојата од лежечка во седечка сега почна 8++. Некој ден пред тоа почна со лазење.

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Не користиме и не планираме да користиме дубак. Не е препорачливо.

На 0ли, 1209, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Од лежечка во седечка ќерка ми официјално си седна на полни 8, дотогаш лазеше нестабилно и потседнуваше, ама паѓаше. Со полни 8 почна да лази онака убаво на четири и си седнува сама, а за недела две почна и да се влече за се нешто за да се исправа. Еве ја сега ќе полни 9 месеци, веќе не сака ни да лази ни да седи, само се тегне по мене, по столови, гарнитура, не можам да ја допазам. Син ми пак уште не знае да седне сам, а лази војнички и тоа многу брзо. Ако го седнам јас, си седи стабилно, на хранилка количка не се ни потпира, ама сам да се дигне од лежење во седење, не, иако сега го гледам го подбутнува ноџето под себе. А кога седи и сака да стигне до нешто, исто му е страв да се спушти за лазење и се влече со газот или се врти во круг, па си стига кај сака. Ама кај него уште не се ни оформени јадрата на колковите и ми кажаа да го оставам за се сам да дава иницијатива. Мислам дека нема правила, секое дете е различно, си осеќа кога и што може. Еве ги близнаци се, а се различно прават, различни им се развојните фази, кој порано, кој покасно, се ќе направат.

20. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    На 6+ ортопед ни дозволи џампер. Ја оставав кратко, буквално 2-3 пати во ден, по некоја минута колку да влезам во Вц.

За дубак рече никако.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.