Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.374
    Во ред и очекувано е да немаме исти ставови. Се согласувам дека непотребно предолго трае процесот на воведување вкусови. Ама исто и премногу се форсираат некои нови трендови. Сепак на крај секој родител си го прави изборот базиран на свои убедувања.
    https://www.instagram.com/reel/Cy1IUwZN8__/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.726
    И јас се согласувам со Лавандер за ова. Тоа дека порано чекале да дадат храна покасно како што вели женава традиционано мислам дека и не е толку точно, оти сите генерации пред мене давале се и сешто за јадење уште многу мали кога сме биле и ние и родителите наши пример.
    Свекрва ми кажува дека кога се родила золвата, препорака било уште на 3м да се почне со алергени така таа жолчка дала уште на 3м, а веќе 3 год подоцна кога се родил мм, препораката се сменила ама она и нему му дала на 3м. Немаат никакви алергии ниту двајцата и не знам човек што конзумира повеќе јајца од нив двајца:D
    Експириментално се менуваат препораките нели на неколку години според истражувањата и дефинитивно има нешто многу корисно во овој начин на исхрана.
    Единствено што не се согласувам е дека со воведување порано храна ќе нема пробирливост, зошто мислам дека пробирливоста е психолошки ефект, дали генетика или нешто не знам ама дефинитивно не влијае како и кога ќе внесеш храна.
    Мајка ми исто не хранела и мене и брат ми, јас сум голем гурман, брат ми во спротивно од мене од мал ништо не сакаше да јаде мајка ми постојано беше на инфузии со него и не знам ни јас колку месеци поминаа лежеејќи по болници ради тоа, ден ден многу специфични барања има околу храната, секако јаде повеќе работи ама дефинитивно е пребрирлив што става во уста.

@Bella_Stella ја пратиш женава? Мене ми е многу чудна, некако многу глупости ми збори, не знам што е по професија ама дефинитивно ми изгледа како водич на култ :D

На Lavender13 и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  3. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.148
    Женава докторка е?? Нели моркови цели и јаболки беа choking hazards?
    Ај на 6 месеци ок ама на 9 месеци лазат некои пробуваат да одат, им треба храна, како ќе ги држи млеко додека им израснат катници, ќе цица на секој саат?

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.621
    Допаѓања:
    7.491
    @1209 , во фамилија имаме жена со 3 деца. Меѓу првото и третото 10 години разлика.

Вика за првото препорака за жолчка беше од 3 месеци, за второто кога се роди од 6, за третото после 8. Истиот педијатар на сите три.

Инаку секое дете си е различно така да мислам нема едно правило за сите.
    Моето ако ја 7 месеци без проблем јадеше голема каша, некое на иста возраст нема може да јаде ни 60-70гр. Исто и вкусови. Моето не сака кисели нешта, вклучувајќи и обичен јогурт. Мора најнеутрален на вкус да барам или павлака/грчки да давам.

И овошја што се по кисели, да ги мешам со банана и слично.

5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.374
    Не ја пратам, случајно ми излезе. Баш грешка си ме проценила ако мислиш дека можам да пратам некој што ти личи дека е дел од култ. А и не можам да се водам по ‘на времето ние, на времето баба ми, тетка ми, стринка ми’. Во 21ви век живееме и секој има пристап до релевантни информации и извори врз кои што ќе си ги базира одлуките за исхрана и генерално за одгледување на дете. Било каква тврда храна, а особено жолчка на три месеци не можеш да ми кажеш дека е нормално, ама нема да навлегувам во дискусија.
    Не знам девојче. Јас кога гледам било какво видео, селектирам информации. Таман работа ако тргнеме по секој што решил да се снима. Ниедно видео не е водич за одгледување деца. Ај со омилените фрази да се послужам и јас. ‘На времето’ бабите и мајките наши сигурно знаеле што е чоукинг хазардс, па ни вареле јаболки и ги сечеле на пола. :) Ама некој се служи со фразата кога сака да си ги поткрепи ставовите, иако нема потреба од докажување, сите знаеме да се информираме. Е сеа дали ќе разбереме што е што, тоа си е проблем на секој поединечно.

Последна измена: 9 ноември 2023
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.726
    Не па не имав такво мислење затоа чудно ми падна за женава па те прашав:D
    А инаку да апсолутно се согласувам дека не треба да слушаме и да веруваме на времето што правеле, оти правеле многу луди работи, само споредбено кажав со ова што го вели жената на видеото дека традиционално давале подоцн храна што мислам дека не е точно.
    Секако дека на крај секој прави како што мисли дека е правилно и според мене најубаво е да се водиме според инстинкти и да си ги пратиме децата и секако поткрепено со научни истражувања.
    Секако не мислам дека правиш нешто погрешно со јадењево, според мене и да се почека со алергени не е погрешно, јас не чекав оти така планирав од почеток, ама апсолутно сметам дека нема врска тоа дека доколку побрзаш да му дадеш секаква храна нема да биде пробирливо, оти мислам дека пробирливоста е поврзана со некоја генетска нишка, не знам ова ми е така во главата створено и нема врска со наука.
    Јас не одбрав блв ради таа причина, одбрав блв оти едвај чекав да готвам интересни работи за бебево и ми било интересно да гледам како јадат така мали. Може и моево е погрешно ама јас така одбрав.

На lackygirl и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.148
    Абе и да не се информираш логика е дека може да скине делче и да се задави, имале комон сенс и нашите баби и мајки
    А што информација селектира од видеово? :o

8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.374
    Кај си тргната со сарказмот? :)

9. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.148
    Па ти си таа што е саркастична јас само прашав што е поентата на видеото? Доста опасна дезинформација имаше во него и затоа бидејќи ти го стави те цитирав

10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Ве советувале некогаш да намалите со портокалови намирници, морков, тиква, батат, заради промена во тенот?

11. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    3.179
    Сум слушнала за ова. Не се препорачува цело време да се даваат портокалови, зошто на некои деца им станува портокалова кожата.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.374
    Нигде не кажа дека не го варела морковот или дека не ги сечека по фингр фуд стандарди. :) Така да не знам што е опасно дезинформирачки во видеото.

13. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Да, мене ме советуваа еднаш кога го прегледуваа синчето пред вакцина да му стават, носето му било попортокалово. Вистина, периодот повеќе јадеше морков, бидејќи секој ден скоро јадеше манџи, а јас во секоја манџа обавезно морков ставам.
    После тоа малку намаливме со морковот и му се стабилизираше тенот.

14. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.148
    Ок ајде ќе се правиме дека не збори за живи моркови, нема врска, исто и сите истражувања кажуваат дека после 6 месеци НЕ е доволно мајчиното млеко, калории има да, ама фалат многу микронутриенти и треба да се нуди разновидна храна и од 1 година полека да јаде исто што и ние (прилагодено)

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.374
    Не знам зошто ми објаснуваш. Ако мислам дека треба да пие само млеко малиот, нема да му давам цврста храна, а му давам. Има скоро 7 месеци. Зборевме повеќе за начинот на воведување. Инаку да, сигурно збори за жив морков, со оглед на тоа дека е од генерациите на нашите баби. :)

16. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    609
    Допаѓања:
    1.148
    Не ти објаснувам. Дискутирам зашто глупост беше видеото а го стави ти во тема за совети и искуства.

17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.726
    Не знам за деца ама моја колешка после секојдневно конзумирање голема количина на мандарини стана портокалова во кожата и мислеа дека има жолтица:D така да веројатно е можно.

18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.374
    Ок. :D

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Синко од старт со дохрана јадеше секој ден морков, ама дури кога почнав да давам мандарини и тиква пожолте малку во носот. Не е страшно, ама осеќам разлика. Ќе намалам деновиве.

20. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.128
    Допаѓања:
    1.633
    Лелеле јас деновиве 300 филма дека не ми е добро детето.
    Дали е до времево не знам ама и го анализирам секое однесување.
    Мојава е многу нервозна, само се стиска, само се гребе, се мислев да ја носам на второ мислење.