Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Јас со првото рано почнав со алергени, почнав со овошје и веднаш со оброк, сакаше да јади (9300г на 4 и пол месеци) секој ден различно му давав, не давав 3 дена исто, пред 5 год ова, па почнав одма со зеленчук не 1 по 2 различни врсти, компир и морков на пр, си јадеше, на 6м жолчка варена со патлижан му дадов, на 8 белка, цело јајце варено, не 3тини, 4тини, цело, исто на 8 риба, месо на 7м, единствено имаше реакција на путер од кикиритки тој после година го дадов, црвенило околу уста и не му давав после тоа. Тогаш пред 5г беше актуелно Бебе готвач на форумов, нз сега што е не сум ја читала таа тема, искрено не ми се свиѓаше бебе готвач, многу касно се некои намирници.
    Прво блендирано почнав, па од 7,8 месеци пасирано, на 1 год крставица јадеше сам, така се си јадеше до година и некој месец, потоа се почна да одбива и денес денес е таков, да се чудиш што да му даваш да јади, а каков почеток имавме како по книга, пресреќна бев.
    На крај секој си знае најубаво за своето дете, нема погрешен начин.

А дали е можно од Д3 со омега да пожолти носето!? Давав неколку дена и пожолто е, бев кај матичната рече ништо не му е.. И многу повраќаше тие дена и му ги прекинав еве нема ич повратено денес.

На Zumbulche и Lavender13 им се допаѓа ова.
  2. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Ние си заработивме пак антибиотик. Пред два месеци пиеше заради црвено грло. Сега не само што е црвено и наслаги има гнојни. Ќе си пукнам.
    Од синоќа ја сетив поткрена тт. Денес околу 37.5 цел ден. Алмацин ми даде матичниот. На плуќа чисто.
    Се средила гнојна ангина кај некој со антибиотик?
    Леле глупави прашања поставувам ама многу ми е страв да не се симне надолу.

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Гнојна ангина не може да се симне надоле, надоле може секрет да се симне, шлајм, ако има.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    И јас така знам. Докторов вика земете антибиотик, има бели наслаги да не слези надолу.

5. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.359
    Допаѓања:
    4.947
    Како реагираат на непознати нови ликови, плачат или?

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    24.618
    Зависи детето, моето плачеше :D

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.703
    Допаѓања:
    21.374
    Мислам дека е индивидуално. Моето може кој сака комотно да го земе, глас не пушта.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Кај нас едното плаче, страшно ако има нови луѓе или ако одиме на гости, па не одиме, зошто никаде не сме издржале ни 10 мин, ама и познати кога доаѓаат, плаче од сите, само кај мене е пикната. Другото не, пружа рачиња кон сите, па ги разгледува по лице, чека да му зборат. Зависи од дете до дете.

9. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Дали за 9+ е доволно само 3 млекца (ад×180мл) и 3 цврсти, балансирани оброци, отприлика по 150грама или нешто грешам? Откако воведовме вечера, пијат само двапати млекце навечер кон 10, па накај 3, 4. Штом станат одма доручек, накај 11, 12 ручек, 2 уште едно млекце, околу 18 вечера. На вага качуваат повеќе од што треба, не знам дали грешам некаде, да не претерувам со храна, а да им е малку млеко?

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    278
    Бебе 9++два дена имаше температура и пролив, меѓутоа и ја чешаат многу забите, дали е стомачен вирус или заби други растат? Искуства? Деновиве слушам има и стомачен….

11. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Дојдов за истото да го прашам. 9 месеци е.
    Јаде три оброка и две/три млекца од по 180. Но навечер обавезно оброкот и е со млеко, а сабајле и ретко.
    Си напредува ама малку млеко пие. Ако не ми стане два пати навечер само по 2 пати пие, а ако стане значи 3 млекца.
    Пред да почнеме со вечера си пиеше по 4.
    Мм вика да не сум давала голема количина на храна. Ама јаде парчиња и не мерам, колку и се јаде толку, некогаш остава нешто некогаш бара уште.
    Матична не прашувам зошто лабава е, све може и све е ок чим е здрава права.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мојот исто е 9+ со три млека само третото го давам во 12 а ручекот во 2 па вечера 6. Инаку зошто е полаком за спиење му давам 250 мл вода со 6 и малку дозерка. Оброците му се околу 190 грама зависи колку ми испаднало дента или без малку тегличето или со тупанче. На вага е ок во обзир дека е висок 80см, а тежи 10 и 500 на последното мерење. Измеѓу давам кекса, смока или банана(2-3 гриза).

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Еве сме два дена со 38 накај 39. Немаме пролив имаме наслаги на крајници. Ама исто и забите горе ја чешаат. Ние сме 9+.
    Имаме само 2 кеца долу. До колку качува твоето тт?

14. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Регресија во спиење има во 6ти месец така?

15. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Плаче и тоа исплашена плачка. Полни 8 е. Жена бараме за чување, од сите плаче, баш сум исплашена како ќе се навикне.
    Сега и некој separation anxiety го фаќа, а ме види накај врата дека одам одма плачките...

16. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Јас дојдов да се пожалам :|
    Ова со нејадењево поминува или само бетер е?

Кога доаѓа време за оброк ми се плаче. 100 гр едвај јаде, со играчки, изигравање кловнови и на крај мобилен и на сила бутање :sweat:
    И тоа исклучиво мазно во нутри булет. Ни пасирано, ни грутчиња, парчиња само гмечи во раце. Се што не треба во уста ќе пикне, тоа што се јаде нема шанси.
    Ај што по 150 гр качува на месец, може ќе си биде послаб на мајка му, ама и хемоглобинот му падна многу па со малтофер почнавме :worried: Живци искорнавме.

Последниве 2 мес и рандом си повраќаше, па излезе интолерантен на лактоза.
    Тие што се интолерантни, им давате обичен јогурт, грчки, кисело млеко, урда? Страв ми е да пробам, само без лактоза кисело млеко и јогурт давам.

17. Анџелина

Анџелина Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    9
    Добро вечер би сакала да прашам нешто и ако знам дека прашањето не е за тука па ако знаете да ми одговорите дали има можност да се острани името на таткото од изводот на родени?

18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Исто,матична не прашувам, нејзиниот коментар за се е повеќе од добро напредуваат, само немој да ги направите гојазни. Божем со сила им бутам. Баш откако воведов вечера,некако се смирија, дали помина скокот или им фалело храна, помалку се трескаат за спиење. Само се плашам затоа што не пијат вода, чај, па сега и со помалку млеко, да не им фали течност.

19. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Значи тука сме со оброците, не е страшно. Јас сакав млекцата повеќе пати по помалку, ама се разлутуваа со мала количина. Вака се посмирени, поигриви, па ќе тераме. Едното ми е ко никад да не јадело, а види лажичка или нешто дека правам во кујна, џвака и нема осет колку му е доста. Со другово повеќе се молиме периодов, не изедува ништо, а денес гледам сепак исто напреднале. Затоа си викам очигледно бебе знае колку му треба, различни организми, различни потреби.

20. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.359
    Допаѓања:
    4.947
    Колкаво е детето? Јас давам строго се што е без лактоза

На DaisyD му/ѝ се допаѓа ова.