Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Накај 7ипол почна да пие убаво. Сакаше вода уште со лажичка кога му дававме ама се закашлуваше многу. Сега кога ќе види чашката дека ја зимам жив среќен е, жими за тоа уста отвара.

DaftyCrafty likes this.
  2. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Ти одговориле веќе. Тие за помали деца се со рачки како на сликата што ја посткраа претходно.

Bella_Stella likes this.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Твист`ен`шејк користам за пиење млеко, и Бејбилав за вода, а млеко да, Бејбилав, 3ка.

NNK19 likes this.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

@AngelOfArh , не е ли за над 1на година тројката?

Инаку и моево ако малку јаде/пие преку ден, ноќе се буди почесто. И покрај тоа што е на Ад. Или кога е веќе време да зголемиме количина на млеко преку ден.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Не, над 10м е.

6. oblace1

oblace1 Популарен член

Од носко.

7. Anturium

Anturium Популарен член

И мојот препија вода од авент шишето. Убаво ми е зашто постојано е околу него, го фрла двеста пати на ден сеуште е живо (facepalm) Не тече ако не повлече, по некоја капка само, што ми е раат, како играчка му е. Веќе и разбира кога го прашам каде ти е водата оди во детска и си го носи шишето, па се натпреваруваме кој повеќе ќе испие :D Шишето е железно, колку напади има претрпено само оно си знае. Ние уште сме со тоа со рачки, ептен му е погодено и за држење, а 13 месеци е. Не планирам да го менувам скоро

medena147, NNK19 and Bella_Stella like this.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

До која возраст ги носите на месечна контрола? Почнати се вирусите и некако не ми се носи низ болници сега. Го мерам дома со мене на вага, не знам колку е точно. Вака си е супер, свеж, си јаде, си игра. Немаме некоја мака па си викам дали морам периодов да го носам, некако не ми се чини неопходно.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

До годинка, ама кај нас влезот за болни и здрави бебиња е различен. Што се мене тиче деца до кај 7г треба да прават бар 1 годишно систематски, од кај да знам што ќе пропуштам, не можам да пратам се.

Bella_Stella likes this.
  10. medena147

medena147 Популарен член

На 5 м и нешто кога ја однесов матичната ми рече да ја носам тек на 9м за да ја мерат.Инаку сум била уште неколку пати од тогаш ама само да ја слушне и грлото да и го провери,на 6м секако бевме на вакцина и систематски и сега пак на 9м ќе има систематски,денес ја мерев во висина 70см за еден месец 5см е порасната,а пред една недела на вага ја мерев 7.8 беше кога ќе тргнам алишта 7.5 да биде 700 грама што мислам е супер.

Last edited: Nov 14, 2023
    Bella_Stella likes this.
  11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Девојки, 7ипол месеци сме и пред околу недела дена почна да се исправа на нозе. Во креветчето претежно или кога е надвор ќе се фати за некој и ќе се пентери. Од лазење нема баш абер туку само се врти на подлогата. За да стигне до нешто што го интересира оди со превртување до таму.
    Прашањето ми е дали околу подигањево на нози да го "сецнувам" за да се фокусира на лазењето повеќе или да оставам да си оди по негов тек?
    Обично се водам по тоа, бебето да ме води, сам да одлучи за што е спремен, за што не, и кога, ама за подигање рано ми се чини.

12. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Јас сега го носев за 7 месечна, иако кога бевме на 6м, ми кажаа за 2-3м.
    Го однесов оти почнавме со цврста храна, па да видевме како напреднал. Следна, здравје 9ти планирам. И докторката суптилно ми кажа дека не мора веќе секој месец да се оди, јас изгледа ја испотив жената. :bandit:

Bella_Stella likes this.
  13. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Нема некој редислед на нештата дали лазење, па исправање. Секое детенце е посебна приказна, така што штом сам почнал со исправање значи дека во овој момент за тоа е спремен, можеби после ќе се пушти да лази. Следи си го како што си правиш.

14. oblace1

oblace1 Популарен член

Од седум месеци веќе не го водам на редовни контроли. Само по потреба недај боже ако е настинат или ако имам некоја недоумица. Вака го гледам убаво си јаде, здраво, весело, среќно бебе е па нема потреба, сега па посебно на овие студови не ми се малтретира.
    Здравје да помине сезона на вирусите па ке го водам чисто за контрола.

Last edited: Nov 14, 2023
    Bella_Stella likes this.
  15. medena147

medena147 Популарен член

Нема редослед може и да не лази воопшто,туку дирекно да оди така да нема потреба да го сецнуваш.
    Кај мене малата на 6 седна,6 и една недела почна да лази,после една недела почна да стои да се качува,сега на 7+ почна сама да стои и е фокусирана на тоа,вчера и денес на троседот се држи и се движи по малку,исто заприметив деновиве дека веќе од место станува и се исправа да стои без да се држи за нешто.

DaisyDoo likes this.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

@Bella_Stella, кај нас бидејќи се носат во болница за контрола уште од кога направи 6 месеци, ни рекоа ближи сезона на вируси, нема потреба со здраво дете толку често на болница да се шетаме. Така да следно на 9 месеци имаше систематски. И до година веќе не планирам освен нели нешто не дај боже да испадне, да одиме таму само за мерење.

Дома барем на 2-3 недели мерам висина и тежина.

Bella_Stella likes this.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Никакво сецнување. Не прават сите деца сѐ по редослед. Прост пример, девојчето на кумовите прво почна да се пушта да оди, без претходно да лази ни еден ден, а тек после тоа почна да лази. Сами си диктираат ред и темпо. Остави го нека си тера по негово.

DaisyDoo likes this.
  18. Giovanna

Giovanna Популарен член

Откако е родена два пати сме биле кај матичната. Еднаш за упис, после пред почнување со вкусови. Другите мерења беа во вакцинален пункт.

Фала богу немало никаква посериозна причина за по лекари, здраво бебе што супер си се однесува јас лично не носам на лекар. За од прилика тежина гледам дома на вагата ама и по облека гледам како си расте и се смалува.

Плус на овие прегледи ја носам и на ортопед, така што пак како и да вртиш во првата година на најмногу месец ипол - два, ја носам на некаков лекар.

Матичната не ми рекла да ја носам дополнително од ова.

Bella_Stella likes this.
  19. Kika235

Kika235 Истакнат член

Zdravo majki,
    Bebeto e 9meseci i denovive pocna cesto da go vadi jaziceto nadvor i da ja vrti zabrzano levo desno glavata.
    Dali imala nekoja majka slicno iskustvo?

20. Mandela

Mandela Истакнат член

Да го оставиш бебето да си оди по негов тек. Тоа што е спремно, тоа ќе си прави.
    Мојот на пример на 6 почна да лази, на 7ипол да се исправа, а седна сам на 8ипол. Значи прво се исправаше, па седнуваше, а мене логично ми е да е обратно. Ама бебе си тера по негово :)

strelec231992 and DaisyDoo like this.