Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mart3

Mart3 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    155
    Zdravo majki, imam prasanje dokolku bi sakale da mi odgovorite bi vi bila blagodarna. :) 12m e pocna da pokazuva so raka i nekogas so prsteto koga mi e poblisku kon nesto so saka ili so mu e interesni na 11++. I sega denovive go zabelezuvam pr koga gleda crtani se gleda vo crtanite no so ednoto race go giba drugoto race t.e so prsteto so pokazalecot gi giba dr prstignja, prasanjeto mi bese dali e normalno toa? Ii koga se zagleduva vo crtanite koga go vikam na 3-4 pat pali deka nego mu vikam (a ne go ostavam mn da gledam po nekoja minutka samo) a inace imitira kako pravat zivotni dve tri zivotni gi kazuva kako pravat ko ke vidi nekoe e vozilo brmci kako da e to vozilo pravi cao pleska so racinja na bravo tasi tasi, zdravo. Samo so racinjata dali e okej?

2. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.135
    Мајки колку дремки имате на 11 месеци да не грешам нешто? Гледам 3 саати да е буден пред дремка и нема шанси да го успијам без пола саат вриштење рикање, го нишкам го гушкам и ме бутка, го ставам во креветче рика уште повеќе, немам живци веќе, 40 мин го успивав со вриштење.. помош

3. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    2.159
    Зголемувај прозори на будност. Две дремки имаат уште на 11м, ама може и до кај 3.5-4часа да бидат будни помеѓу

4. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.135
    Може да пробам ама ќе го будам порано околу 6 инаку во 10 ќе треба да си легне вечер.. не можам да се смирам еј.. инаку да, пред втората е буден 4 саати и навечер сигурно 4-4 ипол ама насабајле делува дека му се спие околу 10 а никако да заспие

5. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    2.159
    А вечерно спие 10-12часа? Да не е уморен ако не спие преку ноќ? Или 7ми скок?!?

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.135
    Ноќе спие околу 10-11 саати, се буди 2 пати обично кратко, ќе ме види ќе се провртка и ќе заспие.. може сака на една дремка да помине ама некако ми е рано, ептен е нервозен насабајле, не знам веќе.. за скок можно е, што повеќе разбираат потешко е :D почна некое чекорче да прави, почна и да ме тестира, лупа со нешто по стакло или по парното и ме гледа да види реакција..

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    2.128
    Мојот и на 11 месеци и сега (годинка направи)
    некогаш има само една долга дремка од 2ипол саати, или две по саат - саат и пол.
    Станува во 7, а заспива 19:30.
    Јас го чекам да покаже знаци дека му се спие, па да го заспијам. Иначе нема шанси да заспие. Спие строго сам кога ќе реши, и тогаш заспива за 5 мин максимум. Ако јас пробам спрема мои пресметки кога да спие, ем ќе плаче, ем јас ќе се малтретирам, ем него ќе го малтретирам и сите нервозни. Некогаш е буден 3 саати па сака да спие, некогаш и 5 се погодуваат.
    А ако не дај боже некој го разбуди сабајле порано, цел ден на сите ќе биде упропастен :drunk:

На oblace1, LizzyGrant и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.612
    Допаѓања:
    7.465
    На 10 месеци, две дремки. Првата околу 3 часа после будење кратка, помалку од час.

Втората после ручек 2,5-3 часа трае.

Околу 4-4,5 часа после втора дремка до спиење е будна. Ноќе околу 10 часа спие. Со најчесто 1 будење.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Женски имам едно прашање. На 6 месечната контрола тука, педијатарот провери три работи. Дали се врти, дали следи објект во паѓање, и дали доколку има предмет во рацете, успешно го менува од една во друга рака. За што е битен овој milestone?

10. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.135
    Ќе се пробаме изгледа со 1 дремка за викенд, за пола саат стана, нервозен

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.135
    Hand eye coordination ваљда, давај му некои глодалки и тропалки што може лесно да ги фаќа

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Овој оток околу очи бебево го има само наутро, кога станува од спиење. После се повлекува. Прашав еднаш доктор рече направете една мокрача за секој случај ама не верувам да има некој проблем. Мокрачата веше во ред. Нормално мочка, весела е, преку ден не и се отечени. Нормално е ова? Дали можеби има и друго детенце со идентичен случај?
    Инаку да напоменам дека и татко и и мајка му негова се вакви после спиење. А богами си личи на нив.

Прикачени фајлови:

13. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    2.159
    Што користите од покривање навечер? 10м е, со јорган е, ама како да не е. Цела ноќ е откриен, само прета и бега од јорганот. Вреќичките се добра алтернатива? Оние што се со нозе да може да мрда? Screenshot_20231117_214214_Instagram.jpg

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.699
    Допаѓања:
    21.369
    Истово сакав да го прашам. Дефинитивно е за вреќичка и моето 7+ е и се пожив станува. Оставен на грб со глава горе, го наоѓам на меше со глава доле и откриен.
    Имаме врекичка без ракави ама некако ми е нелогично рацете да не му се покриени. Сакам некоја со ракави и со нозе. Може некоја препорака од кои сте задоволни.

15. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.143
    Допаѓања:
    69.787
    Синко е уште со летна вреќичка и со ќебенце го покривам ради реда, ама повеќе е откриен отколку покриен. Пробав зимска да му ставам, ама изгледа рано е уште, се препоти, морав да го будам да му сменам вреќичка.
    Јас една ваква со нозе купив и не ми се свиѓаше. Потешка е за облекување/соблекување, чудно стои (набрана на ноџињата) и ако ги соблече чорапчињата останува бос, што сега не е страшно, ама зимоска може да му биде ладно. Инаку може да мрда во вреќичката, си има простор, се превртува, дига нозе најнормално. Од прв ден до денес, без исклучок во вреќичка си спие, за нас е идеално решение :)

На Bella_Stella, Zumbulche, Tiny Love и 3 други им се допаѓа ова.
  16. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    @Secret-Angel7 @Bella_Stella

Јас имам од Нанам- пролетно есенска вреќичка, за зимска некако уште ми е топло. Со ноџиња е, и ракавчињата се вадат. Негодува малку кога му ја облекувам ама не е страшно, ќе преживее :D Како што вика @Anika55, се набира доле на ноџињата, ама мојов нема гајле, не делува дека му смета, си се врти без проблем. За чорапчиња, му облекувам шпихозни, одозгора подебели чорапчиња, па врз нив вреќичката, стегната е на глуждовите па до сега чорапчињата му се немаат извадено.

На Anika55, Bella_Stella, Secret-Angel7 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.211
    Допаѓања:
    5.769
    Со ракави и ногавици имаш во Тила, Ваикики и Нанам.
    Имам гледано и во маалски продавничиња исто.

На Anika55 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  18. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.805
    И во тие вреќи цели што се не со ногавици слободно мрдат. Мојот со таква со оди по цел кревет. Само инфо. Мене ми се поубави тие, нозете цели му се внатре и бос е.

На Splendor., Bella_Stella и Tiny Love им се допаѓа ова.
  19. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Користам вреќи и за двајцата,бебе е 6++,ќерка скоро 3 год,спас се,има и со ракави кои се вадат,моментално користам 2 тога дебелина, кај што сме наутро темп е од 4 -6 степени,во нив се вртат слободно и барем нема да мислиш да ги покриваш по цела вечер.

На Bella_Stella и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  20. Анџелина

Анџелина Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    9
    Да ве прашам нешто ќерка ми има 10 месеци денес 2 пати поврати жолто со лош мирис не е ништо страшно нели?