Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Ќе си ја однесеш на болница да ја прегледаат, да видат други симптоми и таму ќе ти дадат одговор.

H.VAGA likes this.
  2. Анџелина

Анџелина Активен член

Нема други симптоми освен што ждрега јас само прашав можеби и некое друго бебе така повратило жолто

3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мајка на лекар најдобро ќе ти кажат, не би требало да мириса лошо. Може е некоја бактерија или труење.

Анџелина likes this.
  4. 1209

1209 Форумски идол

И јас ќе ти речам да ја носиш на лекар, жолто повраќање со лош мирис не е нормална повраќаница, мене некогаш ми повраќа после јадење жолто ама ако јадел нешто тиква, морков, ама ова одма после јадење и не мириса лошо.Носи ја за секој случај.

5. dushiche

dushiche Популарен член

Мајки бебето ми е скоро 7 м , има еднаш оброк од овошје кој обично цел го јаде, а зеленчук многу слабо сака. Почнав за ручек да давам зеленчук и телешко ама на пример ако имам спремено 120, 130 гр ни пола не ја јаде. Дали дека е по хранливо па помалку јаде ?

6. Anika55

Anika55 Популарен член

Мислам дека нема врска со хранливост, треба да си изеде цел оброк.
    И син ми не сакаше зеленчук на почетокот, па му ставав нешто "благо" во комбинациите за ручек и тоа помагаше. Тиква, сладок компир, понекогаш и малку јаболче. Сега си јаде се.

7. dushiche

dushiche Популарен член

А за 7 м возраст која грамажа би требало да јадат?
    Со првото дете немав мака, јадеше се и не и мерев, јадеше многу .

*malenavolena*87 likes this.
  8. NNK19

NNK19 Популарен член

Мајки чии деца јадат по BLW методот, како и што спремате за доручек? Ај ручек ќе сварам зеленчук и јаде парченца ама доручекот? Житарките, оризот како го давате? Мафини нешто така? палачинки со банана пробано нејќе ни да ги допре, други идеи немам.. Исто некоја страна на инстаграм со идеи супер би ми дошла..
    синко почна да ми одбива секаков вид каши, сакам сам да јаде па мора да бараме начини:D
    Фала многу :mm:

strelec231992 and 1209 like this.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Јас сеа засеа давам гриз со пасирано овошје + истото овошје во парчиња.
    Од “кашата” му ставам на лажичка од тие со дупките на средина и му ја давам во воздух. Сам си ја фаќа и си ја носи до устата.
    Иначе можеш ленти кајгана, лебче потпечено ( корката пресечена ), со некој намаз, пример авокадо, намаз од грав, грчки јогурт со овошје, мафини со јајца и зеленчук итн.
    На солид стартс (платената верзија) имаш доста идеи.

1209 and NNK19 like this.
  10. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Омлет, најбрзо и лесно за доручек

NNK19 likes this.
  11. gothchick

gothchick Популарен член

Малава во рок од 2 месеца трет пат ми настинува, со мрсули со температура и кивање, овој пат и со кашлица. Ништо не ми јаде, а позната како голем гурман:lol:. Не е изложувана директ со некој што знаеме да е настинат, не е мешана со деца близок контакт.
    Давам вит ц, омега 3, витД и секојдневно во доручек има овошје, ручек има зеленчук. 9 месеци е, зарем толку лош имунитет има или ова е вака зошто тек допрва го гради? Како да и помогнам и олеснам?! На сето тоа требаше да почнеме во градинка, уште пред две недели ама све се одолговлекува заради други работи. Дали ова значи дека ќе ми биде познатото 2 дена во градинка 2 недели дома?
    И мм бил до основно све болен сите бактерии и вируси, бронхитиси чуда поминал за сега ретко да го фати нешто, додека јас како бебе еднаш сум имала температура, како дете еднаш годишно а еве сега неколку пти годишно си настинувам. И во тоа ли е на него?(facepalm)

12. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Јас му спремам палачинки најчесто, вафли и мафини, во солени и благи верзии. @Lavender13 каков гриз даваш и како го спремаш? Немам дадено уште гриз бидејќи почна да ми одбива каши уште пред да воведеме вечера па не сум го дала, а сум слушнала дека за вечера го даваат ама може да се вметне во доручек.
    Дајте ми мајки мене идеи за вечера, она ми е најтешка од се...
    @NNK19 да се дополнам, оризот му го давам сварен па како топчиња, а сега веќе и со зеленчук или месо, пошо сака да јаде со лажица и така му го давам го јаде. Со житарките правам овесна каша, просо со жолчка и авокадо и палачинки најчесто со другите.. Имаш мноогу страни на инста а доколку имаш тик ток од таму највеќе идеи јас добивам, само пребарувам и одма излегуваат видеа и рецепти, пробај таму ќе најдеш инспо.

Last edited: Nov 19, 2023
    NNK19 likes this.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Моето има 9 и пол месеци.
    Исто така кога гледа нешто си ги чепка прстињата или директно во нив се гледа. Со едното прсте оди по другите прстиња. Засега е контактибилно, очи шара се врти звуци секакви, ок е.
    Рачињата сѐ уште си ги истражуваат, интересни им се, затоа ги гледаат.
    Моето ќе го крене едното раче во вис па го гледа од далеку го тегне нагоре го врти... Сѐ то е ваљда очекувано...

14. Miss_S

Miss_S Популарен член

@gothchick , може и до имунитет, и сезона на вируси и се собрано.
    Моево кога почна есенва да настинува, не одеше ни во градинка, ни ништо. Ама и ние на работа имаме контакт со куп луѓе, и баби, дедовци со кои е детето во контакт си се дружат постојано со куп луѓе, така да ретко кога можам да посочам дека настинало од овој или оној. Реално и во градинка се повеќе настинати од здрави ама тоа е што е.

Во врска со напредок, се повеќе се фаќам себеси кај што му правам анализи на детето со нешто што сум прочитала, и споредба со други деца, а си ветив дека нема да го правам нештото. Вака земено секоја недела има по нешто ново научено и гледам повеќе да се посветам на тоа што го прави отколку што не го прави. На пример, знае да се исправи и се исправа по мебел, не знае да лази. Само се влечи по стомак. И така за ред други работи.

gothchick likes this.
  15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Инстант овесен, само го мешам со вода. Мада 30% од кашата од прилика е гризот, останатиот дел е овошје.

strelec231992 likes this.
  16. oblace1

oblace1 Популарен член

Колку сака толку, не му мерам. Моето брзо премина од неколку лажички, на мала тегличка, па за брзо на голема.

17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Мислам 120-130гр. Јас мерам ради ориентација колку изел. Секогаш правам малку повеќе и давам дур сака. Најмногу до сега изел 160гр, поводна беше кашата. Знае и одвај 60-70 да изеде ако не е по ќееф, а ако е погодено обично јаде околу 120-140гр.

18. Miss Nahh

Miss Nahh Активен член

Девојки од 7 м дали може да се дава кромид,грашок,млечни производи и месо ? Или ако може нешто плус кажете ми (Почнавме со вкусови од 5м)
    П.С Немам табела за исхрана

19. ija

ija Популарен член

Можи сево ова од 7ми месец плус жолчка и глутен.

Miss Nahh likes this.
  20. Miss Nahh

Miss Nahh Активен член

Од месо пилешко,мисиркино и јунешко нели?