Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Абе и моето не знаеше, и го купив ова на авент, баш тука ми го препорача една членка и бебе за 1 ден научи како да влече.
    Значи буквално му го дадов, го вртеше, грицкаше цевката и повлече.. брзо учат ако се мали :D
    Бебе беше 7м кога му го дадов

На Secret-Angel7 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.722
    Јас сабајле му дадов од обично шише за млеко да пие вода, дете испи 50мл, жедно било жалче. Предходно се молиме со чаша ама не сака, исто со запек мака имаше деновиве, ќе му нудам така, да си се напие ко човек:D
    Денес јајца омлет јадеше, ленти, абе радости, се најаде топ8)

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.699
    Допаѓања:
    21.371
    Прв пат ли даваш јајце? На што го пржиш и дали цело?

4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.722
    Давав жолчка 3 дена, па белка само еден ден и после давав еднаш омлет, ама неуспешно не сакаше да јаде, има недела од тогаш, ама општо последните неколку дена приметувам голема разлика во хранење, многу е координиран со рацете и ставањето во уста.
    Го пржев на малце маслинов.

На tigarce и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Не знаев каде, па овде ќе пишам зошто сите сме со исти активности околу дечките. Дали има и друга мама што губи килограми?
    На пораѓај заминав со 73 накај 74. После некое време не се мерев. Додека беше помало бебево имав 63/2. После некое време се движев од 62 до 60. Качи спушти правев. И сега случајно вечерва се мерив 58 800. Пред да забременам имав 63/4. Се загрижувам малку зошто губам кг. Иако вчера праврв к.с која што е супер. Ехо на абдомен, гинеколошки се е во ред. Имам захтевно детенце со кое што мирувам само ноќе кога спие, а некогаш и ноќе сака призаспивање.
    Како се движите мајки со кг после породување и со активностите околу малите?

6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Вага дома неам because I don’t need that negativity in my life :D
    Ама моментално носам фармерки кои последно ми беа точни пред короната :wasntme:
    Забременав со 76, на пораѓај бев сигурно 90+, на 2 месеци после пораѓај бев 78, и еве сеа сигурно сум околу 70-72, според работите кои ми се точни.
    Активности во смисла дедицирано време за вежбање немам, ама не сум во Мк така да сама се грижам за бебето цело време (сопругот работи, иначе колку може и тој се грижи). Е сеа секој ден излегуваме на прошетки, просек ми е 12 000 чекори.
    Сѐ ова, плус доењето и хроничното неспиење мислам дека играат голема улога во слабеењето.
    Воглавном задоволна сум од тоа како изгледам, само морам некако да го намалам стомачето, како што слабеам сѐ поизразено е.

На H.VAGA, 1209, Lina-Detelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.092
    Допаѓања:
    9.519
    А јас успеав цели 1000 чекори денес надвор да ја однесам и тоа во кенгур:x . Цел еден круг околу зграда и почна да вришти. Друго сакав да те прашам, колку степени е надвор кај вас? Со ветар како стоите? Излегувате ли и кога дува и врне? Со количка нели?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Јас имам па обратна мака. Исто активна 24/7 и дур спие што викаш станува па ја презаспивам, а тоа значи станата и нишкање. Секој ден излезени сме без разлика на времето, еве сега сме настинати сма пак шетаме. Дневно правам некогаш и до 23 000 чекори, на смарт вач гледам. А се движам од 15-20 секојдневно.
    Остнав трудна со 62кг, на пораѓај заминав со 79-89кг и сега девет месеци по пораѓај сум на 62кг. И не мрдам од оваа бројка со месеци. Само што ништо не применувам, јадам еднаш или два пати во текот на денот и све се глупости (хамбургер, пица, прженици, помфрити) а останатото се ми се сведува на грицки и благо и едно две залче леб за да не колабирам. И не мрдам од 62.
    Од понеделник планирам на режим да се ставам, а за вежби здравје кога ќе тргне во градинка.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Се породив со 60, сега сум 44 :worried: секогаш сум била слаба ама вака ни во средно не бев... и јас сум од самите мајки чувачки, веројатно обврските и теговиве од по мин. 8 кила што ги дигаме секој ден, си го прават своето

На strelec231992 и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Ми даваш надеж да знаеш :)
    Сега баш бев по аптеки, не го најдов шишето. Можно е да го нема веќе?
    И баш фармацевтката за Авент ми искоментира дека многу тешко се влечело од него, па ме предвоуми. Стварно е потешко за влечење?

На NNK19 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Што користите какво масло или крема за егзема?

12. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.883
    Останав бремена со 58,на пораѓај отидов со 69,сега имам 44 килограми,премногу ослабев не дека некогаш сум била дебела до пред короната бев 46-48 кила па се здебелив и добри 3 години бев 56-58 кила и бев идеална,а сега не можам во огледало да се видам,сите мали работи ги дадов или ги фрлив сега пред да тргнам за работа ми треба добар шопинг,дома што имам скоро се ми виси имам само неколку пара фармерки и пантолони.

На DaftyCrafty и Lina-Detelina им се допаѓа ова.
  13. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    И јас многу ослабев, ама мислам дека е од умор, неспиење, доење, хормони итн ... а првите месеци па не ни јадев многу. Мислам дека е нормално и да се слабее и да се дебелее, нели секое тело е различно.

14. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Исто. Не можам да се поднесам сама себе, а и коментарите околу како сум ослабена и пропадната од кожа ме вадат.

На DaftyCrafty и medena147 им се допаѓа ова.
  15. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    1.883
    И мене исто коментарите од кожа ме вадат,на мажот ми му рекле дека нешто не е во ред со мене што сум толку слаба.

На DaftyCrafty му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    389
    Среќа мене уште никој не ми искоментирал, ама скроз пропаднато се осеќам, сѐ виси на мене, последниот удар ми беше косата. Ми се сотре цела коса, на ништо не личам, а од неспиење и умор дополнително како зомби се доживувам. Малото струја е, цел ден те во раце, те ја бркам низ куќа почна да чепка насекаде, немам седнато на раат. Ваљда ќе издржиме :(

17. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Еве баш сега пробав да влечам, не ми текнало до сега :D па нема баш некоја голема разлика од обична цевка, само што оваа е малку подебела и може затоа изгледа потешко.. од еден шмук:rofl: ми дојде вода:D
    Не знам види си како мислиш, ама јас со шишево се преродив :D
    Нарачај си онлајн ако си од Ск :D
    https://www.zegin.com.mk/mk/avent-plastichna-mashka-chasha-so-cevka-9-meseci-200-ml

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Девојки да не ве цитирам посебно, фала ви за утехите. Познавам и околу мене женски што се сами со малите ама не сум разговарала на темава.
    По цел ден сме сами со бебе. Неправилно јадам, нешто брзинско по неколку залаци, толку успевам. Затоа и викендов завршив на итна со венска, ме грабна желудникот.
    Буквално не застанувам. Ни јас ни таа. Еве сега пишувам овде, таа си игра со мене, вади цицка цицнува пушта, ме тегне за коса, ми копа во очи.
    Стомачето само се познава и кај мене, ми е страв да вежбам, бидејќи кога се превиткувам наназад во предел на желудникот ми се испакнува местото, па ми е страв да не е кила. Можно е да е дијастазот? После колку време тој се повлекува?

19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.699
    Допаѓања:
    21.371
    Јас. Почнав бременост со 66, моментално сум 62-3. Килограми не губам толку колку што губам обем. Прееска ми се плачеше. Бевме на роденден и буквално немав што да облечам. Не бев свесна за ова зошто во секојдневие имам лабав стил и најчесто носам мамс или бојфренд фармерки. Ама сакав малце да се дотерам и сфатив дека сите панталони ми се вреќа, буквално има место уште пола нога да влезе во пачавицата. Паднав на мускулна маса изгледа зошто не вежбам. Катастрофа сум.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.984
    Допаѓања:
    45.722
    Ау жени ме депримирате, јас пак здебелена сум:tmi: Ама мене стресот ми влијае обратно и неправилното јадење ужасно ме дебелее, а немам време да се хранам здраво како пред бременоста и постојано сум на глупости или нередовна исхрана. А тоа ми е најголем тригер за дебелеење. Иако генерално сум цел ден на нога, сега веќе и кога спие тој не лежам оти мора да го шетам јас пак се дебелеам. Почнав бременост со 64, ослабев во бременост 59 и со толку се породив, првите три месеци имав 57, што за мене е идеална тежина, а сега сум 66;(
    Се што имам ми стои лошо, колку толку обновив гардероба ама некни за на свадба кога облеков еден фустан што предходно ми стоеше супер, сега добив коментар од мм дека ми стои како на Моника во Малена:D не дека е лош комплимент ама изгледав вулгарно, ама мене градите многу ми пораснаа и стварно не се свиѓам со нив, отсекогаш сум сакала мали гради.
    Како и да е, не си се допаѓам вака.

Назад на тема бебе, дали вашите подаваат раце веќе да идат во вас?
    Мојов ме уби деновиве, постојано е со рацете накај мене кој и да го држи и се гушка како да не ме видел со години, мислам убаво ми е ама сакам малце одмор:(
    И друго тегнење уши знак е дека го болат или се нервира од забите?

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.