Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.158
    Од тоа што читам после годинка почнувале тантрумите ама нормално некои бебиња се побунтовни, сака да се искаже а не може. И јас пишував баш, се плашам кога ќе дојдат баш оние тантруми со трескање од земја, мора некоја книга да се читне за тоа, некој ако има препораки пишете :D
    Инаку исто сме, не дај боже нешто да му тргнеш, ама направи ѝ некоја дистракција, однеси ја во друга соба и сл додека можеме полесно да ги залажеме со нешто

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Се смирува за брзо, не е толку мака тоа. Мене наеднаш некако бунтовноста ми дојде, неочекувано.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    И ние сме такви. Не се издржува ако му земеш нешто од рака, почнува да вика и да се треска од земја. Ама незнаеш колку лоша глума дури смешно е зошто незнае да плаче и само вика.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    И побитно, ако успее во намерата, пак насмевка од уво, до уво.

На Pipismel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Од тоа што сум читала тантрумите се случуваат од 1 до 3 години. Ама сигурно е индивидуално и можат да почнат и порано. Моето е скоро осум месеци па веќе има ‘манипулативни’ плачки и бунт ако не е ‘по негово’.

На 1209, lackygirl и Miss_S им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    8.465
    Мила моето е 6 месеци па да го видиш какви фаци прави, се мести да плаче а не плаче или ржи за да го земеш. И само што ќе го земам одма насмевка така во смисла ехеее ми успеа. Се чудев како толку мало дете може тоа да знае ама ете. Или кога ќе му го земам мечето од раце почнува да плачи му го враќам и престанува и се смее. И точно се гледа дека глуми. А најсмешно ми е кога глуми дека кашла за да го погледнеш. Смешен е ептен. Цел ден да го посматрам нема да ми здосади, иако некогаш е страшно напорен :inlove:

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  7. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    591
    Допаѓања:
    939
    По колку пати дневно ги доите бебињата 8++? А колку ноќе? Секако зависи и до бебето, но од прилика ме интересира на колку часа... Колку часа би можело да седи без доење?

8. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.075
    Допаѓања:
    2.161
    Утре бебуш (11м) оди во градинка на 30 минутен престој. Знам дека сите се различни, ама колку време трае адаптација? И дали да почнам да давам некој сируп за имунитет-превентивно?

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Опасни ѕверчиња се. :D

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    Кога ќе дојдат вистинските тантруми ќе ги сетите сите :rofl:

Само оставаш да се исплачи дете, ако прифати гушкање ок ако не го оставаш само, ништо не зборувај најубо :D поминува тантрумот и после е како ништо да не било, после година почнуваат, а кај моето најјаки беа после 3 години :worried: до кај 3 год и 3,4 месеци.
    Синко 5г ќе прави сега на 10ти, сеуште тврдам дека првата година е најлесна. (fingers)

На Bubish26, 1209, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.883
    Конечно најдов шише што пие моево бебе twistshake,ми падна една тежина оти утре почнува во градинка а не сакаше од ниедно до сега да пие само ги глодаше.
    Да ве прашам ѕие што ги носите во јасли дали во креветче ги ставаат само или на под ги стават оти мојава тешко дека ќе им седи во креветче по цел ден е на под,лази си игра,станува од под,прави неколку чекори ако види дека има некаде да се фати.
    И што им даваат за пиење дали им даваат млеко и какво?

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Барем кај нас се и во креветче и на под, од тоа што ни праќаат слики воспитувачките.
    Млеко има адаптирано, а можеш и да праќаш од дома, тоа што си го пие.
    Ова за во нашата градинка, не е во Ск.

На medena147 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Има ли нешто на 7 месеци, некоја регресија? Скок не е, според wonder weeks сме во сончевиот период, а мене ми се темни. Детево ми е буквална лепенка. Заспивање само со мене, ако е кај татко му тоа вришти тоа се фрла….навечер се буди со плачење, уште во сонот липа, и кога ќе стане едвај и јас го смирувам. Секоја вечер се буди во исто време, околу 1:30. Мислев дека се запчиња или ушна инфекција прво, ама се е уредно од тој аспект.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.883
    Не пие дома никакво млеко,не доење сме плус храна.Мислев да не им даваат кравјо млеко за тоа да знам,немам дадено кравјо млеко,а и не планирам воопшто да дадам,можеби кога ќе потпорасне со бисквити да и дадам ама да пие не планирам.

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    За пиење не, во појадокот веројатно бидејќи има и Чоколино и слични каши на тоа.
    Плус за ручек даваат во некои денови супа, која е со цело јајце во составот. Тоа нас ни го кажаа.

Јас пред да тргни во градинка, направив гриз со 1-2 лажици млеко, колку да и сметам пробано дека има. 2 дена со ред тоа.
    И после имаше течна столица може една недела, реагирав таму ми рекоа кај сите деца е исто.
    И тоа за брзо се среди.

Уште настинките да ги надминеме.

16. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    2.131
    И во креветче и на под се кај нас. За пиење вода и сокче. Млеко кравјо им даваат само во каши, за пиење не. Обавезно дома да пробаш прво пред да и дадат таму.

17. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.883
    Им кажав да не и даваат дека немам дадено,ми рекоја дека во нема да и даваат,дека наместо тоа имало избор друго да дадат.

На Mandela му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Кај нас рекоа на пријавата да пишеме дали има некаква алергија само. Освен тоа што даваат на големите, даваат и на малите во поглед на ручек. И леќа мислам, грав, боранија, не прават посебно за малите.

За пиење исто им даваат вода постојано.

За најмалите, шише млеко е ужината. Повторно ќе пишам тоа во нашата градинка. Тие што се веќе скоро на 2 годишна возраст и тортици добиваат и слично.

Инаку кај мене, видов дека не сум дообјаснила. Течна столица се појави првите денови во градинка, не на пробите дома за млеко. Ама веројатно ради фактот што комплетно и се промени исхраната таму.

19. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Исти сме.
    Кенкава, станува ноќе, недоспана.
    Заби не гледам, се мислев за ушите ама на пипање нема реакција.
    Пробува да лази, прави некои егзибиции со нозете оа препишувам на тоа.

На Bubish26 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  20. Leanne

Leanne Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2022
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    1.165
    Тоа зависи од детето колку брзо ќе се адаптира, ние одевме четири недели на адаптација, постепено се зголемува времето за престој. Многу ни беше тешко со плачење одевме секој ден, ама сега се навикна дури и кога ќе ја прашам дали ќе оди во градинка ми се смешка и ми вика "та".

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.