Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Мислев дека е ушна инфекција бидејќи се фаќа за ушите, ама повеќе како да се чеша, како да се мази.
    Мм па ми вика уште од сеа да знаеш нема шанси за второ. :| Трауми има човекот.

2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    До кога трае оваа фаза на збеснато цицање или едноставно детето си е такво? Буквално уште на глава ми се нема качено дур цица. Многу немирно цица, влече со сета сила, од лежечка станува во седечка положба со брадавицата во уста. Прееска цицаше на колена, како крава се осетив. :?: Партал сум партал, нема начин да заздравам со вакво цицање. Кенка ако намали млазот и само вика ‘ам мам мам’. Во шести скок е веќе 3-4 дена, ама и претходно беше слично. Сега пред малце ме изавади од памет. Прво почна да ‘лази’ во креветчето спиејќи, за да по некое време се покрие преку глава. Што ако не го осетам некоја ноќ.. :| За вреќа ни е уште топло, ама ќе пробам утре во неа да спие зошто око нема да склопам. Многу го мачат и заби, нема уште ама набабрен е цел. Плус и пробува да лази, ‘пузи’ што викаат стариве. Си има мака детето, ама јас се распаѓам.. :drunk:

На mucka3 и 1209 им се допаѓа ова.
  3. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Лелее, жими се не замислував дека е ТОЛКУ тешко..
    Еве стана сега по 5ти пат од кога е заспана, вечерва станува на саат ипол.
    Ауу бетер од скок е ова.
    Инаку и мојата се фаќа за уши и тоа кога е нервозна, тоа и е како нешто да и фали, валда кога ќе ги осознаат ушите.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    И јас се распаѓам.
    Ееее кога мислев дека новороденче било тешко. :rofl:

На oblace1 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Не сакам да прекинам со доење, но ќе морам ноќните подои да ги намалам некако, ај ние што не сме спиени, ама и него му се руши сонот вака, многу тешко презаспива откако ќе се разбуди, мака мачиме сите вечери, по саат-два будни во ниедно време.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.102
    Исти бевме додека траеше шести скок. Да не го подречам 2-3 ноќи се буди само за цицање, си презаспива одма. Ако најдеш начин како да намалиш ноќни подои а тоа да е без вриштење сподели :drunk:

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    3.179
    И мојата се фаќа за уши така. Обично кога и се спие, а периодов и од болка претпоставувам ради забите. Горните единици и пробиваат.
    И јас имам трауми како маж ти, само ржам ако некој спомне второ.
    Инаку јас и давам да цица само еднаш навечер. Се смируваме со цуцла, галење, нишкање ама повеќе од еднаш накај 2 не давам. Не можев веќе, ем навечер беше обесена на града и затоа преку ден не јадеше ништо, ем ненаспани сите. Сега мислам и се навикна. Не дека не се буди ама значително помалку од претходно кога на пола саат, саат, се лигавеше со цицка во уста.

8. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.883
    Да те утешам исто,од 4.5 м кога почна да вади заби немам видено сон на сат-два будна е,едвај во креветче ја легнувам што предходно небеше никаков проблем 8+м сме,до сега 6 заби има извадено,се надевам сега ја пуштив во градинка дека ќе се смени ќе спие повеќе.

Денес прв ден во градинка,на почеток супер била после тоа плачела,кога ја земав цела во солзи беше се изнаплакав и јас ми падна ептен жал,ама немам друга опција,ќе мора да почнам на работа.

9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    8.465
    Те читам и си велам дали и мене тоа ме чека. Моето дур цица ме рита,со раце ме мава, ми ги стиска градите со сета сила. Така брадавици ми тегне понекогаш. Ама сеуште не е многу болно и се надевам нема да биде. Не знам што совет да ти дадам зошто не знам ни моево јас како да го смирам да цица нормално. Мислам дека си е до детето, цица немирно од многу мал. Мајка ми се чуди и секогаш вели јас вакво цицање немам видено.
    Можеби скоковите само придонесуваат да биде таа немирност повеќе изразена. Тоа е мое мислење

На strelec231992, 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Ехее не да ме рита. Шамари, боксови, клоци колку сакаш. :D Па ме куби ако не ми е прибрана косата, тегне со сета сила дур не скине влакна. (facepalm)
    Он си е општо многу темпераментен, така да треба изгледа да си се помирам дека така ќе цица.

На Ceneva и 1209 им се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    45.751
    Има има, исто е и моето, сега официјално влезе во скок ама нема разлика од сончевиот период. Се што напиша и моето прави, а очигледно се спрема и за лазење, на под лази војнички наназад, на спална лази на сите 4 и ноќно време станува и се лула така и плаче. Со ушите исто, јас го носев два пати на преглед мислев има воспаление, ама не, мислам дека се е последица на излегување заби, моето уште нема ама се спрема веќе со недели.
    Хорорче.
    Со цицањето исто, егзебиции прави, денески одвај малце цица, вака ако продолжи ќе морам и вечера да воведам скоро, ама ноќе цела ноќ на града, морам да го научам фа ги отфрли ноќните доења, мака ми веќе, ненаспана сум и вкочанета цела, одвај мрдам.

Него моето денес многу плачеше на какањето, ептен жал ми падна, според мене тоа не е запек ама потврдо му беше и доста големко, едвај го искака, морав со тргната пелена да го оставам да кака. Му давам и овошје што е пооп френдли и слива и вода пие, не знам зошто вака, ептен се мачи жалче, плаче како да го боли и сигурно го боли.

Последна измена: 5 декември 2023
    На Giovanna, Bella_Stella, Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Како ги намали? И јас би сакала да намалам на еден подој, идеално да биде при првото станување бидејќи тогаш и најдолго спие, после се буди на 2-3 саати. Идеално звучи ова што го пиша, ама како избегнуваш плачење? Овој мојов толку се љути ако не му дадам, :devil: право е. Ако случајно се осудам да одам до вц да мочам пред да му дадам да цица, леле мајко, тоа е драми прави, се фрла цел наназад.
    Знам дека не е гладен, и нема да ми беше проблем да продолжам со често доење навечер доколку презаспивањето не беше проблем. Вака ќе си поспие, ќе си цицне, и оп спремен е да истражува, мислам рутините на сите дома ни се пореметени, сите намќори, сите нанаспани.

@1209 исто е и кај нас со какањето, се мачи ептен и на крај испаѓа едно топче мало никакво, а јадно дете цело се вцрвенува додека го исфрли. Давам суви сливи, праска, боровница, воглавном се што најдов на интернет дека помага ама некако тешко оди. Доколку некој има совет слободно нека спордели.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.665
    Се враќав да проверам јас да не сум пишала... Се ова исто и кај нас. 11м и 1 недела.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Памтам ти уште кога беше твоето на возраст на моето сега дека се жалеше. Јаоо значи си остана така. :whew:

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.665
    Од пред да наполни 6м цица стоечки, седечки, на 4, на 2, на глава уште нема цицано. Затоа мислев ќе прооди рано, тој лази како Шумахер, оди фатен ко да трча ама не оди сам уште.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    3.179
    Една вечер поминавме со неспиење и плачење на пола саат и смирување во раце. Тогаш 2 пати и дадов да цица. Еднаш накај 1 и пак накај 4. Наредната вечер исто, после веќе стана поподносливо, не се будеше толку и издржуваше со едно цицање само околу 2. И сега не е идеално, си се буди она ама не и давам да цица него пробувам на било кој друг начин да ја смирам. Пред се зошто пак немаше убаво качено килажа а баш поради висење на града цела ноќ преку ден уста не отвараше, ни за храна ни за млеко. Затоа и бев поистрајна зошто знаев дека е за нејзино добро и мораме да смениме ред. И почнав постепено да и зголемувам количина на млеко пред спиење и и давам ад. Сега убава количина си пие и еднаш цица навечер, и со млеко преку ден е подобрена и со оброци. Пак се буди и ќенка ама препишувам на заби зошто е пренервозна. Дека ќе спие цела ноќ не очекувам, такво си е детето ама знам и дека не е гладна за да цица 500 пати навечер.
    За какањето, маслиново масло и масло од репка во оброците ставај. Кај нас тоа со соодветна храна помага иако има периоди кога сепак се мачи и има тврда столица, ама значително помалку се сега

На 1209, Giovanna и Lavender13 им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.665
    Еве го сега, денес цица нон стоп и нон стоп бара, и вика Даде да му дадам да цица. Пинцур од 11м, стигнал да си бара цице. И иде до мене ми ја трга маицата да цица. И цица бре, цица растура. Кога ќе се тргне со прстето ја чепка брадавицата и ја бацува. Тиквичка една.

На Ano, strelec231992, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Хахаха моето дур јаде доручек кога е веќе при крај почнува да ме гледа во гради и да вика мам ам. И цица како да не изел 150гр каша. :D

На 1209, Splendor. и Ceneva им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.992
    Допаѓања:
    8.465
    Мила синко мој од авокадо најлесно се кака. Сливата не ни помага ако нема какано. Авокадото чуда ни прави. Пробај

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    На што се греете? Мојот така се будеше од климата му давав водичка и си презаспиваше