Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    2.131
    Покрај другиве предлози, да додадам и зрела банана, да има црни точки.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.408
    Допаѓања:
    77.714
    Киноа кај мојата помагаше. Многу вода обавезно да пие, исто така јогурт може да даваш повеќе.

3. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    3.183
    На клима и ние ама навечер ги гасиме. И со водичка сум пробувала да, ама нешто не е фан на вода мојава.

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Ќе менуваме и ние греење, поголем дел да е на клими. Искрено преплашена сум како ќе е ноќе во спална цела ноќ вклучена.
    Преку ден сме секако на клима и по потреба навлажнувач на воздух. Дневни дремки, во дневна е најчесто нема маки засега со климата.
    Ама ова ноќе некако ме плаши. Планирам да не е повеќе од 18-19 степени температурата ама бар се надевам ќе е константна така.
    Со другово греење, не можеме да постигнеме константна температура.
    Пред спиење 20-21 степен, рано наутро кога ќе стани за млеко веќе е до 17тина степени падната и мене реално ми е преладно така, кога ќе станам, да спремам храна.

5. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Нас ни е топол станот во глобала клима пуштаме на 27 додека го бањам и додека заспие после на 25 додека да легнеме ние накај 12/1 после ја гасам. Но знам да си легнам и да ја заборавам и не се дише внатре. Имаме такво за воздух ама ни протече и моментално не е во функција. А преку ден сме во неговата соба која ни е игрална и таму константно работи климата преку ден на 27 зошто собата е цела со стакло и е доста поладна. Инаку мали ми е склеџија без чорапи спие откриен, а преку ден панталоните ги дига и е со тенка маица на долги.

6. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Разреди нешто во водата, сокче ако пие или ад малку колку да не и е безлична. Али ако не гори климата не би требало да е од воздухот сув, ама пробај може едноставно е жедна

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас да ве прашам. Мали на едното раче кога се подава по играчките не го отвара малото прсте. Кога тропа отворено е вака не. Дали е нормално или да дигам паника?

8. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Слична тактика почнав да применувам и јас за да презаспие без цицање, веќе неколку дена конечно има подобрување. Инаку ме шекна на саат време се будеше и ми се буташе во цицка, мислиш цел ден гладна ја држиме. Ама не, она и цица преку ден и оброци си тамани и вечерта ко навиена.
    Дури се свестам дошло време за на работа и цел ден во бубањ. Не знам како ги издржав тие неколку недели кај што беше скроз "во елемент". Пролазуваше, два заба извади одеднаш, мислам дека и она не знаеше што со себе. Среќа веќе се стабилизираше инаку стварно не знам како ќе издржев.

Од осми месец бременост кога ме риташе во бешика на пола саат не сум спиена како човек.

Преку ден е права душичка, иако е темпераментна многу е забавна, се заигрува имаме супер интеракција. Ама како почнува да доаѓа време за спиење, наместо конечно да здивнам, мене анксиозност ме фаќа дека следи цела вечер борби.

Од пред некој ден влезе во шести скок, да видам што ќе донесе и тоа :sweat::D

На 1209, Thinkerbell. и Lavender13 им се допаѓа ова.
  9. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    3.183
    Ко јас да сум го напишала ова :D Срцка е, преслатка. Преку ден си игра, ни збори, лази, седи, се прави. Почна да пробува и да се исправа. Амаааа извади 4 заби до сега и уште два на повидок. Гризе јаде се што и дојде. Не кенка ама така напета е на моменти. И спиењето хорор. Исто во 6ти скок само што влезе. Ќе видиме што ќе донесе.

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    Да да, скроз се слични по табиет. Секогаш кога те читам се пронаоѓам :D

Да се живи и здрави и они, а и темава, некако полесно ми е кога ќе се испукам тука со реферат и ми поминува малку фрустрацијата.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    45.751
    Моето луѓе уште нема заби, на повидок се од 4ти месец чинам, сите симптоми ги има сма заби не, на сите другарки мои што имаат и помали бебиња веќе искараа заби моево само се мачи. Не дека го споредувам него грев ми е што со месеци веќе глода нервозно, го боли, а за лигавење да не зборам не можам да постасам со перење на лигавчиња.

Инаку моето дете не е многу фан на цицање уште од мал и сега денски мака мачиме со тоа, не сака, доручек јаде цел и повеќе од 150мл, ручек кога како, ама поске ручек обавезно мезнува нешто овошје и вечерта АД околу 150мл, а пред да нудам формула давам да цица и не сака. Имам убав млаз, ама не знам зошто не сака. Единствено убаво цица пред спиење и ноќта што се буди. Гледам синоќа и еве сега се презаспа со цуцла и со галење на цице:D, постепено вајда ќе се одвикнува, мислам дека скоро скоро ќе престанам со доењево, некако веќе измачување ми е што не сака, а и ќе се намали млеково вака.

За какањето се од ова што сте пишале давам, ама едноставно некогаш тешко му оди и каката е погуста, вајда не е навикнат дека е потврдо, може затоа се мачи, може треба време да се навикнат на вакво гомце:D

Денски и моето е супер, расположен, разигран, сам се заигрува веќе. Две од дремките му се надвор во количка, знае убаво да се отспие кога е на воздух. Искрено спие така и на дожд и на ладно, соодветно облечен, многу е посреќен после такво спиење и се буди ептен расположен и насмеан. Обично сабајле правам кафе и кај нас на улица шетаме, слепа улица е и многу мирна и погодено ми е, после јас си пијам кафе во двор он си спие, а втора дремка обично идеме до парк, во движење и пазарам јас, убава рутина ми е ова оти и јас се шетам и бистрам глава, а мм успева на раат да поспие за да може да го превземе попладне.

Јас со ноќите имам мака, пробав на 21-22 и во вреќа со боди, ладен ми е, никако до сега не сум осетила дете да ми е топло на спиење, а пробав разни варијанти, ладна му е и шија и грб, може затоа и се буди.
    Не знам каде грешам стварно, како да го облечам да му е ок?

И друго нешто, секој ден ги капите? Јас преку еден ден, некогаш и преку два, ама секако мијам газ и куре неколку пати ради рефлуксот ептен пазам, раци и лице мијам обавезно па некако не ми се бања толку често сега зимава.

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    И моето нема заби, а тука сме со неколку дена разлика. Скоро сите околу нас на таа возраст веќе имаат. Јас не се фрустрирам, само ми е жал што се мачи и ме нервираат прашањата на сите ‘уште ли нема запче’. :?:
    Со спиење и цицање среќа немаме мака, освен што многу агресивно цица и силно влече, ама се помирив. Страствен цицач е и многу е веројатно дека тешко ќе се одбие. Ама за тоа потоа.
    И ние го бањаме преку ден-два и мислам дека е сосема доволно. Особено во зима, а и така ни кажаа во болница. Не го сфаќам бањањето секој ден, ама секој за себе.

На Zumbulche и 1209 им се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Излеа сите се срцки преку ден, навечер ги покажуваат роговите. :devil:

@1209 каква вреќа користиш? Јас на таа температура ставам шпихозна и зимска вреќа и мислам дека му е многу топло, се мислам да го намалам парното.

Ние 7 месеци, уште нема запче. Не се нервирам ич, дури и подобро ми е вака, малце себично може ама тој и вака ме глода дури цица, не сакам да замислам како ќе биде со заби.

Фала ви на сите за предлозите за какањето, сите намирници веќе ги користам, ама приметив дека најмногу му делува сувата слива. Не сакам да ја давам често бидејќи има многу шеќер, но изгледа ќе мора.

На Thinkerbell. и 1209 им се допаѓа ова.
  14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Една колешка ми кажа дека ќерка и откако извадила заби почнала да цица ‘подисциплинирано’. Се молам да сум таков случај. :whew:

15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    611
    Допаѓања:
    1.158
    Не се секирај за забите, ги боли недела дена пред да пробие, не се мачи бебуш (ќе знаеш кога ќе го болат верувај)

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.024
    Допаѓања:
    110.676
    Моево обожава да цица, вчера цела вечер ми пекаше дади дади дади, да му дадам да цица. Он би цицал по цел ден. За спиење зависи каква е вреќата, ама никогаш не сум го оставила само по боди и вреќа, спие по боди на прерамки, шпихозни или пижамки и вреќа.

Моево синоќа стана во 3ипол и до 5 си правеше со некој на прозор куку ѕе и му викаше чао, го гледаше... Тиха језа. Втор пат му е вака да стане, од памет се извадив и плус ненаспана.

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.993
    Допаѓања:
    8.465
    И кај нас нема запчиња.... Дете се мачи глода чеша лигави, ама нема на повидок заби. Секое дете различно. Имам другарка девојчето нејзино на 5 и пол месеци два кеца имаше. А на друга другарка со 7 полни извади запче. Имаше еден стоматолог што го слушав, вели ај забите ќе ги прашаат мајките кога да излезат. Иронично но вистинито. Не не прашуваат нас :D
    Кога ќе решат тогаш само да не биде многу болно си велам

18. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Леле мори мајко :D језивко, да.
    Си гледало мош некои сенки, дрвја, лисја.
    И мене ме смрзнува така кога се успиваме во темница, ќе стане одеднаш, скроз ќе се расони и ќе се загледа у една точка и не мрднува. А ништо нема.

Настрана тоа.. Јас немам надеж дека моето дете е за блв. Многу сакав, ама не иде, гладно ќе треба да го оставам. 8+ е и пред некој ден првпат му пренесов јадење по блв препораки, па он не знае кај му е устата. Он си играше со храната, ништо од чинијата не заврши во устата, сѐ беше на земја, на стол, на облека, на ѕид.
    Се разочарав и изнервирав.
    Знам дека е макотрпен процес, трпение треба, ама не знам дали вреди трудот, за неполн месец ќе тргнам на работа...

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    3.183
    @1209 Со цицањето ко себе да се читам. Имаме сега само еден подој, тој навечер кај 2,3. Мислам дека скроз се одбиваме веќе. Не ни имам млеко мислам, нит ми тежат градиве, нит ништо. А и бебка не е нешто многу разочарана. Ама знаев дека вака ќе е, добро и до тука што истеравме.
    За спиењето, кај нас е 18 степени и облечена е по боди на долги, шпикозни и вреќичка дебела 2.5 тог со ракави и ногавички. Таман и е така. Додај уште еден слој па ќе видиш како ќе му биде.

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.024
    Допаѓања:
    110.676
    Јас почнав да давам ама мајка ми ме зезна. Сега јаде и така и така. Иначе не давав од старт сам да јаде, давав прво јас, па му давав во рака парче и на крај сам да зима.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.