Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Истс ситуација мајка, 7 месеца сме и два дена, не плаче ама писка и не знам шо му е. Стануваше сношти сто пати со викање како да нешто го нервира…

2. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Ич да не се загрижуваш заради седењето. Мојот е 7 месеци и цел се лула… ортопедот ми рече форсирање за седнување НИ-КА-КО.
    Па тоа потпирање со перноци ништо да не правам. Најлошо било за колковите. Вели ставај го на земја цело време нека се учи да ползи тоа е по битно, да ги јача сите мускули, а за седнување ќе си седне тој кога ќе сака

На strelec231992 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Да нон стоп сме на земја. Уште од многу мал сака на меше да си лежи. Кога е буден скоро 80% од времето е на подлога. Се врти, си се рола, лази војнички. Ќе седне кога ќе реши сам. Имаме едно како activity tree за кога ќе почне да се исправува. Ептен се возбудува од него зошто е музичко и со разни активности на него за моторика, па го оставам кратко да седи сам, си се потпира на него, а јас сум позади. Нема кој ми нема речено од околината потпирај го со перници, ама за мене тоа е нон сенс.

На Homme, strelec231992 и 1209 им се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Мене секое јавување ми коментираат демек кутро дете, остана на земја :^)

На strelec231992 и 1209 им се допаѓа ова.
  5. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    3.184
    Не го мачи детето :!: Тоа ми збореа цело време

На strelec231992 и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Хахах мене не ми коментираат, ама ги гледам дека ‘го жалат’. :D

На strelec231992 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  7. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Јас сум да. Од кога е родена е нервозна.
    Искрено, се мислев да одам на второ мислење, многу се стега, трља нозе кога е нервозна, писка, се грбее итн. ама матичнава вика дека се работи за темпераментно бебе.
    Полудена сум, испаѓа дека само се жалам ама стварно е тешко, неможам 2мин да ја оставам сама, а во принцип сум сама со нејзе пола ден.
    Сега па тука во Скопје како што е загадено затворени сме нон стоп дома, којзнае како психички ќе излезам после зимава :rofl:
    Како што опишуваш исти ни се бебињава.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    И јас се жалев за истото, се му е во екстреми, екстремно покажува љубов и приврзаност, ама и екстремно се лути, вришти, тепа ако не сака нешто во моментот. И да, прашав педијатар, ама кај нас одговорите се една дијагноза "такво си е детето". Па си шетам со напукнато ребро и модрици дека такво ми е детето, ама па кога ќе ме гушне или кога плаче и вика очајно мама мама, знам дека никој друг не ме сака повеќе од него и дека немам сила ни да го скарам кога е бесен и нервозен. Татко му изиграва лош полицаец за баланс во универзумот.

На 1209, Sun&Moon и Lavender13 им се допаѓа ова.
  9. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Ауу и кај нас исто.
    Одма се крева од земја и се држи во раце.
    Сирото дете :D

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Инаку исто приметив дека е многу сензитивна на звуци. Претпоставувам дека од тука доаѓа и тој лесен сон и будење на најмал шум.

11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Хахах е нема кревање кај нас. Јас изгледа сум многу лоша :D прашуваат дали може да го земат. Или викаат дај ми го ти одмори, дај ми го ти јади. Демек мене ме жалат, а они уствари сакаат да го држат. Јас па може себична сум ама не ми се дава многу. :smirk: Сега до душа и почнува да нејќе многу во раце. Ќе го подржиш малку и почнува да се тегне за да го пуштиш на под.

На mucka3 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Елте да се гушнеме хаха.
    Сериозно некогаш се замислувам нешто да не не е во ред. Многу е нервен, ме кубе, ме драпа, ако не е по негово во состојба е да вришти до губење глас. Толку високи фрекфенции фаќа шо те маваат директно во мозокот, не знам ми погаѓа некоја точка, тешко е да останеш смирен. Неретко си плачам и јас со него, тивко нели, ама некогаш ми доаѓа така да се издерам и јас…
    Си викам до толку лутина да држи не е можно, бебе е.
    И тука прашав ми викаат нормално е.
    Едит: ќе направам од тие diy играчките постирани во темава претходно, со надеж дека нема да имаме драми и ќе се заигра со нешто барем да можам кафе да направам. Ќе го попарам некој ден ако продолжам вака, во една рака тој, во друга правам кафе.
    За ручек не станува збор, јадеме ко лудаци во 7-8 навечер, бидејќи морам да го чекам мм да заврши со работа, тој да биде со него а јад да спремам. Дремките му се кратки и има многу лесен сон, па и тоа отпаѓа.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Исто. :l:
    Да не утеши некоја мајка бар дека ќе се сменат и нема да остане на ова. :D

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    45.751
    Мојов исто многу вриска и сака се да е веднаш, само што отвори уста одма сака да му се направи ќефот, пред некој ден така не му стаса каша и он отвара уста, а јас трчам да ставам од овесот уште, леле ко зина дете, фрли и лажица и играчка што имаше до него, нервозен 100ка. Мајка ми вика и јас сум била таква, ако не му стасало макар голтка млеко одма сум се трускала и плачела:D И до голема бев нервна јас, ама како мала сум била страшно лошо бебе.
    Секако дека на мене се има метнато, син на мајка:D

И моево многу го жалат, јас ќе го ставам на земја кај моите и они одма, ладно е, гадно е(дека имаат куче) ама нема веза, почисто е од кај мене, греота е и се во раце и така играње и се научи дете, дома одвај издржува на земја подолго, а на меше уште му се леже макс 10 мин. Толку.

Мојов е многу нервозен на пресоблекување и мењање пелена, ауу верувајте страв ме фаќа кога доаѓа ред за тоа, некогаш се осеќам како да облекувам животно.
    Ама мислам дека и јас малце сум си крива, оти он малце ќе закенка јас одма трчам да го утешам, може треба малце да го оставам да се учи дека не може се да биде сега одма.

На Secret-Angel7, strelec231992, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  15. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    956
    Мојот е пример што прво пролази па потоа сам си седна. Никогаш не сум го оставала да седи(освен за јадење) пошо не беше ни стабилен, немаше ни желба и ми немаше поента да го ставам. Пролази војнички на 6, на 8 седна сам и пролази на 4.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Баш сме за гушкање и тешење. Нормално дека доаѓа да се издереш, не е нешто што ајде ќе пројде за час, 24/7 сме со нив. Јас го напнав маж ми и за на други прегледи да го носиме, вика не си нормална, само му наоѓаш нешто, вака правел, така правел. Ама еве сакала нејќела морам да споредувам, другово близначе е поедноставно, лута е на сите несекојдневни лица, кај никој не оди освен кај мене, не покажува нешто премногу емоции освен сега кога го држам брат и, покажува љубомора, ме влече за ногавица, ама не е екстремно, можам да ја залажам, заспива со галење, е сеа си станува и си седи сред кревет успана, ама не е страшно, пак ќе ја легнам и продолжува. Он не, ако не го земам се витка, крши кичма, врат,клоца, бута се наоколу. Успивање само во раце, по саат време,со тоа што ме мава првин по лице со рачињата, мисли си игра, па по рамена удира, клоца и така заспива. Ама менување пелена и облека ми е хорор, за да го задржам да не ми бега и паѓа го фиксирам до мене и така ме мава во стомак, лом прави. Од шо е бесен сите пелени му пропуштаат, ги изместува и се измочкува на секои 2 саати, па мора да го пресоблакам на секое. И така, да си се доиспожалам само, маката да помине.
    Вака некогаш читам, ми кажуваат дека имаат деца што ги седнувале, па им читаат книга, или си седат мирни во скут или играат нешто заедно. Како се прават такви? :D

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Нека кажат рецепт за второто :rofl:

На Tess36, Lavender13 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Хахаха баш ме насмеа со ова дека сте како да облекуваш животно. И ние сме иста приказна, не плаче ама толку е немирен кога го пресоблекувам. Како со лав да се борам буквално. Пробав Памперс гаќички ама доби осип, а и некако исто ми е, одвај ги ставав. Мора да има нешто што го занимава во раце. Етикета, павловичева, влажни, спреј за нос. Па му бегаат, па се тегне по нив. Кратка хорор приказна. :D

На Secret-Angel7, 1209 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  19. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Што прво оди по книга?
    Лазење или седнување?

20. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    956
    И кај мене беше иста ситуација :D Јас го оставав на под они ќе го земеа после некое време 'па ајде дојди грбчето ќе те заболи од лежење на под, малце да те исправиме' (facepalm) После научија дека така функционираме со него и немаше кревање, затоа сега на 11 мес никако неќе во раце по дома, само да лази и да беснее :D