Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Истооо сестреее исто.
    Тоа виткање наназад како кифла кога е нервозен, пропратено со врискањето, мислам трауми имаме од тоа. Ние еднаш и на итна завршивме бидејќи мислевме дека нешто го боли, тој уствари само бил нервозен.
    И јас се чудам кога ќе прочитам по форумов дека ги презаспиваат децата само со галење, или ќе им дадат цуцла ќе заспијат, или ќе му попеат ќе заспие....не, кај нас отвара очи и ако не го кренеш во рок од 5 секунди толку е, all hell breaks loose.

На Homme, Tess36 и 1209 им се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Си сакаат слобода. Особено од кога ќе сфатат што сѐ можат да прават дур се на под. Разбирливо е и што старите сакаат да ги подржат, ама поважно е што е добро за нив. :)

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.029
    Допаѓања:
    110.699
    Јас сум на голема мака со тоа, мајка ми го научи на раце, цел ден и е во раце, кога и да дојдам. И сеа бара во раце нон стоп. Жал и било на земја. Е добро викам за мене не ти е жал?! А го оставиш плаче ко да го колеш, па едно фацуле жално го да си го треснал не да си го спуштил само. Синоќа он се треска, јас дишам, бројам, едвај ми пројде и на крај едвај заспа лежејќи на спална и тоа заспа со врткање. Ко да го малтретирам ако го оставам на земја, така ми набиваат комплекс.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Изгледа треба малку построга да си со околината. Не може на твое дете друг да му ствара навики, па после ти да ги живееш последиците. Никогаш не сум го разбирала тоа жалење од старите. Ако не се разбираат со фин и културен пристап станувам ‘безобразна’ како што се тие ако мислат дека се родители од ново, а не баби и дедовци и се однесуваат со детето несоодветно.

На Anturium, mucka3, strelec231992 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.029
    Допаѓања:
    110.699
    Изгледа. Еве ќе приговарам сега да тргне одма после празниците во градинка, ќе земам денови од одмор.

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.993
    Допаѓања:
    8.465
    Не молчи мајка пушти глас. Јас зборам кога видам дека на првото кенкање го земат. Одма прашувам и зошто го зеде, ме гледат. Не ме гледајте, ни вие не можете да го носите, ќе го подржиш 10 мин и туп на мама нека го носи. Грб немам од периодот со ужасното успивање, па не морам и преку ден да го носам в раце. И дете ко дете се научи дека може да манипулира и со 6 месеци. Јас не попуштам. Ке кенка ке се смири, пак ке покенка и така у круг. Ептен ако заплачи го земам.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.029
    Допаѓања:
    110.699
    Aбе се би било во ред ако сум дома да реагирам, по 8ч ме нема дома, не можам да реагирам секогаш.

На 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  8. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.950
    Допаѓања:
    12.177
    Хелоу мамисии :*

Е дека турбо сум премногу, и ич време не ми се наоѓа да пишам малку да се вклучам социјално форумски :D

За седнување. Првото дете седна на 9 и нешто месеци. Цеел развој му беше на под, брзо почна да лази, на 5 и пол, на 6 веќе беше профи. Потоа, на 7 се исправаше, а сѐ уште ме тераа, замислете, да ставаме повој. И стававме (facepalm) до кај 8 месеци. Ама такво жилаво бебе, цврсто ептен. Откако се исправи и почна да оди по мебел, поминаа месециии дури да заоди. И јас како @AngelOfArh мислев дека брзо ќе се пушти да оди, ама беше внимателен, сакаше да се осети сигурен. Па 3 недели по првиот роденден ги направи првите стапалки. :$
    И кога ќе паѓаше, од што беше цврст не плачеше, ама и се држеше, ретко да падне, онака голмански паѓаше. Една ситуација на преглед бевме на детско, кога имаше можеби нецели 2 месеци. Имаше наеднаш силно заплакување, и ние со маж ми и мајка ми готово, одиме на доктор. Ај што таму се смири и ништо немаше, ама едвај онаков рутински преглед му направија, велат леле што жилаво бебе е, не можеш да го фатиш.
    Е второво. :D Второво си е jelly. :D
    Подоцна пролази, седна на 8 ама за станување сега и стоење до мебел едвај. Се клати, како марионета изгледа. Дури и брат му постариов еднаш му се изнасмеа и почна да го имитира.
    Две бебиња скроз различни. Јас тоа велам, со две деца, ниту премногу ќе си поштеден ниту премногу ќе си предизвикан. Едно ќе ти е помирно, другото побурно.
    А за совети од страна, свекорот баш за првото ми велеше земете та земете кош. Море чоек, немам место каде немам потреба. Подот ми е најдобар. Леле па ме убедува човек аман.
    Сега кога го гледа внукот спретен моторно вика аааа многу го бива за спорт некој. Има добра координација го гледам. Е добро си велам, сакавте на меко да го растам во кош.
    А пак за второво еднаш ми вели, ако на под нека си расте, кога ќе го пуштате да лази?? :^) :rofl: ај да не продолжувам.
    Затоа, смирено, во текот на првата година, 12 месеци, било кога се очекува било што да совлада.

На 1209, strelec231992, Leanne и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Ме интересира која е играчката и каде да ја набавам?
    Инаку мојов тек овие денови покажува интерес за да седи. Кога е навален на 45 степени зема залет за да дојде накај мене.. ама паѓа абер нема од стабилност, и не се замарам многу. Во хранилка седи супер исправен т.е. Малку бега на една страма ама добар е, глава држи, ќе се научи… и ние сме на земја скоро 80% од времето. И кога работам нешо низ дома он си лежи на земја, дури грижа на совест имам шо така го оставам сам, ама морам да раскревам измијам садови, да напраам ручек. Ептен така ми паѓа жал ама што да праам..

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Не си сама, и мене ми е жал и осеќам грижа на совест секогаш кога ќе го оставам сам. Камо да немавме други обрски, ама тоа е. Се трудам барем два пати дневно по пола саат-саат да сум доле со него. Ама од друга страна и морам да го оставам да се учи да се заигрува сам. За месец ипол почнувам со работа. Ќе работам од дома и ќе мора и сам да знае да се занимава. Играчката иначе е од локална продавница за играчки. Еве слика подолу, веројатно може да се најде и на други места. Многу позитивни рецензии од родители околу нас има за неа. :D Ептен им се нашла во периодот кога почнале да седат и да се исправуваат.

Прикачени фајлови:

На Homme, 1209 и Ceneva им се допаѓа ова.
  11. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.421
    Допаѓања:
    18.661
    Бела од кај го зема дрвцево?
    Го гледав за првото дете,сакав да го купам ама не се сеќавам каде.
    Во лотус м да не беше?

12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Да се мениме?
    *мајка што поминува 100% од денот на подлога со бебето :D

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    Да, од Лотус е. Уште е рано кај нас ама до сега е заинтересиран за него.
    Не се мењај, зачини си го престојот. :D Јас некни почнав да се истегнувам дур бев со него доле. Викам бар да си повежбам дур он се рола :D и маж ми вика што правиш бе. Викам 2 муви со еден удар тепам, се нема време. :D

На 1209, Ceneva, strelec231992 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Вредна си ти, јас имам еден динусаурус кога ќе го ставам под глава ништо не ме помрднува, омилена активност на мали да се качува преку мене а јас само викам јееее и тој пак

На Bella_Stella и Ceneva им се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    45.751
    @Bella_Stella oва дрвце и моето ногу го заинтересира, бевме кај другарка и она го имаше за малата, ама не знаеше од каде поклон било, барав секаде тука во продавиците и го нема. Ќе побарам онлајн вајда ќе
    се најде.

Ужасна ноќ денес, стана 23456 пати со плачки, презаспивање го раце, легнат на мене. Мене ми е ладно, не можам да се покријам оти он ќе се испоти ако леже врз ќебе, хаос. Станав болна мислам, се ме боли. Синоќа мм излегуваше, кога се врати ја уште будна, нервозна барам перница на нет оти мислам до перницата е што сум ненаспана(знам дека не е ама си барам утеха)
    И стана ете дури сега и денес ќе е цел ден испореметен осеќам.
    Згора на се не знам што да ми готвам денес, идеи 0.

Не ми е јас о зошто така хистерично плаче на станување, не знам дали го боли нешто

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    На Homme и 1209 им се допаѓа ова.
  17. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    1.633
    Да не се заби, така стануваат наеднаш и плачат.

18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    45.751
    Може се ама му се случува ова повремено веќе со месеци, а прегледан е од доктор, нема ништо загрижувачко.
    Може сега конечно се заби, има долго време знаци за излегување.

19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.705
    Допаѓања:
    21.382
    И моето така станува некогаш. Поточно испискува во сонот. Ако не е време за будење давам цуцла и продолжува да спие.

20. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    @Bella_Stella стабилно ли е дрвцево, во смисла ако проба да се крене држејќи се за него, дали ќе се преврти? Имаме од лотус музичка маса ама се превртува многу лесно.

За седењето, кога го носевме на контрола во 5ти мес на ортопед ни препорача кога ќе седи да му ги фатиме рачињата само (како да го држиш за рачиња ама ептен лабаво) за да вежба баланс. Се клатеше цел ко шпагетка ама почна да добива осет. Сега ќе прави 9 мес, стабилно и самостојно почна да седи на 8. На 8ипол почна да се мкне војнички некој ден и одма после тоа пролазе на четири. Сега на 9 сите транзиции ги прави, и од лежечка во седечка или на четири, на коленца се исправа, па се враќа во седечка или пак на четири. Ова се случи буквално за една недела, цел месец скоро на четири се клатеше напред назад и пробуваше на перници да се пентари ама никако не тргнуваше да лази.

Сега откако сфати дека не мора да лежи цело време голем проблем со спиењето имаме. Заспиваше сам во креветче и спиеше цела ноќ, сега 2 саати скока на колена и лази во креветче, ако пробам да го спуштам да легне пушта аларм. И навечер станува си чучнува, скока и така саат време :shake:

@Lavender13 и мојот е врескач ако нешто не му чини, без разлика скок не скок, некогаш плаче и се смее во исто време. На пелена обавезно вреска, а на облакање шпихозни за спиење веќе зграда во вис крева.