Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Majki, kako vovedovte jajce? Vie spored blw i ostanatite na tradicionalen nachin? Sakam da mu vovvedam nedelava ama nekako epten mi e strav ne znam zashto

2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Со блв воведов наеднаш цело јајце, еден ден како омлет, еден ден пасирано со авокадо, и трет во “палачинки” со банана и боровинка.

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    И за тоа размислував, ама ќе треба да војувам со баба и. 10 месеци е, уште немаме направено крштевка, ни па имаме план кога ќе правиме, кога спомнав за шишање ќе ме потепаа, морало кум прв прамен (facepalm) Ама ќе биде изгледа на "несакање ми се штрапна мене". Ич не ми е за дотерување, се откажав од тоа уште откако се роди кога видов каков инат е, само да не и смета на очињата, а ја гледам дека и смета, трепка чудно, ама никако да и ја фатам.

4. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    I ja sakam sproden blw. Ama osekjam dosta strav za jajceto ne znam zasho. A doktorkava ne mi dade nasoki za shto ako se pojavi alergija, osven doma sho sama na svija raka si kupiv letizen sirup ne znam kako bi postapila vo momentot ako neshto se pojavi.
    Veke sme 7 meseci i edna nedela sakam da mu vovedam jajce, vreme e

5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Во глобала ако е кожна реакција не се практикува сируп за алергија. Доколку е сериозна алергиска реакција (гушење) тогаш ок е сирупот, иначе за кожни реакции нема потреба.
    Ова ми е совет од докторите тука.

На 1209 и Homme им се допаѓа ова.
  6. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Долните кецови излегоа на 7 месеци. Сега има 10 полни и сеуште нема други заби. Горните кецови демек за излагање, еве ги, ене ги, уште ги нема. Зошто олку пауза направи?
    И друго што ме загрижува, кога сака нешто да фати со рачињата, возбудена е, или да ја земам во раце, ги подава и тресе рачињата. Ова не секогаш. Дали е нормално?

7. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Ја почнав со каши,посебно жолчка, посебно белка пасирано со малку вода,не плаши се,ако немате историја на алергии мала е веројатноста тоа да има,имам слушнато а и така постапив со тоа што му намачкав на рака горе од внатрешната страна ден пред да му дадам,доколку е алергично би требало да покаже.

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.369
    Допаѓања:
    4.964
    Леле аман стариве луѓе... На 2 месеци си го однесов детето на шишање се роди со многу коса му оди во очи... И поголемо да е колку е безбедно шноли, колку треба на таа тенка коса да испадне шноличето па да го стави во уста...

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Каков кум, кај нас попот и кратеше прамени, така фино и ја пресече пола коса што мислам уште пола година ќе нема што да врзам.

Ок, не знам како е по другите градови, може и кумот пак да треба.

10. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    278
    Што може да е ова? Го има на грбчето. Имаше предходно егзема, може да е тоа?

Прикачени фајлови:

• IMG_1831.jpeg
      IMG_1831.jpeg
      Големина на фајлот:
      183,9 KB
      Прегледи:
      42
  11. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    278
    Исто и кај нас со забите. А иста ситуација со рачињата, нормално е возбуда.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Истово го имаше и мојата. Ставав декотал, се повлече. Сега пак јавува на нозе. На допир е како лишај така?

13. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    278
    Да да, имаше летото ставав и јас декотал, сега еве пак.

14. Lina-Detelina

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Исто.

15. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    И мојава не сака. Не сака капи, траки за коса, ластичиња, шноли, па дури ни чешел.
    И ние сме 10 месеци, како новороденче и ставав машни од мерак, сега не можам ништо. Чудно и расте не е предолга ама од страните и оди во очи. Ми предложија мали ластичиња, не стегачи. Ма не бе се корне се треска пд земја ако успеам (4 пати сум успеала), а најчесто не успевам зошто се трга и вришти, па жал ми е за глупост да плаче.
    Ама друг совет добив, што мислам дека е реален. Што почесто пробување и ставање за да се навикнат. Нели како и за се друго што им ствараме навика. Кај дете што не сакало вака успеало.
    Немам успех лично, ама и не пробувам секојдневно.

16. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    На внуката кумот и ја пресече, кутрото дете колку се истрауматизира и плачеше, уште срце ми се кине. Мојава како што плаче општо од луѓе, нема шанси да дозволи друг да ја пипне, ама оди докажи им на стариве и нивните традиции.

Исто и јас пробувам само со најмали, најтенки ластичиња, од шноли ми е страв да не ја извади и пикне во уста, дали она, дали брат и близнак, него му е интересно ако и ставам нешто и иде да провери. Еден ден беше расположена и го носеше ластичето за време на цела прошетка, ама тоа беше еднаш само. Секој друг обид ни е безуспешен. Одвај чекам да порасне и да бара да и ја плетам косата.

17. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.101
    Допаѓања:
    9.573
    Абе шо има да им докажуваш за твое дете. Прави како што мислиш дека треба и готово. Ќе им кажеш да си гледат работа и да не смараат со глупости, оти не планираш да трошиш енергија за тоа..
    Ќе се дурлат и ќе им помине. Глејте си децата бре мајки, не им се врзувајте на умот. Они истерале нивните и сега од што нема што да прават, вас ќе ве оправаат.
    Е ама мене може некој толку да ми влијае, колку што ќе му дозволам.
    И мене мајка ми ќе почне да ми везе некои глупи адети, па убаво ја прашувам дали сака дете да види или да мудрува. Оти ако и е за умови делење непрашана, друга публика да си најде.
    Дете нит ми чува некој ни па има право да се меша. Толку.

На 1209, DaisyD, Tess36 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Ќе патуваме за неколку дена надвор од Мк (авионски) и идеме каде што нема од млеково што го пие да се купи во цела земја, ни онлајн. Патуваме со рачен багаж (ранче) и остануваме 10 дена.
    Чаре?
    Или да спакувам 2 канчиња (во тегла се, не е бејбилов кутија па помалце да зафаќа) сепак, алишта помалце па ќе се пере почесто?

19. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.101
    Допаѓања:
    9.573
    Пакувај, нема што да правиш. Не менувај млеко.

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.830
    Имаш право и за ранец/торба за бебето, таму ги стави млеката. А во вашите ранци облеката

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.