Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. Skyler

Skyler Истакнат член

Ако се треска од земја и сака се да е по негово, 8ми скок е.

2. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Ама по апликација дава дека 7ми јануари е 8ми скок. Само што излезе од 7ми. Можно е толку да е порано?

3. Amore123

Amore123 Истакнат член

Бебе 8++ денеска имаше вакцина, вечерва пред легнување му мерив температура има 37.9 , цел ден е плачлив му боли ноџето кај што го боцнаа, му дадов парацетамол, загрижена сум за ноќва.
    Како да реагирам што да правам? Ако бебе спие, да го будам ли да мерам температура? Или па ако и понатаму има и плаче што да правам?:worried:

4. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Навиј си аларм на секој саат. Проверувај го ако има над 38.5 дај сируп . Јас давам далерон и на 38 ако е омалаксано детето.
    Ставај му облоги со борова вода на ноџето.

Amore123 likes this.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Моето на првата вакцина на 2мес плачеше од ножињата, затоа на втората на 4мес уште одма ставив лепенки и исто како да не беше вакцинирано.

Amore123 likes this.
  6. Amore123

Amore123 Истакнат член

Какви се тие лепенки ?

7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Лепенки за температура ги има во аптека. Сечеш на третини или четвритини и лепеш на боцнатото место.

Attached Files:

Amore123 likes this.
  8. Amore123

Amore123 Истакнат член

Ти благодарам многу

9. Skyler

Skyler Истакнат член

Хмм, па не би требало ама секако од пред првиот роденден, па на даље се многу напорни. Еве мојот е 14м, имавме мирен период до пред една недела и сега пак како тантруми да има.

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Дој да се гушнеме! Лош е многу, нека е жив и здрав. Не гризе, брат му го тепа, рика, ако си дојдам од работа и не го земам или го земам и го спуштам, лелеее... 3м како сум тргната на работа него сега му стана јасно изгледа. И ние имаме 2 недели до роденден, како ќе биде не знам потоа, али засега е отров тежок. Само песнички го смируваат, Чудно маче ја слушне ли ќе отвори еден осмех и крај. Кафе не смее да се вари без него, мора да е во раце дур се вари кафе, осети ли дека се вари без него муња брзо долази и се крева. Исто се исто ко што си пишала.

strelec231992 likes this.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Нека не ти личи зашто тие работи преку ноќ се дешаваат, и џабе им покажуваме и учиме ако не се развојно спремни за тоа. Едниот близнак буквално од нигде никаде почна да покажува со прсте, а другиов две недели вежбаше у сон пред да почне :D

12. Amore123

Amore123 Истакнат член

Зошто бебето често пати ја ниша главата Лево - десно!? Имал некој вакво искуство?

Panovic likes this.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Колку е старо? И моето ја клатеше како не да вика едно време, кога не сакаше да јаде веќе или кога лежеше. Јас мислам заби се или имитира нешто.

Моето деновиве ништо не сака да јаде, само цица, ржи и “каса” се по ред, плаче на интервали во текот на денот и ноќта онака хистерично, ништо не му држи внимание освен тв по малце…се надевам заб ќе искара скоро, мислам од 3 дава знаци и уште ништо.

За играње си игра со се што не е играчка, од играчки ништо не му задржува внимание. Деновиве хит му се чорапи завиткани во топка, многу им се радува и мојата четка за коса, абе омилено нешто.
    Многу ја сака сушарата оти е на тркалца и се фаќа за неа и ја бута, исто и столот на бирото на мм. Некни во вц го ставив во корпата со алишта, едно пола саат вадеше и ставаше во неа, ептен ќефен.
    Книги го интересираат, деновиве почна да ги загледува и ме слуша пред спиење кога читам. Многу сака на клавирот на свекрвата да свири и многу сака да ги истражува моите слики.
    Многу “збори” по цел ден брбла нешто. Баба, тата и папа за сега кажува, мама нема абер:D

Bella_Stella, Ceneva and Amore123 like this.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Уживај додека нема мама... И јас пред некоја недела се нервирав, е сега по цел ден имаш мам, мам, мам.... Мама, мама... Па тегнење по мене. Само што ќе излезам од соба едно МАМА тажно.

Убаво викам не знаеше за мама :D

15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Истооо :D

Miss_S likes this.
  16. Amore123

Amore123 Истакнат член

8 месеци има , исто така ептен слабо јаде едвај со сила, цица повеќе, заби нема до сега ниеден, почна рачиња да пушта кога го викаш

1209 likes this.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Веројатно се забите и моето така прави, не ми ниту дозволува да му ги допрам жлебините. Ептен нервозно ме турка кога сакам да му ставам гел.

Снегулк@23 likes this.
  18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Корпата со алишта и нас ни беше откритие. Еднаш ја начекаа со тазе извадени алишта од сушара и се изнаиграа, вади, ставај, вози, качувај се по неа. Сега кога ќе ме видат дека одам кон сушара ко кутриња се влечат по мене и обавезно има претрес што е испрано и исушено. Едно време и ги оставав да си седат во неа, ама сега веќе се исправаат и не е безбедно. А шо фино си беа мирни во неа, траеше неколку дена.
    Денес богами едвај преживеавме. Добро како се снаоѓате со деца шо не спијат? Луѓе овие деца не спијат преку ден и не. Како може да издржат на 10+ без дневни дремки не ми е јасно, се успиваме по 40 мин в раце, легни ги во креветче, 15 мин и стануваат или скроз наспани или со вриштење ко да се сами на светов. А и ноќе не спијат многу и пак се цел ден 400 на саат, не се застанува, само ги вадам од некоја беља. Како менаџирате пресоблекување, готвење, хранење, чистење? Никако не стигам ништо, едвај за нив еден или два домашни оброци, па еден од тегла или кутија, друго се е хаос. Физички не можам да стигнам се да направам сама. Едната баба одамна се откажа, не може да помага од здравствени причини, другата дојде ама и таа колабира, не може да го издржи темпово. Барем и двете признаа дека имаме многу немирни деца, јас и татко им сме биле бубачиња. Јас не знам со кои сили издржувам, дури и кога ќе заспијат вака навечер, око не можам да склопам од умор и се што ме боли. Дали некогаш ќе почнат да спијат преку ден?

Zumbulche and Ceneva like this.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Во количка спијат? Кај мене за успешно да завршам нешто само количката ми помага. Го успивам со еден круг по улица и го оставам пред врата да спие, така знае и саат ипол да отпере и јас завршивам по дома, на прва дремка јадам, на втора дремка спремам за него ручек и потфаќам по нешто.
    Доручек само овесна каша преку ноќ спремна и сабајле само додавам овошје и на тоа живеам или уз прошетка ако купам пециво.
    Ако е ова изводливо верувај многу паметно решение, ем секогаш он се буди расположен кога спие надвор, дома спие строго на цицка и одвај 20 мин.

А инаку не знам дали некогаш ќе почнат да спијат, јас сум била бебе што не спие и никогаш не сум почнала да спијам саглам, и до ден денес не спијам многу, а и многу лесен сон иам.

20. Tess36

Tess36 Истакнат член

Количката ни беше корисна до 5-6 месеци, дотогаш ми траеше и амбицијата дека сама можам да ги чувам. :D Многу сум била шеговита, вака кога ќе се сетам. Ама колку и да плачеа, едно држев, друго со нога нишкав во количка, па ќе ги успиев некако. Ама кога почнаа да "вежбаат стомачни" за да седнуваат, почнаа и плачките во количка и оттогаш не ја сакаат ич. Ни во транспортерите, ни во седиштата не сакаат да седат. Лошковци. Неколку пати пробавме да одиме заедно во мол да им купам што треба, или враќав ствари пред да платам затоа што вриштеа, или плаќав со едното в раце, и на крај и од тоа се откажав, па сега се правам брзински онлајн.

Толку поразено се чувствувам, како скроз неспособна да сум да ги изгледам како што треба.