Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.643
    Не му се бендисва, ти го проба, вака мене мн лошо ми личи за вкус :$ sorry, вистина со кромид да пробуваш, му дава вкус можеби ќе јади така.. Мене месото не ми го сакаше ич, се што беше без месо јадеше а со месо ептен малку, па 1 неделата давав телешко, протеини повеќе од јајца примаше.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    28.069
    Јајце можеш со палента. Другарка и банана става и така и јаде. Си сака детето благо :)

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Ако ти сака банана, ставај малце и во зеленчукот или јаволко, знам дел за нас изгледа ммееех ама нема врска, Н не сакаше зеленчук и само так и праев.

4. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    21.409
    Хахаха не сум единствена значи. И јас во зеленчукова каша знам да ставам малку банана за да ја изеде и секогаш пали. Маж ми му вика да знаеш како те лаже мајка ти, теленце едно. :D

5. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    2.137
    Молам?
    Мојот 9ти и 10ти месец имаше 1.200г качено, докторот супер е ми рече. Јаде балансирано, ко по книга, глупости не му давам.
    11ти и 12ти месец 600 грама качи и за тоа докторот рече дека е супер.

Кога го земам од градинка, од што е гладен во состојба е мене да ме изеде. Ела не му дај да јаде, се во вис ќе крене:drunk:

Последна измена: 15 декември 2023
    На 1209 и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.161
    Јас знам возрасни што се плашат од мачки..
    За дедо мраз не знам кое дете не вриштело од тие што се на плоштад :D а вака за играчка дедо мраз не знам, да не свири гласно?

На Снегулк@23 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.643
    Ама каков Дедо Мраз ниту една слика нема со Дедо Мраз во овие 5 год, дури и кукли Дедо Мраз несака да види :D несакал ништо годинава да му донесел Дедо Мраз :rofl:

Мајки овде да прашам, малово 4 месеци ќе прави утре, пробиотик не му давам 1 недела веќе, нема потреба исто му е и со и без, на првото до 1 год му давав онака колку да се дава. Нз дали да продолжам или не :?:

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Не свири воопшто дедо мразот.. И од еленче стуатуетка новогодишна украсна се плаши. Еве и од мачето сабајле, не знам што е работата вака. :(
    Вака од правосмукалки, блендери, сѐ што бучи не го мрднуваат, океј си е дури некогаш 'уу буу' вика со нив.

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    21.409
    Не е christmasy детето бе цветче. :D Мојот уште не видел Дедо Мраз, ама ако е на мене ќе се кара со него сигурно. :rofl: Ич ама ич не сум со Christmas spirit. :wasntme:
    A од направи од ништо нема гајле, само од фен за коса квичи. Еднаш со миксерот дури и муабет си правеше. :D

На lackygirl, 1209 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Па ако се толку плашат деца од дедо мраз дај да им ја кажеме вистината и да завршиме работа со стравовите :D
    И јас не сум нешто многу еуфорична, ама за чудо маж ми е па да не бидам парти пупер.
    Е да, заборавив на фенот дека се сушам во друга соба. :nod:

На Снегулк@23 и lackygirl им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.722
    Допаѓања:
    21.409
    А парадоксално е тоа што некогаш кога не може да заспие пуштам фен на јутуб и секундарно се комира. Ама од реален фен вриштење колку сакаш.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    1.634
    Јас со тиква камуфлирам зеленчук и е успешно :D

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Е ајде де, само да ти набијат комплекси. Као не е прекумерна тежина, ама не му давај толку. Е како да не му дадам нормален оброк кога му се јаде и плаче, не дека ќе му дадсм пола кило грав.

Затоа и прашав, да не ме прави будала, божем го прејадувам. Исто, на сиот хаос ,со близнаци, гледам цело време и да им зготвам и органско и варено, печено, по табели, по редослед, по правила, се на вага измерено. Имаат три комплетни оброци по 150-190 грама, зависи дали домашно или тегличка и три млекца по 180мл, сабајле овошје со житарки, ручек месо или жолчка со зеленчук, вечера најчесто млечно со или овошје, или зеленчук, или само житна каша, зависи од дневните комбинации. И детево си качува, си јаде се и секогаш е жален кога ќе заврши оброкот, најсреќен е во хранилка.
    И си викам, добро бе, секако цел живот ќе се на диети и фит програми, бар дур се бебиња, ако не е нешто штетно по здравје, зошто замараат педијатриве? Плус сите организми се различни, пример јас да изедам денес бурек, утре имам кило плус. Мајка ми може и цела пекара и слаткара да ја издегустира, нема да мрдне ни грам.

На atz1995 и 1209 им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    45.812
    Да убав вкус имаше стварно, го правев за нас, на крај додадов сол, за него без. Вкусно беше ептен, не знам зошто не го сака месото, пире касна минимално, а кажав погоре ставам кромид и лукче и зачински билки, како за нас, инаку многу убаво готвам сеа да не испадне дека се фалам ама ме бива:D Очигледно не доволно добро за син ми хахаха. Ќе пробам со банана малце, може ќе успее.

Гледам сте пишеле за фенот, мојот пак ско не го сушам со фен после капење се убива од плачење, многу му се радува на фенот, сака да го земе, проба да го крене со рацете, абе чудо од играчка.
    Исто од дедо Мраз нема страв, скоро од ништо не се плаши освен од една моја уметничка слика, реагира со страв накај неа не сака ниту да ја добре, за разлика од сите други:D

На јolene и lackygirl им се допаѓа ова.
  15. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    На кочку месеци имате воведено малини, боровинки?

16. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Ние многу слични проблеми имаме хаха. И мојава по кило накачува, сите ми ја викаат буца. Ама ниеден доктор не ми рекол диета и слично. Ортопед одоколу кажа дека е малце крупна ама не да превземаме нешто околу тоа. Си сака да јаде и тоа е. Идам по книга и јас, јаде парчиња не мерам и јаде нешто и е воведено и порано како цело јајце, шумско овошје и слично. Еднаш во месец ако и дадам бисквити и млеко попара, а смоки некако не ги сака еве веќе два месеца.
    Ама и ние не сме ситни, мм на нејзина возраст бил 14 кг, она е 11ипол одприлика. И височка е, сите ми викаат има годинка нели?!
    Битно е да се здрави (крвна слика исто) и да не смета во активност дебелината. Сите ми викаат гушкај ја штипи ја дур не прооди после ќе слизне пошто е прехиперактивна и согурно ќе троши многу.

На Tess36, lackygirl и јolene им се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    28.069
    Не му крати јадење на детето. После коа ќе потпорасне само ќе ти плука, па ќе се нервираш дека некад си кратела :)

На Tess36, gothchick, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    2.137
    Да го раниш со буреци и торти па да реагира педијатар разбирам. Ама за исхрана по книга што се вели, да ти вели да кратиш не разбирам.
    Мојот е и крупен роден и цело време е над 95ти перцентил на кривата, а е многу активно бебе. Денес за ручек јадеше риба, брокула и морков и тоа со сласт. Јаде и ужива. Од ова ли да му скратам за да влезе во стандардни параметри?

Секое бебе своја приказна, не може сите исти да бидат. Ти близнаци имаш, па скроз се различни. Нека си јаде бебе и нека му е на здравје.
    Што вика @KuklickaSk ќе порасне, ќе плука, па ќе си викаш ахх што убаво си јадеше брокула :D

На 1209, Tess36, Bella_Stella и 2 други им се допаѓа ова.
  19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.643
    На година беше 13.5 никој не ми рече диета никогаш, со ексклузивно доење до 4 месеци и 7 дена беше 9300г. Јадеше се што правев до година и некој месец, после маки мачевме за јадење, цел ден да се молиш за залче.
    Еве го второво исто на 4 месеци е 8900г, исто екслузивно доење, како растат ќе се должат и ќе се истанчат ќе трошат повеќе. Какви диети на бебе, безвезе, се е генетика.

На gothchick и Mandela им се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ве читам дискутирате за диети, па и јас да си побарам совет.
    Бебуш е 7++, моментално е на еден оброк и експериментираме со уште еден, воглавном само му давам ептен малце да проба. Ама се осеќам дека го кочам, детево како да е спремно за уште еден оброк, има огромен интерес за храна, кога и да го седнам во хранилка (а го седнувам секогаш кога ние јадеме) детево очекува нешто и за него, се нервира ако нема ништо.
    Доручек воведов пред 3 недели, ептен сум на мисла дали да го искористам моментумов да воведам уште еден оброк бидејќи не одбива апсолутно ништо од храна, или да чекам? Збуцкан е бајаги откако почнавме со цврста храна, 600-700 грама за нецели 3 недели. Подои не намали воопшто туку и ги зголеми, се разјаде детево, не знам, на мисла сум.