Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    28.069
    Ене го, 4г. Е големиот. Колку големо бебе беше се си јадеше. Сеа само шо глеа слика како јаде цвекло ко бебе вика ауу бљак. (facepalm)

На Mandela и lackygirl им се допаѓа ова.
  2. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    4.986
    Дали кога се радуваат вашите деца мавтаат со рачињата?

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Снегулк@23

Снегулк@23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    4.986
    9

4. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.161
    Некогаш да, кога има како вишок енергија мавта

5. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    @gothchick @KuklickaSk @Mandela ви благодарам.
    Не би си дозволила да му уништувам апетит на дете што ужива во храна, како што реков барем се додека не му влијае на здравје и нормален развој. Роден е 2 кила, првите месеци маки мачевме со млеко додека погодиме, константно гладен, назадуваше, кога го погодивме новалакот се прероди и почна да качува дупло од потребно. Кога почнавме со цврста храна беше живи радости, не сум видела друго дете така да ужива. За други работи е тежок карактер, пр.за спиење, ама јадењево ни е песна. Докторката не го гледа тоа, она гледа бројки. Ама како што пиша и @gothchick и јас и мм сме биле буцки бебиња, може и гени се во прашање, макар што тој не ни изгледа буцко со должината. А јас еве сега сум преслаба, јадење ми е тортура. Си го оставам, нека си јаде, подобро тоа отколку да се тресам дека гладен е цело време.
    Јас инаку имам трауми од нејадачи бебиња. Сестра ми како бебе беше таква, дека сме голема разлика се сеќавам како сите баби, жени од маало се собираа дома со нивни рецепти за пројадување, печеа брашно, што не и даваа, дете не јаде и не јаде. Сега па никако да ја видиш најадена, се е гладна:D
    Само ме нервираат докториве со такви коментари, те ставаат во мисла дека не правиш нешто добро за детето, дека не се едуцираш, а сите сме препотресени околу нив.

На 1209, Bella_Stella, јolene и 2 други им се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.297
    Допаѓања:
    28.069
    Кога тргна во градинка син ми на 16м го лажеа да седи со храната. На сите им викаа дојдете после појадок, на нас ни викаа обавезно на појадок дека влагаше во градинка викајќи њам, њам, њам директ на маса. Е сега, не јаде буквално ништо во градинка, само пире и краставица ако има. Учителките викаат каде е њам њам детето.

Така што мајка, и да јаде сега, може да смени, и да не јаде, може да почне да јаде.. и педијатри најдобро го знаат тоа, зошто даваат совети за кратење храна само они си знаат.

На Tess36 и Mandela им се допаѓа ова.
  7. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Што им давате ужина на бебињата? Мојот е 8++

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.660
    Допаѓања:
    7.584
    Кај мене е 11 има 3 млеко, 3 оброк, ужина не сме воведиле. Знам да дадам повремено 2-3 смоки Лино, или парченца овошје кога ние јадеме, ама класична ужина или млеко да заменам со ужина, планирам тек после 1 година.

На 1209, Secret-Angel7 и Amore123 им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    110.940
    На 8м ужина не, мало е. Давав да гризне овошје од нашето понекогаш, ама не да замени оброк/млеко.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Анџелина

Анџелина Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    9
    Добро утро на сите ние си спиевме со керќичката но наеднаш поврати доста голема количина и почна како да кашла после едно 10 мин наполни пелена па сега пак спие што мислите од што би можело толку да поврати иначе се си е расположена супер

11. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    А кога сме кај ужинка, мојава е 10 месеци и пие 3 пати млеко. Два пати во текот на спиење навечер пример 1 и 5, а едно во 12 на пладне. Пие по 180мл, тоа во 12 не го пие цело никогаш, секогаш остава по 80мл минимум, некогаш пие само 50-60мл. Се е пробано и саат време покасно да дадам (за да огладне убаво) џабе не го пие. Дали да и сменам со ужинка?(зошто храна никогаш не одбива:lol:). Или и така си е буце, подобро млекце е, колку толку?
    Упте не сме смениле ништо, а прашував тука.
    Доручек 8, млеко 12/13, ручек 16, вечера 19 и два пати станува пример 1 и 5(млеко).
    А идеално ќе ми е со млекце да заспие него ли вечера, ама никако да сменам. Си викам кога ќе почне градинка тогаш…
    Ќе почне здравје средина на јануари:whew:

12. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    603
    Доколку заспива околу 21h можеш да и понудиш млеко , првото дете одкако ја одбив и после вечера и нудев млеко , ноќе не стануваше за млеко. Пиеше сабајле околу 7 ч , околу 10ч доручек околу 12 ч млеко , 16 ч ручек , вечера околу 19ч , млеко во 21ч. После 10ти месец е била со ваков ритам, на 11 ја одбив од цицање.

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Дане е можеби од некоја храна што можеби сеуште не може да ја јаде?
    Мене тоа ми се има случено од храна, вечеравме ,отвараше уста малиот пушташе рачиња од жал му дадов малку, и така испадна.

На Анџелина му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.660
    Допаѓања:
    7.584
    Кај мене откако е во градинка, а и да не оди т.е да е дома го има следниот распоред.

Наутро 5-6 часот млеко
    8:30 - појадок
    11:30 - ручек
    Околу 14:30 млеко ( веројатно ова ќе го сменат со ужина понатаму во градинка, а и дома)
    17:30 - вечера
    20:30 млеко

Е сега кај мене ретко кога станува ноќе повеќе пати.
    Сите времиња горе пишани се некогаш со плус пола час поместени.

15. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Женски топло го препорачувам, веќе цела недела го имаме и уште му е интересен, го тропа го тркала.

Прикачени фајлови:

На Giovanna, Снегулк@23, medena147 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки моја беба има 10м и има три оброци. Во меѓувреме цица колку сака и кога сака, ама не цица многу, најмногу цица навечер пред да заспие бидејќи само така заспива. Во меѓувреме кога седниме да јадиме ние, го гледа лебот и скока, се тепа за леб. Многу сака леб. Ми е жал да не и дадам. Додека јадиме ние таа јаде трошки леб. Дали давате леб? Да го сметам ова како ужина или како што?

17. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.161
    Давам по некое залче, не е тоа многу количински не се секирај.. мојот скоро 12 има, како ужинка давам шмукалче, банана, јогурт, некоја палачинка/мафин ако сум правела, такви работи.. не мора строго по распоред тоа, ако ми личи дека му се јаде нешто му давам

На Lina-Detelina и lackygirl им се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.220
    Допаѓања:
    24.643
    Јас му давав на првото леб, не памтам после колку месеци, ама 10 сиг да. Можеби и 9 да беше :?: Иначе не се навикна на леб, пр месо, јајца и мн др работи без леб ги јади и ден денес (5год).

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Анџелина

Анџелина Активен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2023
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    9
    Искрено незнам се е во ред сеа добро си е расположена ако поврати пак ќе ја однесам на доктор само што толку повраќање прв пат имавме како чешма

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    110.940
    За ужина треба да е минимум 100гр. Така знам јас. Така да трошки леб не е ништо. И моето јаде нон стоп ако гледаш така, со сите е другар на маса, нонстоп нешто меле ама пак е шпагета.

На gothchick и Lina-Detelina им се допаѓа ова.