Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Ела да те гушнам :hug: Маж ми вика, знаеш ко ќе речат различно ко ден и ноќ? Ете ја... преку ден злато, ноќе... ноќ. :D

На Giovanna и Suze18992 им се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.298
    Допаѓања:
    28.070
    Не грешите, некои деца се такви, побурно реагираат на промените кои им се случуваат. Само совет ноќе коа ќе се будат, ништо не правете, ни светло, ни играње. Да им здосади дека е темно и да продолжат. Ако ги научите на игра, ќе очекуваат да играте. Праете се дека спиете.

Мене големиот од бебе ми беше гласен, плачеше гласно, непогодено му беше све. Еве го и ден денес он е најгласен секаде. Гласно збори, пее, вика и е скроз различен од мене и татко му кои сме тивки луѓе.

До 3 ипол години се будеше некогаш и ноќе од сон со плачење.

Бебево од раѓање е тивко, не ни плаче, кенка само ако не му е нешто ок. Така се раѓаат, карактери :)

На Zumbulche, Secret-Angel7, Giovanna и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.102
    Мамички дали ви зголемија витамин Д по третиот ортопедски преглед, тој негде на 8 месеци? Колку давате на 8+,9+ возраст?

4. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.470
    Допаѓања:
    32.587
    Не си стварај грижи и вина џабе оти нема врска ова. Ќерка ми е од 3ти месец на ад, сега има 2 години и е 10кг. 10кг!
    И генетика има доста големо влијание, јас и маж ми заедно немаме 100кг :)

На Анџелина, gothchick, Ceneva и 2 други им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.771
    Допаѓања:
    40.265
    Малата од раѓање е на ад, 10кг е, а скоро 3 години. Големата до 2 години на доење, буце беше како бебе. Сега е 6 години и 17кг. Така да нема врска доење или ад, генетиката има најбитна улога во тоа какви ќе бидат децата

На gothchick, lackygirl, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    45.812
    Ист е и мојов од мал, ама да овоа е ново ниво на неспиење. Само надвор е наспиен, дома никако. Синоќа јас не знам дали спиел или не оти сум се комирала скроз, може ќенкал ама не осетив, преморена бев.
    Ама вчера дента беше хорор, значи покисел чинам откако е роден не бил. Не пукна и мене и татко му и баба и дедо, сите, 2 мин не му се погодуваше ништо. На крај стварно мислев дека нешто го боли, ама после видов дека сме во громчето, уствари пред громчето, ама апликацијата ми бега за 2 дена, како што приметив до сега.
    Денес е за нијанса помирен ама долг е денот ќе видиме.

Исто моро рефлек многу изразен, додека беше мал немаше волку штрекање, сеа абе не смееме да се накашламе дома додека спие, а надвор во парк некни, со пискање на децата колку глас ги држи спиење 2 саата, ама дома сите треба да ќутиме.

Моето многу плаче на менување пелени и облекување, страв ме фаќа кога го гледам дека кака оти треба да го мијам и знам дека ќе има страшни драми.
    Ајде живи и здрави ќе пораснат ама ние ќе си побелиме:D
    Тетка ми некни ми вика сине како мајка многу си ми разубавена, викам каде ме виде тето разубавена, јас како зомби шетам по цел ден.

На Giovanna, lackygirl и Lavender13 им се допаѓа ова.
  7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Баба ми со истиот муабет. Кога и да се слушнам со неа ми вика разубавена си. А такви подочњаци имам, косата пола падната, пола искубена, повратена на секое рамо… ах бе бабо викам не ти е арен интернетот, затоа така викаш.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Да, пиеше 4 капки пливит, сега на 5 ни зголемија.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Да, едното примаше 3 пливит и една омега со д3, ортопед ни зголеми на 4, а сега на 10 месеци педијатар ни зголеми н 4 пливит + една омега со д3, поради тежината ни кажа. Над 9 кила се сега двеве.

10. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Мајки дали користите готвач на пареа и дали е паметно да се купи? Сакам по нова година да почнам со вкусови и полека се спремаме.

11. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Си купив од икеа за џабе пари вакво и супер ми се најде за намирници на пареа што ги спремам.

Прикачени фајлови:

На 1209, јolene и atz1995 им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.725
    Допаѓања:
    21.412
    Ве читам за тежина, јадење-нејадење и се чудам за моево дете. Има 8 месеци и недела, 7 ипол кила и тоа мерен облечен. Страствен цицач и јадач е, а килажа слабо качува. Роден е 3100, татко му вика до 12 месеци ќе триплицира ли килажа ова дете. Јас викам да сигуно, ама искрено и не сум толку сигурна. Ете сабајлево за доручек си мавна 210гр просо со јаболко и банана. Скоро никогаш не јаде минимум т.е. 150гр. секогаш е поблиску до 200гр. Јаде на 3 саати, некогаш и порано бара. Многу е жив, лази војнички, се обраќа, 100 на саат е. Дали тоа има влијание што не качува кила еве не знам. Долг е, ама не нешто премногу 71-2 цм ваљда има веќе. Грешам ли негде или едноставно такво си е детето, стварно не ми е јасно.

13. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    2.137
    Такво си е детето :)

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    45.812
    Многу троши детето, и моето е така, 8400 последно мерено, 72 цм. Не јаде многу деновиве, очекувам и ослабнат да е.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.005
    Допаѓања:
    8.472
    Мамасити. Синко веќе три ноќи ми се буди на два саати. Има 29 недели и 5 дена. При крај сме на онаа црвена трака во 5 ти скок. Дали е до тоа или има нешто друго околу 30 та недела. Аууу многу тешко било ова такво спиење/неспиење. Па згора на тоа и настинав. Втор пат во месец дена, џабе пијам толку витамини, имунитет нула имам. Се надевам дека и овој пат ке го одмине Давид и овој вирус што ли е не знам.

16. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.725
    Допаѓања:
    21.412
    Општо од секогаш не качува по многу он. Веројатно и генетика е. Татко му бил исто ситно бебе, јас не толку. За јадење си јаде, така да знам дека не е до тоа. Како и да е, нека е жив и здрав. Ќе си порасне.

На Miss_S и 1209 им се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    45.812
    Луѓе а во колку ги легнувате бебињава за ноќно спиење? Моево почнав да спремам за спиење рутина околу 8 да заспива, почнува околу 7 полека да спремам за спиење, он стандард ќе заспие во 7:30 секој ден и после се буди како од дремка и пак 3 саата спиење нема…од мал ми го прави истото со спиењето, заспивањето го смета за последна дремка, јас не знам стварно како да го решам ова.
    Почнав и во 7 да го будам ама многу е нерасположен кога го будам рано, цел ден ни е пореметен.
    Секој ден се буди и заспива во исто време и дремките му се во исто време, а јас порбам да му наметнам друго, дека мислам касно е 10 да запсива мало бебе.
    Не знам како да постапам.

18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ние уште имаме нешто слично, се буди 40 мин по заспивање но ако го презаспиеме брзо обично си продолжува. Дури и си знаеме со мм, од успивање за 40 мин дека некој треба да е слободен за да оди да го призаспие. Легнува обично меѓу 20-21.
    Нас најмногу ни помогна воведување некоја кратка рутина за да знае дека се работи за ноќно спиење. И будење секој ден во исто време, 30 мин +/-.
    Изминатава недела се буди со плачење ама ова е различно од тоа ти што го пишуваш, знам бидејќи и ние со истото се мачевме долго време.

19. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Да. На 9 месеци бевме од 4 капки на 6 не префрли. Не кажа причина.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.004
    Допаѓања:
    45.812
    И моево легнуваше 21 и спиеше не се будеше, ама се поремети нешто оти јас решив порано да го скорнувам и последната дремка ќе му дојде многу рано и после третата која не треба да ја има, му испаѓа место спиење и не знам каша попара направив.
    Ајде да мине овој скоков може ќе успеам со некој ред, стварно ме нервира ова будење. Кога некој ќе ми рече јас го запивам во 7 и спие до сабајле, викам како????