Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Бројче, вака што те читам околу спиењево единствено што ми паѓа на ум е да му скратиш дневни дремки. Може си пишувала колку дневни има, ама сум испуштила, само те прочитав дека ти отспал два часа.
    Еве мојов на пример, два часа нема спиено од кога беше новороденче. Среќна сум со 40 минути, што ееептен ептен ретко се случува. Буквално се дешава да спие 15 минути. Ама мислам дека за сметка на тоа, навечер најдоцна е заспан до 20ч, сабајле целосно се буди околу 6.30-7ч. Во тој период се буди 3 пати, некогаш 4, за цицање, барем јас си толкувам дека е за цицање.
    Денски не можам да прднам од него, многу ми фали да врзи еден саат барем, нека е и една дремка ама саат-саатипол да отцепи. Ме пукна со неспиењево денски.
    Ни моево, ни твоево не е фино, еве ако има некоја мајка што бебето ѝ спие по пропис, нека кажува.
    Јас само знам дека измеѓу секоја дремка, треба да има 3.5 часа размак, а пред ноќното спиење дури и 4 часа од последната дремка. Зборувам за бебиња наша возраст.
    Ич не сакам слепо да се водам по вакви дефиниции, не се децата програмирани роботи да си прават рибут на систем сите во исто време, ама еве, да споделам можеби нешто ќе значи.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Настрана од горниот пост сакам да прашам дали и кога сте ги насетиле да сакаат сами да јадат? Како ви покажале?
    8++ е, ми бутка лажичка, фрла, џитка, стиска уста, не сака да јаде воопшто ни топло, ни ладно, ни омилено.
    Има 7 заби, прилично лесно минавме до сега со вадење, ваљда не го мачи тоа.

3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.043
    Допаѓања:
    10.454
    :hug::hug:
    Good one :D ќе си ја запамтам (lalala)

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    А колку дремки има? Уствари побитно, колку саати ти спие денски? Мојов е или со 3 дремки од 40 мин, или две ако едната е подолга. Подолга е само ако јас легнам до него, тоаш знаеме да затераме и 3 саати :tmi:
    Јас уште чекам на тоа да легне во 20 и да стане сабајле :D Изгледа ќе си почекам.
    3,5 не е многу? Мојов е 7,5 па на 2,5 саати му се приспива, до 3 ако го држам веќе се плачки.
    Единствено пред последната дремка може да е буден 3-3,5 часа, и тоа ако е добро наспан во текот на денот.
    Мене истово ми се случува и во совршен ден, со сите дремки по терк. Го легнувам во 20, во 20:40 се буди. Толку му е циклусот на спиење и излеа му треба помош дур да завземе во ноќното спиење. После е добар, се буди после 5-6 саати.

5. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.161
    Ајде да ве утешам за спиењето, мајка ми цело време ми викаше кога ќе прооди ќе се изморува и ќе спие цела ноќ, и така испадна, прооде па помина на една дремка околу 11+ (знам дека е рано според google ама немаше шанси за втора да се успие, се мачевме) и сега спие од 19:30-20 па станува дури во 6 да цица и некогаш до 7 поспива

На Giovanna, Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.008
    Допаѓања:
    45.825
    Моево нема шанси да издржи денски 3.5 саата, 2ипол саата и дтанува неподнослив, очи му капат.
    Он прва дремка е најчесто 2 саата по будење и трае 40тина мин, втора е 3 часа по првата одвај и тогаш ако е надвор може и два саата да спие, ама ако е дома исто само 40тина мин, ретко саат.
    Трета нема, уствари јас не сакам да има и обично до спиење има 3.5.-4 саата ама он ѕоа го смета како дремка. После и да пробам да го презаспијам не сака за жива глава со саати плаче ако не мрдаме од соба, мора да станам, и потоа ќе заспие во 10 какомо обично, без проблем. Штом ќе кцне часот одма заспива.

Дузи машала моево ни еден заб нема, а ни на повидок нема. Ама одбива храна и моето, недела сме разлика, ручек не сака за жива глава, се што направам фрлам еве веќе недела и повеќе.

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.671
    Допаѓања:
    7.590
    Нас ортопед ни рече 800-1000 единици Д витамин. Јас сеуште давам Babythol+omega и 2-3 капки Пливит.

Е сега рече цело време да продолжиме, до пубертет што ми падна чудно.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    А зошо да нема трета дремка? Очигледно е дека му треба, затоа и станува така. Од прилика викаат 12-13 часа треба да им е долг денот, доколку сеуште не е спремен за тие прозори на будност што ги напиша Дузи јас мислам дека можеби и му треба таа последна дремка. Пробај неколку дена, види.

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Во периодот од 15 до 9 - 9 ипол го заспивам. Ако е порано од ова знае да си го сфати како дремка и да се разбуди по 40 мин.

10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Абе цветче не можеш по книга да се водиш. Некој кажал како треба за возраста, ама детето најубаво си кажува само како му одговара. Јас многу пати кажувам дека повеќе го следам него, отколку саатот. Гледам да има 3ч часа меѓу дремки, ама не секогаш е изводливо. Ништо посебно не правам околу спиењето освен што го успивам кога покажува први знаци. Трие очи и се прозева и често знае да е тоа порано од 3 па и 2 часа од последната дремка. Има три дремки, во просек 3 саати вкупно дневен сон и 11-12 ноќен. Нормално варираат и не е секој ден ист под конец, ама просекот е тој, водам евиденција. Ноќе заспива околу 9-9 ипол, со едно станување околу 4-5, некогаш и 6 и сабајле станува 8-9. Може имам дете спијач, не знам.

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.008
    Допаѓања:
    45.825
    Ама нема уствари време за трета дремка, јас му ја скратив оти сакав да го успијам во 7-8 ама он тоа го сфаќа како трета дремка и се буди и после чекаме пак да дојде време за спиење.
    Значи пример се буди во 8:30, 9 најчесто, прва дремка му е у период од 11-12, После втора му е околу 3:30 и тогаш спие некогаш и саат ипол и нема време за трета(поточно ја што сакам да го легнам место трета)
    Може грешам со прозори на будноср, ама се водам по апп и секогаш денски заспива без проблем кога ќе му дојде време, давам цуцла и заспива у било која положба и ситуација.
    Ете сега спиеше во 7, спремни во спална за ноќно спиење, околу 40 мин и стана и до сега не сакаше да заспие пак оти му е рано, ама дојде околу 10 и само дадов цуцла, ме погали малце по рака и заспа.

12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Не знам, како краток да му е денот? Ако стане во 8:30 и го легнеш во 7, па и 8, ко многу да е рано.
    Пример мојот станува меѓу 7:30 и 8, а го легнувам меѓу 20-21. Некогаш ако се заборави со денските дремки знае да фати и 22.
    Конкретно денес, стана во 7:50, легна во 20:40. Со три дремки од 40 мин.
    Според мене легнување толку рано, од 19-20 си бара и станување околу 6-7 изутрина. Затоа и не го практикувам. :D

13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    613
    Допаѓања:
    1.161
    Мислам дека не грешиш ама јас би го будела порано така неколку дена околу 7:30 и види дали ќе се навикне

14. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    1.102
    Дали знаеш една капка пливит колку единици д3 содржат? Чисто за споредба со вигантол, јас тоа давам сега.
    Колку што знам се препорачува вит Д додека се во раст децата заради коските и правилен развој(ако грешам нека ме поправи некој), во месеци што не содржат буква Р. Ова не важи за мали бебиња. Големата ми е 9 години, не секогаш но чат пат знам да и дадам и нејзе. Добро ме потсети, помина лето може да и вклучам некој месец :)

@1209 мое мислење дека на таа возраст се потребни 3 дремки. Знам дека е тешко, сон на секоја мајка е бебето да не се буди рано но и да заспива рано. Е тие две работи и баш не одат заедно, иако има исклучоци. Може е нервозен кога го будиш рано но тоа ќе трае една недела потоа ќе се навикне на тој ритам.
    Но додека сте во скок не е препорачливо да се менува нешто, секако се понервозни, не им треба дополнителна нервоза.

15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.008
    Допаѓања:
    45.825
    Абе реално и јас не сакам толку рано да станува, мене ми одговара да заспива 9 пример, оти вечерно време знаеме да се прошетаме со него или мм ќе го заашка некаде па јас уживам малце или гости, пример моите работат докај 5 и кога го носам да го видат никако не успеваат за тие саат време.
    Така да ми одговара реално и поксно станување, ама дека секаде пишува децата треба рано да се успиваат и си имам зацртано во глава дека јас уствари лошо му правам за мој ќеф…а како што гледам у глобала сите у толку ги заспивате:D

16. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Денес беба стоеше бајаги до каминот, до огнот. Вечерва забележав зацрвенети образи. Можно е да се претоплила? Или пак е алергија? На др место по телото нема ништо. Брокула јадеше денес втор пат, првиот немаше ништо. Жолчка дадов вчера 4 пат, предходно немаше ништо. Друго немам ништо ново дадено.
    Да спијам мирно или да следам?

17. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Бремена сум скоро 6 недели, дома имам 11 месечно бебче. Некоја мајка да сподели искуство дали дечињата им ја чувствувале бременоста? Цицалче е, воопшто не спие навечер веќе 2 недели, пијам утрогестан можеби е од тоа? Ништо не помага, не знам дали е период или вака ќе биде цело време…

18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.671
    Допаѓања:
    7.590
    @1209 , може грешам, не дека не, ама гледам да се водам според времето на бебе. Ако заспива околу 20:30-21:00 и ептен немам излез ја оставам дома со баба и да ја успие. Во спротивно јас моето време или средбите каде присуствува таа си ги темпирам спрема неа.

И на именден сме поминале во 17:00 часот. Уште маси ненаредени, културно се јавив претходно, кажав дека мора да носам бебе, дали им одговара на кратко да поминеме порано? Блиски луѓе плус и тие со мали деца, рекоа Ок.

Кога ние имаме гости, ако и се приспие, се извинувам, оставам маж да си седи со нив. Носам бебе во спална да се успие, па си се враќам подоцна кај гостите.
    Сега пак откако сум вратена на работа, на минимум ни се средби преку неделата сведени. И кај моите ја носам на пола час/час.
    Не за друго, туку секое поместување на нејзиниот ред, ќе значи дека може да седи будна и до после полноќ, а следниот ден и јас да сум како зомби на работа (ок, и без тоа сум :D ) и таа да е цел ден плачлива.

19. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    1.635
  20. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.134
    Допаѓања:
    1.635
    Немаш потреба.
    Јас ја мачкам зошто знае да се лигави околу уста и од ладно после да и се направи црвенило.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.