Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Душава ме боли мама. Знам дека е нормално и се случува, ама боли.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    1.597
    Следи го во наредните 24часа дали се понаша нормално, проширени зеници, крварење нос или уши, повраќање.
    Исто одма не се дава да јаде или пие млеко барем пола саат.
    И моите имаат паднато колку и да пазиш секунда треба за лошото.

3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Само што имаше јадено, па падна. Повеќе од 3 часа поминаа, најнормално се однесува. Си игра, се смее, имаше дремка од 30мин, јадеше пред малку. Не е дефокусиран, мислам дека е ок. Се надевам.

На LiquidLuna, 1209 и Suze18992 им се допаѓа ова.
  4. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас го имам овој моментално има и 30% попуст и сум презадоволна во него одма и блендирам многу лесно се користи брзо и во машина се пере

Прикачени фајлови:

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.111
    Допаѓања:
    111.009
    За да падне дете и да му се деси нешто треба ептен нешто големо да е. Мене големото ми има паднато директ на глава од 140цм висина и ништо не му беше. Башка ти си го амортизирала, верувај ништо не му е.

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Глупости сум пишала прееска, која е таа гарнитура од 10-12 цм не знам, повисока е 40-50цм. Добар е да, очигледно не падна толку лошо. Главата ќе ми експлодира од болка од што се изнаплакав, ама тоа е. Мајки..

7. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    1.597
    Ок е не се плаши.
    Госпожа моја дива ми има паднато од висока спална на ламинат фала богу добро е еве ја урла низ куќа.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.111
    Допаѓања:
    111.009
    Ма те разбрав ја ич не се сеќирај. Ќе отрпнеш на крај верувај. Тоа е, децава се пожилави од што ги сметаме.

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  9. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Ручек скоро прескокнат. Касна 5, 6, 7 можеби парчиња. Зеленчук не јаде како каша блендиран, ниту пасиран, само парчиња. Овошје јаде и како каша, не знам зошто, претпоставувам дека благо.
    Денес на мени компир, морков, пилешко. Зеленчукот парчиња, месото ситно исецкан во блендер. Почна да одбива уште после првиот залак месо. Наредните неколку беа со сила. Што правите со деца што не јадат месо? Или кажете начин како да го спремам другачие? Во каша не го сака, ситно сецкано само посебно не го сака.
    А зеленчук не дека нешто посебно сака. Компир па да не види. Единствено брокула што јаде со сласт, тиквица може да се случи, морков. Грав не сум дала уште 10++ сме. Од кога почнавте да давате?

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.111
    Допаѓања:
    111.009
    Прави ќофтиња од сварен зеленчук и сварено месо, печи ги кратко да се спојат и само и така давај. Ако сака парче да јаде. Или манџа со ситно сецкано се, ситно коцкички малку се и со лажица.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.080
    Допаѓања:
    2.162
    Знам дека тука негде се со возраст нашиве. И мојот почна на адаптација во градинка, ама ќе останува кај и да е со преспивање. Те молам кажи како да му направам на една дремка, а да не биде преморен до вечерта. Знам дека на 14-15 транзитираат на една дремка, ама јас сакам сега после прв роденден

12. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    13.079
    И моите кога одбиваат правам ќофтиња или болоњезе.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    13.079
    Второто ми премина на една дремка после роденденот. Кратко е нервозен околу 10 и после околу 17h го фаќа ама се заигруваме нешто и поминува. Исто оди во градинка и таму спие еднаш. Кога ќе го фати дремка изнеси го кратко надвор во раце за да не заспие во количка.
    Инаку и моите рано легнуваат, до 20h веќе спијат, малото некогаш и во 19h. Летно време шетаме и кога ќе им се приспие си одиме.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.009
    Допаѓања:
    45.830
    И моето месо не сака никако. Се изнафрлав едно чудо месо месецов.
    Денес за некое чудо јадеше ептен убаво, сабајле овес со јапонска и обично јаболко и чија семе, напладне паста со авокадо, спанаќ, лукче и крем сир. Сега и некоја лажица каша са вечера апна. А и многу убаво спиеше цел ден, ќе видиме вечерва како ќе биде.

Луѓе колку често на контроли ги носите? Јас бев предходен месец, гледам во книшка пишала матичната пак контрола, ама јас не гледам потреба за истата, а не сакам да го малтретирам по болници на ладново и со еден куп болни, мислам дека нема потреба, што знам…

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.111
    Допаѓања:
    111.009
    За почеток вечерта го чував до подоцна, после 9 заспа, скоро 10 не фати, ама не она да ќенка, туку си сакаше да седи и ме форсирав да спие. Утрото стана подоцна, останав до него да се наспие убаво до кај 8ипол. Го држев буден до как 12ипол, излеговме да прошетаме и тука всушност го заспав и спиеше 3ч, исто седев до него кога стана прв пат и отспа убаво. Вечерта легна во 8ипол за 3мин заспа, спиеше цела вечер. 3 дена топ бевме така, ама вчера на слава малку се умори и доцна заспа и не спиеше цела вечер убаво, па утрово одма после доручек заспа и пак на пладне. Ќе видиме утре како ќе биде. Ручекот го местам да е пред спиење.
    1 месечно, до годинка е важно да се следи развојот, како физички така и ментално, затоа редовно одиме на преглед.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.009
    Допаѓања:
    45.830
    Во Англија контрола имавме на секои 3м и таа беше со зор, па затоа не навикнав да го носам толку често. Сега планирав ако не на 3м, барем на 2. Секој месец што би му правиле преглед, јас го мерам дома секако и ако ми изгледа вака ок не гледам потреба за истата, мислам најголем проблем ми е, дека кога бевме оној месец ординацијата полна беше болни деца, кашлаат, размрсолавени, надвор немаше услови за чекање, со жив страв седев. Затоа прашам сеа како е тука, ама ако советуваат секој месец…да го водам што знам.

На Lavender13 и јolene им се допаѓа ова.
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.993
    Допаѓања:
    13.079
    До 3 месеци јас го носев почесто, после тоа на 2 месеци. Во право си за болните, премногу има. Сега има варичела, рсв, некој стомачен…

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.470
    Допаѓања:
    32.592
    Љубов, ќерка имаше 6 месеци кога падна од метро висина у ѕид па директ на под. Се преврте позади кревет значи се слушна БУП во другата соба. Маж ми до нејзе седеше, не е дека беше сама оставена ама момент е во прашање. Фаќала нешто на ѕидот и се преврте. Плачеше толку гласно 20 минути што ја облеков да ја носам на детска. И се смири, уплашена беше само. Пошто ќе паѓаат 173925 пати -- ќе следиш повраќање, дали те следи со поглед, дали има крварење, дали е многу поспан, дезиорентиран... И секој пат малку помалку тебе ќе те боли кога ќе паѓа :) Него па ич нема да го боли ко ќе прооди, ко метални се во тоа главите. Не знам од што им се направени |(

На le.soleil, Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Сеуште се меки главчињата и затоа последиците не се големи. Јас на година и 7 месеци имам паднато од тераса дирек на глава на бетон долу. Три метра висина. 3 дена во болница мирна, на 4 тиот ден докторот велел носете ја дома овде поголема беља ќе направи. Сум се префрлала од креветче во креветче таму :wasntme::$
    Сум била боже чувај од полошо мајка ми што вели. Брза и оди стигни ме, и се на високо да седам :D

На 1209 и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  20. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    1.886
    Две недели во градинка и еве болни сме,инхалации и антибиотик,црвено и е грлото,секрет,кашла и е без глас.
    Денес ја мереја облечена беше 8.100 и 70 см е,само 1.100 е за 3 м доволно ли е,другата недела правиме 9м.