Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Вирус е. И моето качуваше над 38.5, екстремитетите ладни а на челото и на грб, гради вриеше. Матичната ни кажа дека во теорија толку висока температура не може да е од заб, ама праксата не е секогаш таква. Кај нас се испостави дека не е од заби. 12 часа траеше температурата, почна да качува во 6 сабајле и му дадов чепче, после 6 часа пак почна и му дадов уште едно и последно беше поручек околу 6. Тогаш ја симнавме со сируп и повеќе не качи.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Така е мама. :l:Да ни ги чуваат зошто сами колку и да се трудиме не можеме секогаш да ги допазиме. Подобра сум веќе иако уште кога ќе се сетам се осеќам мизерно, ама не можам ништо да сменам. Среќа е добар, другото споредно.

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Кај нас трае од средата попладне. Вака е добра не кашла, нема мрсули. Последно во 6 сабајле и дадов сируп и спушти. Се надевам добра ќе е. Од колку мг чепчиња користевте? И каков сируп? Јас ефералган дадов до сега 4 пати. Само над 38.5 давав кога креваше. Многу е жалче, очите на пола копје, кенка, во раце само, ништо не јаде. Не знам како да и помогнам, а веќе страв ме фаќа зошто и викенд иде.

4. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Многу се жални, мислиш друго дете имаш кога ќе качи, знам.. Чепче првиот пат дадов Ефералган од 80мг зошто само такво имав, купено за недај Боже уште кога беше помал. Вториот пат исто Ефералган ама од 150мг, а сируп Блокмакс 3мл. Него многу му помагаше да седи расоблечен, го туширавме 2-3 пати со млака вода, без главчето и одма спушташе побрзо. Исто го мачкав и со мешавина од етанол и вода, помага доста. Размешај 1:2 етанол и вода и измачкај ја на телото, можеш и чорапчињата да и ги навлажниш и да и ги облечеш.

5. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    И јас да се пријавам со еден дечко седумесечен што е ептен зависен од цице. Навечер се буди ќе цицне два три пати и спие, не е толку за глад колку што е навикнат на града.. Не знам што ќе праиме како ќе се одвикне ама повеќе е навика.
    Мајки како ги заспивате навечер бебињата? Моево или на града или нишкање, бицепси ми пораснаа од што е тежок :D
    Дајте совет како да почнам да го учам сам да заспива при тоа да не плаче…
    Инаку за бенињава шо не сакаат месо, јас му го мешам со сладок компир, тиква, праз, брокула, намирници кои имаат подилен вкус па такс се лажиме…
    По 3 пати ли давате неделно месо, и колку грама?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Не заспива со цицање моето веќе некои си 3-4 месеци. Цица, ќе се посмешкаме малку и го држам во раце со цуцла и заспива многу брзо, не го нишкам. Многу сакам и јас да го научам сам да заспие, да се најаде и да го оставам. Ама секундарно се врти на меше колку и да му се спие и пошто е најаден повраќа. Ако има некој проверена техника нека кажува.

За јадењето и јас така правам, ако има нешто што малку наблажнува како морков, сладок компир, тиква и сл. јадењето ми е со сигурност изедено. Давам 3 пати неделно месо, 1 јајце и 3 пати само зеленчук. Месо околу 40гр ставам во оброк.

На 1209 и Homme им се допаѓа ова.
  7. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    1.597
    Незнам дали некој пишал во темава не сум начекала можеби за чајот од бекутан за добра ноќ.
    Откако почнав да и го давам на малата подобро спие не се буди на секој пола саат.
    Мами што имате бебиња неспијачи пробајте, после 10 месеци конечно и јас да поспијам малце да одморам.

На Tess36 и medena147 им се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.228
    Допаѓања:
    24.658
    Моето големото (5год) сега доби апетит од Бекутан со омега сируп, витамински. Го пие последниве 3 год во зима, бидејки мака мачевме после годината за јадење, од бекутанот секогаш има ефект, после година се пие. Иначе крупно бебе, дете ама со јадење тежок случај.

На strelec231992 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Почнуваат ли инатчиња и вришталчиња да стануваат од кај 8, 9 мес или зависи од детето, скокови, регресии, чуда? За се живо плаче, со солзи, со мавање, нервози со се. Тргнал накај штекер, го тргам почнува со плачки, малку ќе поткарам- плачки, пресоблакање со плачки, 5 мин во игрална до вц да одам- плачки, пред спиење дигаме зграда во вис :worried:

На Bella_Stella, 1209, Homme и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Nie za zhiva glava ne fativme cucla. Tri vida smeniv i dzabe… zatoa cicanjeto go pretvora u cucanje. Bradavicite mi se uzhas…

11. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Nie sme 7+ i slichna situacija.. cel den kenkanje za nishto, ne zna shto e ama osekjam doprva kje e interesno :sweat:

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Ако ти е за утеха и моите се лом. Иако цуца цуцла, брадавиците му се играчка, многу агресивно цица.

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.727
    Допаѓања:
    21.417
    Не плаче ама дефинитивно покажува рогчиња, не е за џабе Овен. :whew: Пресоблекувањето одамна ни е боречка вештина. Ако е татко му дома изиграваме кловнови, еден анимира друг пресоблекува. На земја строго оди кај што не треба. Џабе подлога кога он решил да изиграва џогер и да лази по плочки и паркет. До штекери уште не стигнува, ама затоа кабли влече како да е вработен во Евн. :worried:

На DaisyD и Ceneva им се допаѓа ова.
  14. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    991
    Фала мајка, сега земав пиковит пошо давам молерс со омега ама следно може да го пробам и бекутанот, ќе видам што ќе вроди со плод.

Денеска бевме на контрола и добивме совет да се одбиеме од доење бидејќи ради тоа не јаде како шо треба. Знае дека после јадење ќе добие цице пошо све е џабе колку и да се трудам не јаде и плаче да стане од хранилка и ме тегне да цица, а сами се чуваме и немам опција да избегам да не му дадам. За празнициве ќе бидеме кај свекрвата и таму ќе пробам прво од ноќното цицање да го одвикнам, ако не вроди со плод тогаш и целосно. Многу ми е тешко сакав да си го дојам барем до година ипол ама тоа е што е, за негово добро е на крај на денот..

15. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Дајте слика од чајот, или еден е тој на Бекутан? Да го земам што има позитивно ефекти. По колку милилитри давате?

Последна измена: 22 декември 2023
  16. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Како мерите температура? Со каков топломер. Имам дигитален и бесконтактен. Со дигитален е борба а бесконтактниот ни покажува на различни делови различна температура и не можам нзс да најдам. На слепоочниците е топла на чело не толку. Како да знам кога да дадам сируп?

17. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Мајки сте порачувале ли од страната Muppet Kids?
    До сеа нишо неам нарачано, сакам да порачам шпикозни, ама некако ми е сомнителна страна за квалитетот. Много производи шо сум ги видела кај нив ги има на али експрес.
    Сите шпикозни ни се смалија па сакам од некаде да му порачам убави а да не се изгор скапи.

18. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Исто мака и јас имам со бесконтактниот па решив да се водам според дигиталниот. И во Систина му мереа со дигитален, па веројатно се поверодостојни. Мојот дигитален за 10 секунди покажува, па некако успевам да го додржам.

19. Thinkerbell.

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.228
    Допаѓања:
    24.658
    Еве го. Ама еве гледам 3+ пиши тука на мојот дома 1+ пиши.
    Screenshot_20231222_223401.jpg
    Немој сега да го одбиваш во сезона на вируси, настинки никако. Нема врска тој што јади јади секако, ко ќе не јади не јади...

Прикачени фајлови: