Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.011
    Допаѓања:
    45.846
    Овој скок во комбинација со регресијава ми ја е*аа мајката.
    Детето понерасположено, поненаспиено и ненајадено не било до сега никогаш.
    Да не беше ваков и предходните денови ќе речев од падот е, ама ете цела недела, ма и повеќе ниту спие, ниту јаде , ни пак нешто му е погодено.
    Кој и да го земе оно се бута во мене, ќе земам пелена да сменам ќе ме тегне по блуза ќе се качува, успивање со саати…и пред ова успивањето беше тешко, ама барем ќе цицаше и ќе запиеше, сега…аууу. Само штом ќе завлече, ќе скокне и ќе почне да игра, за 10мин пак ќе му текне дека многу му се спие и пак успивање 1 саат и пак ќе завлече и пак штрекнување и така едно 3-4 саата.
    ПРЕКАПАНИ сме со мм. А ќе го однесам кај свекори и кога не ме гледа многу е весел, ми велат оти викаш дека плаче,види го што е арен(facepalm)

Маж ми сега буквално на пижами замотан во ќебе го изнесе на улица оти стварно веќе не знаевме што да му правиме.

Него кажете ми вашите се будат некогаш тресеејќи се од сон како преплашени? Моево ете има 2 недели сигурно, ќе спие цврсто и наеднаш ќе срипа со липање и зајдување, се тресе целиот и не можам да го смирам, исплашен е се гледа, кошмари се?

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.011
    Допаѓања:
    45.846
    У исто време сме пишалемиста работа,ж и мојов е 8++. Исто.

3. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    И мојот е 8 месеци исто се случува,во 6ти скок на развој се ,а и кај нас му излегуваат 3 двојки забчиња.Да пробаш да спие до вас,да ве осеќа близу ,мојот спиеше до кај 4ти месец во креветче,кога почна да се буди мн често го ставам да спие со мене на спална.

На girlboy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    1.886
    Од 8 и 30 е на цицка се успиваме,тек дури сега заспа стршно нешто,втор пат во една недела ми прави вака,мислам дека вади двојки долни ја мачат.
    Со тресење не,ама да стане и да плаче да не можеме да ја смириме да.
    Незнам до што е,ама веќе при крај сум со да припаднам,не можам повеќе.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.729
    Допаѓања:
    21.419
    Зошто одма антибиотик и инекции?

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    И ние исто со будењето…таква паника има на лице кога ќе се разбуди, језа да те фати. Прееска една дремка истера на мене легнат, се разбуди и веднаш почна да вришти, најверојатно се кошмари ама луѓе какви кошмари може да има бебе бе, за толку многу да се плашат.

На Снегулк@23 и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    880
    Допаѓања:
    1.103
    6 ти скок мама. До збор исто поминавме може и полошо, ни се погоди 4 заби да извади за една недела баш во скокот. Да те утешам, како помина скокот, бебе се смени стана бајче, успивањето ни се нормализира и навечер си спие со будења само за цицање, без тие акробации.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Многу омалакса мораа да превземат нешто

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.112
    Допаѓања:
    111.024
    Ама тоа не се решава со антибиотик... Башка вирус е, зошто антибиотик? Можеле со обична инфузија да го кренат.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.790
    Какви инјекции, дали се нормални? Така ли се решава болест. Страшно какви лекари има.
    Мајка, не паничи за температура толку, назад ти е зимата извини вака.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Не сум доктор ама лаички мислам дека денес џабе крвна слика ќе правите ако веќе е на инекции и антибиотик. Ова чисто како инфо да го имаш. Бебка беше така со температура и малаксана 3 дена. Освен ефералган кога ќе качеше над 38.5 и витамин ц капки ништо не давав. Крвна слика направивме одма и покажа вирус. Јас сум паничар генерално кога е настината, болна или со температура, мислам веројатно сите сме. Ама верувај сега градат имунитет. Не сум против антибиотик кога мора и треба, ама ако сега за температура даваме антибиотик и инекции, не дај боже понатака што ќе правиме. Зошто допрва не чека тешкото со вируси и разболувања. Не ме сфаќај погрешно ова најдобронамерно го пишувам.

На Alishan30, Снегулк@23, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.729
    Допаѓања:
    21.419
    Омалакса и моето кога качи. Кој не омалаксува од температура? Ти си одлучуваш, ама вирус не се лечи со инекции и антибиотици. Ако на секој вирус во иднина одма тоа се дава како ќе се избори организмот и како ќе створи имунитет?

13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.994
    Допаѓања:
    13.790
    Кај нас речиси секој дава. Јас асален лекар не можам да најдам, изгледа им е најлесно така. За антибиотик може да се побара друго мислење, но инјекции што шибаат веднаш немам коментар.

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Не сум доктор. Ниту знам што последици има ако не се превземе нешто. Омалаксува секој ама не се губи поглед. И ради состојбата што ја има на главчето,знаеш ти за тоа, мораа така да реагираат. И оставив да дадат зошто тие знаат подобро од мене. И плус почна да кашла

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.729
    Допаѓања:
    21.419
    Точно, ама треба и сами да се информираме.
    Знам мама, сигурно се плашиш. Ама пробај да си поопуштена. Така реагираат сите деца кога не им е добро. Омалаксани се и отсутни, тоа не значи дека одма мора инекции и антибиотик. Најлесно е да се дадат, ама не секогаш има реална потреба. Барај си второ па и трето мислење ако треба. Мора организмот и сам да се бори. Никој од нас не е доктор, ама информациите што е ок, а што не е барем на денешно време ни се достапни.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Можеби во страв постапувам погрешно, стварно не знам. Ама тешко е да се опушти човек. Битно оди на подобро, не ми крена температура цела ноќ, ама се будеше на секој саат и бараше да ми спие на гради и да ми беше пикнат во врат со главчето. Прв пат видов кај мало дете подочници оваа утро. За следен пат се надевам нема да е во брзо време ќе гледам да не биде одма инекции. Не беше нашиот педијатар, а кога се работи за не твој пациент се по притресни од што не му ја знае целокупната историја. Како и да е да не се повтори во брзо :)

На Tess36, Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.729
    Допаѓања:
    21.419
    Да помине побрзо. :hug:

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  18. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Ве читам ве има доста што ви се разболеле децата и бидете среќни што температурата траела ден-два.
    Некое подмукло вирусиште е актуелно, моево не може да се опорави, три дена со висока температура над 39, по температурата кашлица што од ден за ден се влошува. Една мрвка месо кашла толку лошо и толку силно што стасавме и до инекции, после денови и денови маки.
    Апетит никаков, цицање 24/7, да не е цицањево јас не знам што ќе го држеше бебево.
    Нешто ми кажува дека ќе чекам нова година на детско, ама само нека помине веќе еднаш, се преполови детето, а и онака не беше завидно со килажа.
    Да заврши ова, да се преродиме и бебе и јас и маж.

@Ceneva со помин нека и со лесно да минете.

На Zumbulche, strelec231992, Lavender13 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Со лесно Дејзи. И ја се тресев ептен. Крвна слика викаше вирус, 3 дена температура имаше, мерев со бесконтактен баш и тука пишував не ни знам веќе колку точно имаше ама одеше и до 39. На 4ти ден прекина температура и се расположи ама исто почна да кашла суво. Среќа 2 дена траеше тоа и сега добра е. Утре сме на контрола ќе видиме што ќе кажат, ама апетитот исто намален, исто давење од храна и исто и со килажата. Ум немам веќе недела и кусур. Нека му поминува побргу само :l:

На Zumbulche, DaisyDoo и Ceneva им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.477
    Со помин и на вас мила. Моето добро реагираше на инекциите. Крвната слика покажа дека не направивме грешка што се даде таква терапија. Малку кашла ама утре сме на контрола кај неговата докторка па ќе видиме дали ќе даде некое сирупче за тоа. Кај нас излезе комбинација со овој луд вирус што одма на грло удара и запче излегување. И комбото е лудило.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.