Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Бела бебињава од 2023 некако поголемиот дел мака мачат со килажа, еве твоето, од ангел, од 1209,па не се сеќавам и уште од некоја др членка.

Јас конкретно за женскава моја ќе ти кажам, прв месец качи 340гр на доење и одма алармот го вклучив баш пишував тука совети барав и сл.Педијатарот во Струга ама и во Систина рекоа давај мајчино млеко во шише после секое цицање и така терав цел месец за што да видам момата 400гр качила за еден месец,пак разочарување, па ајде вклучив и ад па 3 месец така го поминавме цицање плус ад за да качи дури 500гр.

Уште еднаш се консултирав со неколку педијатри, препишаа дека се работи за рефлукс, ама и денес на 7+++ месеци кога веќе со воведувањето на оброкот се изгуби просечно напредува по 300, 400гр.

На 7м имаше 6600гр ама се се грижам си оди во нагорна линија,убаво се развива, почнува да лази, да се врти, да допира, да се интересира, да сака и храна.

Е сега можда 20 дена има супер оброк повеќе од 150гр сигурно јади ама затоа и 3-4пати кака во денот па ќе видиме баш сега колку се поправила ама не очекувам повеќе од 400гр.

Ќе се бодриме меѓу нас,со совети идеи,витамини, ангел даде совет да се дава 6 дена месо, еден зеленчук, друга членка даде совет во зеленчикот да се ставаат кино и сл житарки.
    Ќе пробам и ова и се друго што ќе слушнам.:muscle:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.114
    Допаѓања:
    111.029
    Да, ете вчера не јадеше ништо и не какаше, денес само доручекот што го изел одма се искака. И мм е таков, слон ќе изеде, ама за пола саат е у вц, затоа е сучка. Кога зборев со докторов вика па што сакаш да ти качува бебево, откако знам секој преглед ми кака у ординација, главен серко :D

3. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Како приготвувате гриз со Ад?
    Пошто нели ад се прави со врела вода а за гризот да го вариш треба млекото да врие?

4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    45.861
    И јас приметив дека моето само што јаде одма после тоа го кака обркот, приметувам по тоа што јадел, значи не му се задржува многу многу, може и затоа е така со килажа.
    Ама па онака е многу жив и супер изгледа, не сакам да се оптеретувам со качување килажа, ептен ако не јаде и губи може тогаш, вака нека си го, колку јаде толку.

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.114
    Допаѓања:
    111.029
    Не правам со ад, со вода. Ама сум мешала густ гриз со спремна формула на страна и така сум давала за големиот.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Можно е. И моево е така, јаде и кака и одма можеш да претпоставиш што јадел. :D Вчера маж ми му менуваше пелена и нагаѓаше од што е зелена каката зошто не виде дека ручаше спанаќ. :D

7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Да, приметив и јас дека не има повеќе што мака мачиме со килажата. Мене пак ќе речам ме буни тоа што моево баш убаво си јаде. Еве денес на ручек изеде 250гр мисиркино со зеленчук, со сласт јаде. Каде оди таа храна стварно не знам. И јас решив да зголемам оброци со месо, првично планот ми беше да давам 3 пати во неделата, ама сега ќе давам минимум 4. Не знам очигледно такви си се децава, што друго да кажам.
    Фала му на Бога не приметувам некој друг проблем. Радознал е, пргав, лази, се пентери кај стигне, расположен е скоро 99% од времето, па си викам ваљда ништо не му фали, што знам..

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки, моево па кака на 2-3 дена, а за 2 месеци 400г само качи, уствари стагнира. Неколку време кога и да ја ставам на вага (домашна), иста килажа. Е сеа не е јадач, па затоа, а и многу мрда, не застанува буквално.

9. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    За таа возраст пошто тука некаде сме, малку ли е 180 гр? Пошто мојот максимумот е толку

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Не е малку. Минимумот е 150гр.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Како прави кучето, кравата бла бла (поврзуваат глас со слика, односно категории), распознава слика на куче и вистинско куче.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Зарем го научило ова некое бебе после 6ти скок? Читам и јас на Wonder Weeks, ама некои работи моето абер нема да ги прави, а му заврши 6ти скок. Како може бебе од 8-9 месеци да каже како прави кучето и кравата не сфаќам.

На Thinkerbell., Amore123 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  13. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    7.602
    Јас искрено прекинав да ги следам насоките на wonder weeks.
    Еве скоро година е моево, уште некоја недела:
    - кажува - мама, тата, тете, баба, деде, нана, како јасни зборови и се останато на некој нејзин јазик
    - кога и давам храна изразува желба сама да јади, мислам пробува да ми ја земи лажичката. Парчиња храна си јади сама
    - лази, се исправа и чекори по кревети, воопшто не е стабилна за сама да оди, така да сигурно до роденденот нема да прооди
    - во кутија става играчки и вади/ги бара. Имаме како сортери со дупки. Полека ја сфаќа функцијата дека фигурата треба да се стави во дупче ама не ги разликува фигурите и да ги погоди точно. Само тропа со фигурата по сортерот
    - за 5-6 работи знае каде е ова или она да покажи, најчесто со вртење кон нештото. Ретко кога во книга пример ќе покажи со прст
    - за животни сигурно секој ден повторуваме како прави кучето, мачето, пајчето итн, не зборува и не кажува како прави.

Има песна која и се допаѓа и се врти и смее кога ќе ја слушне на Тв. Ама баш дека до толку препознава мислам, не.

Толку ми текнува засега.

Едит: Се учиме сега на покажување пример ГОРЕ, дај ми мене (за играчки) и некои такви ситни насоки.

На Tess36, Thinkerbell. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    И јас се секирав за тоа. Сега тек почна да кажува на 14 месеци како прават, претходно не беше воопшто заинтересиран. И јас кога му кажував не ме фермаше

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    45.861
    Е може ќе почне да лае и мјаука:D мислам дека нема такво дете, барем моето не е, а и не мислам дека во скоро ќе почни да распознава како прават животни.
    Моево генерално што прави е браво и чао, покажува накај нешто кога сака, со рака цела, не со прст, препознава песна, кратки фрази како ќе јадеме, ќе шетаме, кога му велам види или седи мирен да сечеме нокти знае да задржи внимание.
    Испушта некои крици како возбуден да е цело време, кашла како татко му и мене кога ме види подава раце.
    Држи лажичка сам и проба да црпне со неа ама не му успева и се храни сам колку толку.
    Денес видовме дека научил да лази нанапред и да се поместува со рипање со газето, застанува сам се крева на елементи и многу сака да тропа на се што стаса.
    Животни гледа во книгите ама не дава некое особено внимание дека ги препознава или разбира, а денес видов и дека почна да става играчки во кутија, а не само да ги вади.
    Е се препизнава сам на слики, вика баба и тата, дада и тоа е.

Јас сум задоволна како напредува, мислам дека за негова возраст е супер, ама и јас не се оптеретувам со тоа ниту пак со апп, дури и ја заборавув.

На Thinkerbell. и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    Веќе втора вечер откако ќе заспие накај 9, се буди по сто пати. Вчера официјално заспа во 00:30 и спиеше до 7:30, а претходно се разбуди 3-4 пати. Денеска од 9 до сега пет пати се буди, еве пак го презаспивам. Јас не знам што е ова. Супер спијач си беше со само едно будење за да јаде накај 4 ипол- 5 и толку. Околу Нова Година бевме со гости, одевме, ни доаѓаа итн. Дали тоа му влијаеше не знам. Исто веќе недела дена има како престана да ме гризе дур цица, а вчера почна пак. Па си викам да не го чешаат непца и затоа се буди. Заби нема. Ќе се мрднам жими се. :drunk:

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Сношти заспивање во 11 со мака. После два саата се разбуди со плачење. Едвај го смирив. Вчера другари на гости ни беа што се во германија и прв пат ги виде. Потоа на гости кај братучед на мм, му дојде се ново. Секогаш реагира така и се буди во плач кога треба да процесира доста нови работи.
    Друго уште денес антибиотикот, конечно, мака видов со давањето. Малку му направи проблем со столицата, му се зачести и малку потечна стана. И уште едно што ме загрижи послабо ми мочка овие два дена, дали може да биде ради тоа што кака повеќе пати и е почеста столицата? Утре сме на контрола секако ќе и спомнам на докторката за ова. Ајде само нека заврши ова да се нормализирам и јас и детето

Последна измена: 3 јануари 2024
  18. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Пробиотик сигурно даваш, ако има почесто тогаш смени го пробиотикот.

19. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Дојде дедо и со херпес, исушен во фаза на поминување. Не видов да ја бакна. Ама сепак страв ми е. Може да ја префати? Да биде опасно за 11м бебе?

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Давам да. Па 4-5 пати кака ама по помалку. Тој кака еднаш дено, ретко два пати. Уште вечер давам антибиотик и толку.

Инаку не сака ни каши да јаде овие 3-4 дена. А пред тоа со сласт јадеше. Не знам што ќе правам ако продолжи да ми одбива каши.