Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Колку месеци е? Пробај да не му даваш каши туку ситни парчиња варено, и мојот гледам почна да одбива каши, а вака парчиња колку толку каснува... иако мака мачам со храната, слабо ми јаде.

2. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Што се случува околу 8ми месец? Има некоја регресија во спиење?
    Кај громчето сме на 6ти скок, вади заби и има настинка моментално, значи не е тргнат од цицка три дена. И навечер и денски цица на саат-два, спие исклучиво до мене, во креветче нема шанси. Кемкав, раздразлив до немајкаде. Не знам дали многу му се собра се наеднаш, ама страв ме фаќа ако продолжи вака навечер.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.206
    Најлоша регресија во спиење. До сега бар. Со лесно, издржи, проаѓа. :hug:

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Леле. Јас па мислев најлошото го поминавме со минатите регресии.
    Преку ноќ сѐ смени, спиеше со татко му скоро 10 дена додека јас бев болна, и тоа ја преспиваше цела вечер, се будев утоп во градите, што не ми се случило одамна. Наеднаш детево како да го заборави татко му, вришти ако тој го успива. Заспивање само со цицката во уста. Како сензор да има ако го префрлам во креветче, ни тоа не сака.
    Колку долго трае?

На 1209 и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  5. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    За заспивањето.
    До вчера заспиваше само кај татко и, јас и бев најголем непријател за заспивање, одеднаш го заборави него, сега пак со мене и исто пак со цицање. :D
    Си прават како сакаат :rofl:

На Giovanna и Lavender13 им се допаѓа ова.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    7 месеци, јас мислам до антибиотикот е се. Како почнав сирупот да му го давам одбива да јаде, првиот ден слабо и цицаше.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.206
    Кај нас некои 3,4 недели. Не ни памтам веќе ко низ магла ми беше се. Полудев мислам. Тој период и се одби од цицање, снемав млеко, и не знам ни јас како ја смирував. Се будеше на секој саат.
    Сега е подобра. Само еднаш се буди накај 4, млеко и давам и продолжува. До кога ќе видиме, веќе се очекувам и не се радувам многу на вакви периоди. Т.е. не се опуштам многу, на штрек сум :D

На Giovanna, Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  8. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    За 8 дена качени 200гр. Јаде 3 оброка, две млекца по 210 и една ужинка. За 5 дена 11 месеци и 12кг.
    Почнаа сите од страна па и домашните да ми зборат или да скратам јадење или да намалам на обилност. Мене ми е жал на бебе да кратам. А еве мм бил бетер од неа со 2-3кг повеќе на нејзина возраст и цело детство, тинејџерски години имал мака со гојазност и ден денес се мачи со диети чуда.
    Уште не е проодена, знам може да слизне тогаш. Мене ми е ок, само на сите други не им чини. И високчка е. Почна да носи по нешто и 86(facepalm)
    Да намалувам нешто или сепак не? Матичната му била матична и на мм, чим него го оставила и нејзе ќе ја остави.

9. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.660
    Не, какво намалување, ќе се истанчи ич да не се нервираш. Моето беше на година 13.5кг па никој диета не ми рече, потоа на година и некој месец престана сам да јади па маки мачевме со јадењето. Немој никој да слушаш, има време за диети. Еве го сега бебе 4 м и 20 дена 9400г е само со доење.

На gothchick и 1209 им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.679
    Допаѓања:
    7.604
    По број на алишта не се водам воопшто. Околу 10кг е, скоро година.
    Има 74ки што и се големи од еден тип. Има 86ки што и се кнап од друг тип.
    Според крива на раст како се движи твоето дете? Веројатно педијатарот би го следел тоа. Или сама може да најдеш на интернет.

Јас во апликацијата Bebbo ги внесувам тие податоци.
    Инаку моево од 6-7 месеци па до сега, околу 200-400 грама става месечно.

На Amore123, gothchick и 1209 им се допаѓа ова.
  11. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Мајки овие два дена нешто ептен се замислив дека детето не ми е океј со развојот. Се загледав некои видеа и ме ставија во мисла, бебето е 6++ сам седнува, лази на четири, многу е активен и не застанува. Ме мачи што не секогаш се врти на името, т.е почесто не се врти и не гуга нешто него само црка. Нормално ли е?

Инаку реагира на мене и на мм се смее, од непознати се плаши, ја обожава песничката ако си среќен и одма се расположува..

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.114
    Допаѓања:
    111.029
    На 6м да се врти на име? Мајка бе, не зезај. Не гуга и моето од 3м.

На Sofi.ja, Tiny Love и 1209 им се допаѓа ова.
  13. lipstickmadness

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Ако ми веруваш два саати читав мислења на лупата, ете таков некаков впечаток добив ама изгледа грешен :).

14. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Мојава скоро 8 има, уште не се врти.

На lipstickmadness му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.167
    Допаѓања:
    6.850
    Мојот почна убаво да се врти на име некаде крај на 9ти. Претходно се вртеше некогаш ама повеќе беше на глас, не на име. Пример кога ќе прозборев нешто на мм се вртеше

На 1209 и lipstickmadness им се допаѓа ова.
  16. lipstickmadness

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    @AngelOfArh @Sun&Moon @Anturium фала ви, си се смирив и избришав тикток да не се полнам веќе со негативи.

На Anturium, lackygirl и Ceneva им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.419
    И мене некои вакви бубачки ме лазат последните денови. Моето уште не се врти на име, за 7 дена полни 9 месеци. Не седи сам станбилно, не прави тапшин, не прави браво, чао. Многу работи што ги читам тука од членки со деца на негова возраст он не ги прави. Активен си е физички, лази, пробува да се исправа, се заигрува со играчки, се смее, кажува по некое слогче баба, мама, тата ама многу ретко и без да им го знае значењето. И јас нејќам да го споредувам со други бебиња, ама многу често се прашувам дали ок напредува.. :|

18. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Моето се врти на име само ако не е многу внесена во нешто, ако не е заиграна. Ако е на друго место со мозочето, се утепувам од викање и не се врти. 11 полни утре. И мене ова ме загрижува. М?

19. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Да не се грижите мамасити, од 10-12 месеци во тој период си го учат името и реагираат на него. Се дешава и порано, ама за дете со нормален развој во тој период се дешава тоа. Ако после годинката не реагира можеби треба да се направи консултација.
    Моето е 7+ убаво седи ама не сака да лази. Ретко кажува ба и ма и тоа случајно. Омилено ни е уф,оф,ех.
    Инаку сака да се исправи и да оди, ама уште не му држи газот хахаха. Го ставам на подлога за да научи да лази тој со газот си се носи кај сака :D
    Прегледан и од физијатар и неуролог, ми велат детето ти е топ. Така да опуштено мамасити децата си прават се кога тие се осекаат спремни.

20. lipstickmadness

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Мислам дека секој родител понекогаш има вакви мисли, ама на крај вистина се сведува дека сите дечиња се различни и се развиваат различно. Еве пример имам пријателка со 9 месечно бебе кое седи стабилно ама пак не знае да мрдне, воопшто не сака на меше, далеку е од лазење. Внук ми беше ист, прооде на 16 месеци. Секој со свое темпо, ама те разбирам целосно зошто и јас истото го правам.

На kozuf, Bella_Stella, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.