Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.624
    Секогаш ќе ги има тие коментари и споредби. Во темата за проодување баш пишував. Добив коментар дека моето дете не е проодено затоа што не носи чевли/патики по дома. Демек лабаво е стапалцето, нема осет без чевли.

И нормално покрај куп коментари од типот:
    - На Петко детето, на една година цели реченици кажуваше
    - На Трајко детето, од 9 месеци не носи пелени
    - На овој или оној детето прооди од 8 месеци и ред други работи

Гледам дека секоја недела моево има напредок, по нешто плус учи ама се трудам да не правам споредби.
    На пример за лазење почна после 10 месеци. Сега лази по цела куќа, не можам на раат од WC, да одам ако не ја ставам во игрална или во столче за хранење врзана. За некој може 10+ месеци е касно да почне со лазење.

На 1209, Tess36, Secret-Angel7 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Давате ли од овие Хипп бисквитите или Лино и колку често? И што давате за вечера, мора ли секогаш да е млечен оброк?
    Треба да приготвувам со АД или?
    Милион прашања. :drunk:

Не споредувајте, близнак од близнак различно напредува, а не па моето со комшиското.
    Џабе полнење фрустрации, баталете тоа.

На 1209, le.soleil, Tess36 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.624
    Ноќни каши на Хип, Бебевита и слични
    Чоколино без шеќер
    Палента со јогурт
    Гриз со Ад, плус овошје
    Тиква со Ад
    Лепче со намаз АБЦ
    Хип од кутија што се ноќни каши
    Некогаш макарони со грчки или стандард јогурт

Планирам да вклучам кифлички, мафини, нешто од тој тип наскоро

Освен каша со вклучени бисквити во неа или ептен ретко измеѓу оброк една бисквита, како оброк не сум дала.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Како што е нејадач малава моја успевав да ја нахранам некако, оставаше обавезно на крај по неколку лажички, ама и со толку бев задоволна. Сега луѓе бре уста не отвара. Само леб јаде суво. Прееска само што ме виде со лажичката дека ставам павлака на лебчето се изнаплака, а не пак да јаде со павлака. Успеав после да скријам и ставив малку, почна да прави нагон за повраќање. Барем така јадеше и со намаз, со јогурт. Бисквита јаде сува исто и толку. За лажичка уста да отвори нема шанса.
    Излезе кецот горе, се спрема и другиот, ако не е излезен не знам, не дава ни да видам. И другите се за излегување, сите наеднаш, до пред некое време само долните кецови беа, 11 полни денес. Мислам дека е до забите, и долните кога излегуваа бевме само на цицање 2 недели. Нервозно е многу кога дете не јаде.
    И другоо, на слепоочници ми е потопла отколку на чело. И рачињата, шаките исто и се топли. Немам мерено темп страв ме фаќа. Можно е од забите да е така потопла?

5. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Еве ги дома, близнаци, едното што научи работи од седми до деветти месец, другово не правеше, ама покажуваше различни вештини. Сега обратно ги учат. Сè ќе научат, само кога ќе им дојде. Машково не знаеше ни само да седне, војнички се влечеше низ цела куќа од 6 месеци. На 10 наеднаш си тргна како кутре, да се превртува, легни, стани, мостови прави, сега се исправа сам на се повисоко, шета по цел мебел, постабилен е од дада му што лази на 4 уште од седум месеци. Нема правила, и јас не ја ни отворам веќе wonder weeks, не се децава по книга и шема.
    Бисквити како оброк не сум дала, 11+ сме, а ќе треба, гледам на менито од градинка ги има, да ги спремам. Им давам по една, две лобело кога се кенкави во кола или кога морам да средам нешто низ дома, а мирни можат да се само во хранилка, ако има храна секако. Кај нас за вечера најчесто е палента со кисело млеко, ноќната на хип во кутија fine apple, чоколино бејби, некоја житарка со ад, малку овошје со овес и грчки, претежно избегнувам овошје навечер, се држам до житарки со млечно, ама некогаш знам да им ставам, во зависност од тоа што јаделе друго за доручек и ручек.

На јolene, lackygirl, lipstickmadness и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Хип бисквити давам најчесто во доручек, со банана и некое друго овошје и ад млеко.
    За навечер кога-како, претежно од оние шмукалчињата овошни и давам и доволно и е зашто ручекот и е обилен и го јаде цел. Хип ноќни млечни каши сум давала 3-4пати, ама ми се будеше често, дали се прејадуваше од нив не знам, ама вака супер е засега.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Bubica1991

Bubica1991 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    176
    Zdravo na site ubavu praznici da si imate.Imam bebce 6+, od 5 polni pocnavme so vkusovi i nekako slobodno bez da ja napregam gi isprobavme vkusovite za taa vozrast i pocna da si jade po 100gr ili 150gr kasa prigotvena doma ili kupena.So.nieden vkus nemase problem.Propeatno pie Aptamil...E sega minataya nedela imase 3 dena temperatura,malku grlo i davav paracetamol so spric edvaj piese.Od togas do sega kasicka vo usta ne saka da proba nisto samo vrti glava i ostanavme samo na adaptirano,tolku se zagrizuvammislam deka veke treba da ima eden tvrd obrok do koga ke terame vaka so mleko samo neznam

8. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.209
    Кога се разболуваат не јадат. Нуди и сепак, ќе пројаде пак. Без грижи, и ние истото го поминавме

На 1209 и јolene им се допаѓа ова.
  9. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    603
    Мајки првин среќен празник ,
    Моето бебе е 8м околу храната цело време имаме проблем, повеќе цица, ама таа и не лази не станува сама.
    На пример кога и даваме раце сама се фаќа и станува, седи стабилно аама не се дига сама, не станува сама фатена за креветче или за маса. Дали само јас си замислувам проблем?

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.624
    Дали се врти од меше на грб и обратно?

Инаку за лазење моето после 10 месеци почна. Не се сеќавам точно кога почна сама да се исправа по мебел ама и тоа сигурно околу 10тина месеци.
    Всушност тогаш и од лежечка во седечка положба почна да се мести, така да 8 месеци е рано. Има уште време.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    405
    zdravo majki na site,od vcera sme tuka i nie so 6 meseci...pocnavme so vkusovi od 5 meseci i sme plus na doenje...srekni praznici na site,od vtornik sakam da i vovedam zitarki i da pocneme so zelencuk zosto do sea sme samo na ovosje...
    za praznicive dobivme eden kup kasicki i cici bebe biskviti koi nit znam nit mi e jasno koga i kako da i gi davam

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.684
    Допаѓања:
    7.624
    Бисквитите се со јајце, не се за на почеток.

Житарки прво, пченка/палента, ориз, просо, овес без глутен.

На sencuk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. dushiche

dushiche Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2013
    Пораки:
    834
    Допаѓања:
    603
    Од стомак на грб одамна се превртува а од грб на стомак не, веројатно дека кратко лежи обично плаче и повеќе седи или на грб лежи.

14. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Синко е 8 месеци, не станува ,не се дига сам,седи ако јас го поставам во седечка положба,сам нема седнато уште,лазе но војнички влечејќи се,рано е за станување после 9ти месец накај 10 почнуваат.

На dushiche му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    36
    Мајки, бебушот од нигде никаде почна да ја тресе главата лево десно, а некогаш и само на една страна знае да прави така и тоа го прави кога ќе биде нешто среќен и пред да заспие во длабок сон..... ми викаат дека видел некој како прави така и сега и он прави.. искрено не знам што да правам

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Уф, да си олеснам на душава. Четири вечери со ред хорор успивањето, не сака да цица. Некни успеав во полу сон да му дадам цице. Голем проблем е да касни тој рефлексот на испуштање млеко. Сношти стана, плачење два саати, гладен а не сака да јаде. Ни цице, ни дохрана, ни вода. Ништо. Пак во полу сон успеав да го надојам, по 8 саати не цицање. Дали порано влеговме во 6 ти скок не знам. Дали е друго во прашање :?:. Се надевам не е одбивање од цицање. Само доручек имам уведено. Ама ќе му убрзам и ручек. Не ја бива вака! Празниците ги минувам во грижи. Не било лесно да си мајка. Најубава улога ама тешка.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.421
    Да не вади нови заби? Обично така одбивале да јадат.

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.009
    Допаѓања:
    8.478
    Не гледам да избива другиот. За првото немавме мака со јадењето.
    Многу ми паѓа тешко кога не цица, се осеќам така виновно што ми касни рефлексот на испуштање млеко, иако знам дека не е до мене тоа. Тој нервозен и уште толку станува нервозен поради тоа. Имав проблем така на почетокот кога почна тоа да се дешава, ама се навикна. Сега што се случува ми е тотално не јасно.

19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.733
    Допаѓања:
    21.421
    И мене од едната страна малку ми касни и знае да се нервира од тоа, ама не одбивал да цица. Мислам дека е нешто друго, чим до сега ова не ви правело проблем.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.020
    Допаѓања:
    45.892
    И моето правеше, или имитира или заби го нервираат или така си прави селфсутинг пред спиење, не е страшно.

Мали од некни почна да лази активно, леле луѓе колку е брз јас не сум верувала дека се толку брзи. Колку само глупости направи деновиве, страв ме фаќа кога ќе почне и да оди.
    Ќе мора да изнесам столовите од дома, сушарата ја обрна некни ќе се утепаше, оган не можам да палам ќе се изгори, најинтересен му е шоретот, прстите си ги притисна на фиока, не можам да се свестам уште како се може да се повреди и признавам ме можев да го упазам деновиве.
    Многу е пргав ама спиењето луѓе не се оправа, мина и регресија и скок и пак иста песна, очигледно детето не ми е спанко и тоа е тоа.

Него многу слабо ми јаде, само неколку лажици и толку, цица многу ама оброк цел да изеде не знам од кога не е, крвната слика му е ок, кака моча редовно ама сепак веќе се загрижувам што јаде малце…некој протест до нејадење имаат изгледа одреден период, се надевам нема да е нејадач и дека ќе се врати во нормала. Овошје каснува нешто, ама месо, јајце, зеленчук скоро па ич.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.