Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Discussion in 'Бебе' started by francais, Jan 16, 2013.

1. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Мајки бебево ми е со ларингит, денес трет ден, два дена го инхалирам со cortair и физиолошки(сабајле и вечер), денес некако повеќе ми кашла и по разводнето. Што можам уште да направам? И дали се препорачува прошетка кога се болни? Он си е весел вака и нема температура.

2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

За ларингит треба ладно да диши тогаш му се отвара ларингсот, извади го на воздух, полошо неможе да биди. Обично и за 3 дена поминува со инхалациите.

lipstickmadness likes this.
  3. Mandela

Mandela Истакнат член

Патики вакви има само друга боја, меки се и се виткаат убаво.
    https://www.sportvision.mk/mk/obuvki/8555042-nike-revolution-6

Ама често одиме на планина, со патики ладно е, па му земав и чизмички како овие.
    https://k-k.mk/product/zimski-obuvki-barefoot-8

NNK19 likes this.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Им давате ли леб на возраст од околу 9м? Моево ќе де потеша за леб кога не гледа дека јадеме, му дадов некни парче и го глодаше ептен со мерак.
    Не сакам ради сол и квадец ама ако смее да се дава можам да направам домашен без тоа.

*malenavolena*87 likes this.
  5. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Какво шише Бела кажувај :D

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Смее да се дава. Не сум дала ама на таа возраст многу даваат и купечки. Јас не би, можеш да си направиш домашен.

1209 likes this.
  7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Твист енд шејк. :D

princess5 and DaisyDoo like this.
  8. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Ние и дома си го правиме со сол и квасец. Па давам од 8м и таков и купен. Секако нели се даваме купено.
    Колку сол може да има во еден леб, ако е толку солен нема да има неутрален вкус.
    Многу сака леб и мојата.

Thinkerbell., gothchick and 1209 like this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

@Ceneva Никако да ти одговорам. :^)
    Добро сме, само ете некако не стигнувам да пишувам често.
    :hug:

Ни Кеги ни Цицибан. За проодување барај по спортски продавници и меки се сите што се за трчање.
    Поголемото порасна во ваков модел, само разни бои купував. Ептен му беа погодени и 3-4 пати му ги купував со ред само поголемо бројче.
    Има адидас разни модели, најк, рибок, чемпион. Ѕирни и по аутлети ако имаш време. А може и кои било само да се свитливи кај прстите и влошката да е скроз рамна, да нема испакнато перниче. Во принцип, најлесни и најфлексибилни се трчачки модели.

10. Anturium

Anturium Популарен член

FDED7936-E0E0-48D1-9A77-019E62E2972E.jpeg
    Ги зедовме овие по препорака на форумот. Многу се убави, меки, лесно се виткаат. Ептен му се згодни за одење

NNK19, gothchick and sencuk like this.
  11. Homme

Homme Истакнат член

Мајки здраво.
    На мака сум.
    Детево мое (8+месеци) ми фати страшен вирус пон вторник и среда изгоре од темп, едвај ја спуштавме, налет помина се. Последно ми јадеше во понеделникот, од тогаш не сака ништо да јади. А ќе види лажиче ја врти главата како да е налутен шо го форсиравме со тие сирупите за темп. Зш со сила ги дававме. Пробав и парчиња да давам, узалуд. Понудив све шо претходно јадеше (печена тиква, грчки јогурт) и џабеее само смоки знае по една две да касне… живци искинав, само на цицање е веќе неколку дена. Од што имтензивно го ставав на гради, почнаа ко луди да ми прават млеко..
    тамн почнавме да имаме убави два оброка и сега сме само на млеко. Срцево ме боли, го осеќам ослабен, мешето му се стопи…
    Имаше само грло, не се спушти надоле, и како маалку да му е белко јазичето. Давајте совет шо да правам…

12. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Пред нг моево беше болно. Три дена тт над 39. Пред да покаже симптоми не јадеше 10тина дена (си имал мака, а ја не знаев), откако го стаса вирусот, не јадеше уште толку. Значи добри 20 и кусур дена немаше изедено сѐ на сѐ една каша од 200г. Многу, многу се нервирав, си велев со детево ќе си имаме мака со јадењето...
    Само цицаше и тук таму некоја смока за да чеша непца.
    Еве веќе оздравен вратени сме горе долу по старо, така да штом не му е арно, ќе штрајкува, биди трпелива ќе се вратите во нормала. Со сила не можеш да му даваш, добро е што цица.
    Ти пак нуди, пробувај комбинации, начекувај моменти, ама зборот ми е да не се нервираш очигледно.. болно дете не јаде.
    Ќе се освежите и ќе се нормализирате.

13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Мајки што доевте ексклузивно и тргнавте на работа со 9+ месечни бебиња, како се организиравте со доење во работни саати?
    Изводливо ли е?
    Ќе ми намали ли млекото ако го дојам само пред и после работа? :(

14. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

мене мали ми беше пред нова исто болен со бронхит со антиб 8 сме сега добро е што намали со јадење ама јадеше и цицаше по совет на матичната давам well baby сируп за иминитет и тој гледам дека го разјадува ....види со док можда не сега одма но кога ке биде бебо добар тоа може да му го врати убаво апетитот

Во однос на леб јас немам дадено како дел од оброк но ако ние ручаме а нему не му се седи сам а не му е време за јадење знам да му дадам корка си ја глода не гледам ништо страшно и да јаде на крсјот на краевите секако ке јаде со тек на време

1209 likes this.
  15. Mandela

Mandela Истакнат член

Цицаше сабајле пред да идам на работа и после кога ќе се вратам. Ќе се навикнат градите на тоа темпо на доење и ќе се регулира производството на млеко според побарувачката. До годинка цицаше три пати дневно, сабајле, кога ќе се вратев од работа и пред спиење. После го скратив подојот после работа да остане само сабајле и навечер, а сега цица само пред спиење.
    Ноќе кога се буди некогаш го нудам (за побрзо да призаспие), цицнува 5 секунди и толку, па тоа не го бројам.

Имај во предвид дека додека направи годинка бебето имаш право на плус еден час пауза. Јас се договорив да си идам порано од работа.

Last edited: Jan 13, 2024
  16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мене ми е страв дали ќе стигнеме се да воведеме до 9 месеци8-| тогаш ќе тргне во градинка
    Сега почнавме со вкусови(на 6м) од 7м планирам појадок,од 8м ручек,од 9м вечера.
    Е сега,он би седел во градинка до 12и30,а во тоа време имаат појадок,ужинка и ручек.
    За ужинка ќе биде мал,страв ме фаќа дали ќе седи гладен додека дојде време за ручекот(facepalm) кога би бил дома можеби би цицал.

17. Mandela

Mandela Истакнат член

Мојот на 10 месеци почна во градинка, се имав воведено, освен зелка, тоа таму прв пат проба.
    Прва ужинка овошје им даваат во нашава градинка. Мислам дека што и да е ужинката ќе му даваат и нему секако.

Sofi.ja likes this.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Во право си,откако пиша ми текна дека го имам сликано менито. Прва ужинка е овошје или компот.
    Фала ти,ми ја реши дилемата :)

Attached Files:

Mandela likes this.
  19. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

И јас го гледав менито, зарем ќе им даваат мед под годинка? Нели беше забрането мед до годинка. Друго се ќе воведам ама тоа малце ме мачи.

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Првото дете кога тргна во градинка(на 13м) ме прашаа дали е алергичен на нешто и дали имам дадено мед и јајце.
    Мед немав дадено тогаш,па не му даваа.
    Претпоставувам нема да му дадат нешто ако не е претходно воведено.
    Сега ова е од друга градинка сликано.

lipstickmadness likes this.