Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    2 дремки. Распоредот ни е отприлика вака:
    5 - млеко (продолжува после да спие и се буди 6ипол,7)
    8 - доручек
    10 - млеко и дремка
    12:30 - ручек
    14:30/15 - млеко и дремка
    17:00/17:30 - вечера
    19:30/20:00 - млеко и спиење

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Колку време и траат дремките и колку и е најкраток и најдолг период на будност? Еве денес пробувам некој нов ред и сакав две дремки ама не бива. Засега вака оди денот:
    5 ипол млеко
    8 ипол стана
    9 доручек
    10:20 до 11:20 дремка
    12 млеко
    13:45 заспа
    * ќе стане ќе руча накај 3 и околу 5-5 ипол ќе има трета дремка. Некако како многу да спие. Еве му го просекот.

Прикачени фајлови:

3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    5:00 млеко
    Дремење до 7
    8:30 доручек
    10 до 11 дремка
    12 млеко
    Ако излеземе знае да заспие во количка
    3 ручек
    4 до 5:30 спиење
    6 вечера
    9 млеко
    Измеѓу давам смоки или бисквити

4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    Две дремки има обично по саат ипол и се. Од сабајле прозорот на будност е околу 3 часа, после прва дремка 3 ипол часа и до ноќно спиење уште 3ипол часа. Ако се разбуди порано и накај 4 знае да е.

5. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    406
    majki help,
    prv pat ke davam proso i ovesni snegulki inaku sme 6ipol meseci i neznam kako da i gi podgotvam i kolkava kolicina

6. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
  7. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Просото го закиснувам од вечер и сабајле варам. А овесот го попарувам со зовриена вода, ретко го варам. На почеток јадеше по една лажица направена со 100 мл вода, сега веќе јаде по 2, а вода од око ставам. Со тек на време добивш осет колку е доволно. Кога ќе има оброк од житарка и овошје, соодносот треба да е 1:3, житарка : овошје.

На sencuk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Колку време го вареш просото? Земав ама не сум правела.

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.902
    Бела и ние сме на 3 со тоа што поради нив мислам дека заспивањето вечерно време е тешко.
    Проблемот кај нас пример е тоа што многу брзо по утринско будење му е првата дремка, пробав да продолжам прозор на будност ама не успевам, макс. е буден саат ипол до 2 после прва дремка, 3 саата нема шанси да издржи.
    Ноќеска уште цица кога и да му текне, ама околу 6 би рекла убаво пие.
    9 се буди и 9:30 доручек
    заспива 10:30-11.
    Станува за саат, саат ипол
    па пие млеко и каснува нешто малце овошје или смока.
    околу 14:30 заспива пак(пробав исто подолг прозор на будност ама не успева) спие околу 1 час и после одма е ручекот.
    Дремнува кратко околу 6:30, вечерта е после оваа дремка ама малце каснува. скоро како ужина би рекла.

Неделава заспивањево не го ни сметам за ред оти после оваа дремка е жива мака за успивање, цела недела ми заспива во 12, пробав да ја исфрлам последната дремка и го поместив првоте две за саат, две вечери успеав до го заспијам во 8, заспива одма ама се буди после еден циклус и пак до 12 не можам да го презаспијам…така да не суѓ некој репер како треба и како да се фати ред, апсолутно хаос е спиењево на моето дете.
    Единствено вчера заспа во 9 и спиеше убаво цела ноќ ама му дадов парацетемол оти мислам дека многу го болат непцата ради запчињата. Веќе неколку ноќи станува со плачење скоро цела ноќ и сите бевме ненаспани па реков ќе дадам да се отспие дете и стварно мирно спиеше, не знам дали е до тоа. ќе видиме денес како.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Дур не распукаат зрната и не си ја земе водата.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Истиот проблем го имаме бројче. После станување има ептен краток период на будност, преку сила 2 саати и почнува да се прозева и да трие очи. Сум пробала да го држам он седи буден ама не е тоа тоа. На него не му се одразува на ноќното спиење. Меѓу последна дремка и успивање знае да има и саат ипол само растојание и убаво заспива. Знае да се разбуди во обид да се сврти на меше или пред да влезе во длабок сон ама давам цуцла или го земам и занишкувам и одма презаспива. Мене ми е некако краток денот за три цврсти оброци и плус млекца измеѓу, како да не можам да се снајдам, ама ќе се прилагодам веројатно.
    Кога сме кај ова давајте некои идеи за вечера?

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.902
    Моево од мало со спиењево е хаос и уште е, ете заспа во 8 и така цврсто спиеше таман го преместив он стана и одма се разбуди и почна да лазе по спална, се обидов да го презаспијам и почна хистерично да плаче, моментално игра низ цела соба, писка како луд и вади се што стаса од сите фиоки додека татко му пие кафе за да биде буден, а јас не знам кај сум. И така. Јас не знам од каде му енергија цел ден искрено, многу малце спие, а не е нерасположен во тек на денот, напротив.

За вечера обично давам млечна каша со малце овошје или зелечук( пошто не дака зелечук сеуште) пример тиква или благ компир.
    Денес јадеше леб со грчки јогур и пола банана, вчера имаше банана леб со боровинки, некои денови давам готова ноќна каша, најчесто зависно што јадел дента, исто ориз варен со кокосово млеко и цимет беше многу успешен оброк.

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Нормално е да има краток прозорец на будност меѓу станување и прва дремка ;)
    Ич не бери гајле за тоа, тамам си е.
    И од последна дремка до ноќно спиење е 2 часа тамам колку што ти ги запомнав дремките преку ден.
    Кога заспива навечер?
    И вкупното спиење нека не ти изгледа многу, арно е, не жали се :rofl:

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Мене ми се стесни некако изборот на намирници. Често имаше на мени сладок компир и тиква и носот му стана портокалов. :whew: Сега избегнувам тоа, а баш ми беа лесни за комбинирање.

За спиењето што да кажам. Очигледно си има бебиња спијачи и бебиња неспијачи. Друго паметно објаснување немам.

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Изгледа јас си ставам многу притисок зошто сакам да го натемпирам времето. За 10ина дена почнувам со работа и гледам да прилагодам оброци и дремки според тоа, ама он си диктира и тоа е.
    Навечер легнува околу 9 +/- некогаш е 9 ипол, некогаш 8 ипол, се зависи од последната дремка. Послениве денови пробувам да е 8 ипол за да станува порано зошто е спанко. Синоќа заспа во 8 ипол, во 5 ипол стана и цицаше во полусон и после спиеше до 8 ипол. Стана целото отечено од спиење. :D

На 0ли, atz1995 и 1209 им се допаѓа ова.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Редот му е добар, навреме е легнат и наспан.
    За да поместиш како правиш? Мене секогаш успешно ми било со по 10 минути цела рутина ако му ја поместувам неколку дена.

Мојава заспива во 20:30, станува во 8, се буди ноќе двапати - во 00 и во 4.
    Поголемиот спиеше вкупно исто околу 14 часа, а 15-15,5 часа кога премина на две дремки :D
    Само што тој веќе беше заспан во 19:30 летно време, а 18:30 во зима и спиеше цела ноќ без ниту едно будење. :inlove:

17. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Ќе се само повикам:)
    Женсково бебе потешко прифаќа промени,баш кога преминувавме од 4ри на 3ри дремки знам околу една недела траеше самото учење ама јас наеднаш преминував на пр. Сега сабајле прва дремка и е во 8:30 и кога ќе поместувам одма дирекно во 9 ќе ја легнувам.

Двете деца рано легнуваат, малото 19:30(6:30 станува),а големото во 20:30(7:30) без ниедно будење се двете.

Др.гуднајт вика дека треба како што правиш ти полека да се спремо за промена ама изгледа јас немам трпение :D

Оли онака информативно почнавте стабилно да седите?:wasntme:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    :coffee:
    До сега неколку пати пробав директно да кратам дремка, не по неколку минути, ама изгледа згрешив. Успешно беше, ама се гледаше дека му се спие. Сега ја подместувам рутината за по саат време, пак се фаќаат три дремки моментално, ама барем оброците се порано од што беа. One step at a time. :) Во принцип сум лабав и спонтан човек и тешко функционирам под распоред и саат, ама и тоа ќе се смени. Уште една огромна промена што ми ја донесе бебе.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sandzesss

Sandzesss Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2018
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    7
    Zdravo da prasam hemoglobinot na moeto edno godisno dete e 98 doktorkata vika deka e slabokrvno a vaka ne mi izgleda aktovno kolku e normalno

Прикачени фајлови:

20. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.715
    Кога да очекувам покажување со прсте?
    Да стимулирам некако можно е?