Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Дали е рано на 7 месеци да преминеме на две дремки? И двете му траат по 1.5h и така третата доаѓа многу касно а со тоа и ноќното многу се помести. Денес имаше две дремки ќе видиме ноќе како ќе биде.

Друго прашање бидејќи на ортопед сме за месец дена, 7 месеци има се исправа да стои. Ништо не го форсираме сам си прави се, да го оставам нели? И на почеток нормално ли е на прстиња да стојат?

@DaisyDoo внука ми вежбаше на албум со слики од нејзе со родителите, да ја покаже мама, тато :)

На NNK19 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  2. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Мојот на 7ипол мес сам си ги скрати на 2 дремки. Ист случај како кај вас, ќе станеше во 6 од трета дремка и немаше шанси да го успијам во 8. Па едно време нејќеше ни да заспие за трета дремка и ја отфрлив.
    Накај 8 мес веќе почнав да му правам: два саати прозорец на будност помеѓу станување сабајле и прва дремка, 3 саати да е буден меѓу прва и втора дремка и 3ипол или 4 саати да е буден меѓу втора дремка и ноќно заспивање. И сега на 10 мес слично функционираме, само за плус пола саат му се зголемени прозорците на будност.

Прикачени фајлови:

На 1209 и lipstickmadness им се допаѓа ова.
  3. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    230
    Wow. Како ви успева спиење толку долго без воопшто будење? Откако поминавме регресија во 4 месец моето се буди на 40 минути како аларм. Супер си спиеше, сега е 7 месеци и уште е така, цела вечер будење на 40 мин. Следам прозори на будност, дневни дремки според табела, го успивам само со галење без нишкање, ама се уште е така... Не знам каде грешам.

4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Не знам колку треба да е хемоглобинот за малите, ама мислам дека е 120 долна граница. До 100 не се дава терапија,туку се препорачува да се јаде повеќе жолчка. Моето дете на 6 полни месеци имаше 113 и матичната ми рече повеќе жолчка јас да конзумирам зошто се доиме.

5. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    120 е долна граница за возрасни, за бебе 99 до 145(плус минус 5, зависи од лабораторија).

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.902
    Леле дали бе постои вакво бебе(бебиња) :D Оти моево не е;(
    Што ќе е уствари, мајка ми вели иста сум била, флешови ја маваат и птсд кога го гледа моево како спие. Со мене ид неспиење до болница стасала жената, многу сум била немирно бебе, плачење константно( уште сум плачка)ова моево барем не плаче.
    Заспивање во нешто порано од 10 ми е научна фантастика.
    Денес два пати шетан, со татко му дури во кафич беше, искапен со игра со се, нахранет убаво, прочитана книга, тивка музика и цела процедура да заспие рано, заспа во 7:30 и стана во 8. Не успеав да го презаспијам оти многу плачеше како и секој ден и моравме да станеме и ете го седи во хранилка и брои трошки и си пее(facepalm)

Јас сум спиена секој ден макс 5 неповрзани, како уште функционирам стварно ми е мистерија.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Затоа реков не знам, ама мислев дека е толку. А зошто ли реагираат на 98,113 ко да е ниско :?:
    Оди та разбери ги

На lipstickmadness му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Бројче до некаде те разбирам. Моево заспива 9-10 навечер порано многу ретко. Преку ден 3-4 дремки и се по 35 мин ко темпиран, едната е подолга само и му се бери спиење од 2-3 часа денски, што мислам дека е малку. И ноќе ми се буди два пати.
    Пробав да го заспијам порано, пред 9 и ми се будеше на секој два саати. И живи ненаспани. И го оставам подобро да спие по 4-5 саати поврзани него да ми се буди на два саати ноќе.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Не му е малку. За негова возраст треба да има 2 до 3 дремки и 2 до 4 часа дневен сон. Таман си е, само да скрати една дремка, ама и моето до покасно имаше 4.

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Се обидувам да скратам на три ама тешко оди. Зошто едвај успевам да го презаспијам кога ќе се разбуди на тие фамозни 35 мин. Толку спие од кога не фати регресијата во 4 месец. Дур беше помал успевав да го презаспијам, а сега нема шанси.
    Мене малку ми се гледат два часа, ајде три ми е во ред ама два ми се малку :lol:
    Колку ми фали да си поспијам, сакам да си поспивам ама сега нема :rofl:

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.902
    А кога ги успивате дали ви се агресивни? Моево кога заспива како крај на свет да е, се борам со него, ме удира, ме скуби, ме гребе, агресивно цица, се труска, де обраќа лево десно без престан по 20 пати, се качува врз мене…значи не легнува да заспие туку прво е тешка борба. Ете дури сега го успав и знам дека ќе стане пак за 40мин, па ќе го презаспијам и дури тогаш ќе зацврсти. Не смеам да мрднам сега оти одма се буди. Жими се ќе фанам и на баење ќе го однесам, иако не верувам во тие глупости, ќе попуштам.

На AniSk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Кај нас беше вака околу 3-4 месец, многу беше нервозен и агресивен при заспивање, се виткаше цел како кифла наназад и многу беше здрвен. Проследено со плачење. Го успивавме околу 2 часа после последната дремка, во периодот околу 21-21:30. Никогаш, ама апсолутно никогаш не заспа во таа временска рамка, секогаш заспиваше околу 23-23:30, значи два часа се боревме вака. Ама па кога ќе заспиеше знаеше цела вечер да ја отспие, или ќе станеше еднаш за јадење пример.

Успивањето некако го средивме, не знам ни јас како, мислам дека една вечер ме измори тоа нишкање во комбинација со плачење и онака во очај легнав на кревет и го земав до мене и заспа? Па продолжив следниот ден пак исто и така бидна. Иако првиот месец успивањата траеа добри 40-50 мин, сеа сме готови за 10-15 мин.
    Сега заспива на спална со гушкање и тоа ми е омилен дел од денот. Арно ама се буди многу често навечер.

Јас го поместив легнувањето порано со пазење на денските дремки, имавме и ние период од добри 2 месеци кога легнувањето го сметаше за дремка ама не повеќе. Некако само си се среди.
    Пуштам среќа, се надевам и кај вас заспивањето ќе го средите.

13. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    И мојот знае така ама не продолжувам, го носам во дневна муабет да пипка нешто до 15/20 мин и се враќаме во соба и брзо заспива

На AniSk и 1209 им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.443
    Допаѓања:
    18.693
    Мајки,дали нуркање со глава во подлога е знак за лазење нанапред?
    6ипол месеци е скоро,од 4м лази наназад,се врти на стомак и на грб. Овие два дена го прави ова со главата и се оттурнува си нозете во обид да оди напред. И тоа не заради некоја цел(играчка) туку како да си вежба.

15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Обично мирно заспива, ама денеска цел ден ни беше таков. Се тегне, се витка, ‘ржи. Го одбра денот кога имам треска и сум на раб на мастит. :drunk:

16. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    :hai: Еве сме. Колку и да и се спие мора да ме чепка по уста, ми пика раце во уста, ме кубе, ме мава, брка во нос. Пред некое време се смири и се галевме на спална и така заспиваше. Сега у раце со борби. Ја не знам како е тоа дете да се успори, да се измори, да спушти глава, да легне. Кај нас 300 на саат, секој ден, цело време.

17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Да, моето уште така лази :D
    Имам чувство дека нема да лази правилно, зошто бара нон стоп да го водиме да оди и дека ќе прооди пред да почне да лази убаво.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Бројче за првото дете правев тренинг за спиење имав во еден пост зошто тоа го праев да не се повторувам.
    За второво бебе ја пратев книгата која ми ја прати Спиди и успешно се заспиваме и спиеме. Да не бидам сфатена погрешно, првото бебе со тренингот навистина ич не се будеше,ни скок осетивме,ни заби, ни регресија ама момава има поинаков темперамент,карактер и знае да се разбуди ама тоа не е страшно сама се презаспива ќе погуга,ќе поврти низ креветче и се заспива.

Мајка ми вика дека сум била лошо бебе, не сум спиела и да знаеш до денес никако не спијам, се будам на секој шум, светло и сл. Спиењето на бебето е најважно, затоа што тоа гледаш и кај тебе и кај мене останало како проблем.

Да не ме сфатат членките погрешно,доколку некој не сака тренинг не мор ама денес има секакви начини како да се научи бебето да спие толку сати колку што му се потребни за да биде среќно,задоволно.

На Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  19. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.271
    Ќе може ли и мене книгата некако да ми ја испратите?
    Раце не осеќам од нишкања веќе :(

На Panovic и 1209 им се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.902
    Не те сфаќам погрешно таман работа, тренинг правев и јас според програма од гуднајт, ама не знам дали моево бебе е едно од тие ретките на кои не пали ништо.
    Инаку он е среќен и задоволен секако затоа се чудам како со толку сон. Цел ден е весел, игра, лази, сега и ќе прооди кај и да е, не бара константно внимание, другарките ми викаат што се жалиш имаш сон бебе, ама оти не го успиваат затоа:Dможе толку сон му треба, ете не знам.
    Прати таа книга да видам и тоа чудо:D