Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Sinoka kolku sum se uplasila spiejki pocna da place da vika pa pocna da povrajka do sega tolku nema nikogas se ispovratano pa potoa kaci temperatura i dadov daleron pa zaspa.Mozno li e povrakanjeto da e od zabite trojkite gore i se crveni i se gleda belo no nikako da probie.I pred tri dena kaci malku temperatura no vednas se namali so sirupot.Da ja nosam li na lekar :(

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    Владее вирус со повраќање и Т.Внимавај да не дехидрира.Не ја носи мн на топло и давај и вода по лажичка две на секои 15 мин.Или ако цица нуди и почесто.

3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Да е жива и здрава, голема да расте!

Сепак, потчитнувај нѐ и тука! :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    Ziva zdrava radosna

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Почна пак штрајкот со глад кај малиот :| Излегуваат двојките доле, почна пред две недели по малку да намалува со јадење, почна да одбива блендирана храна, па му ја давав пасирана. Арно ама од синоќа веќе готово, се скара со секаква храна. Изеде за вечера синоќа 10-тина лажички (едвај), и од тогаш наваму, цел ден денес, нема ништо јадено. Само млекце, и тоа е со 300 молења, паузи, одмарања.....Посебно кога пие млекце го гледам колку го боли, обично секогаш ме држи за рака кога пие млекце, сега стиска ли стиска, стенка се мачи и пие, па одеднаш ќе ми го тргне шишето :| Не сака ништо, ни овошје, ни зеленчук, ни кисело млеко, ни житарици.....Минатиот пат кога излегуваа запчиња јадеше барем по 30-40гр на оброк, и не беше толку активен. Сега вака ако тера со ич храна, а премногу активен, ќе дојде до родилна тежина на година дена :| Се пробав денес, и домашни и готови кашички (омилените комбинации), со пластични, силиконски, метални обични лажички, не бре, не поминува ништо :|

Дајте некој совет ве молам, се плашам дека ќе се повтори ситуацијата од пред 3 месеци :sweat: Не можам да дозволам пак паѓање во тежина и ненапредување.

6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Знам дека е тешко но полека не паничи. Може е период што трае 2-3 дена. И мојата има такви ериоди а после си ручка убаво. Запчиња знаат да прават и те како проблем. Боли. Но нема што да се прави. Мора да помине тој период. Ако ти е за утеха внук ми кога му искачаа заби по 1-2 недели не јадеше ништо па еве го здраво право. ПРобај да го оставиш 3-4 часа гладен а потоа нуди му ладни оброци. Истучирај го да се овежи, од водата ќе огладни повеќе. Не знам дали е жешко таму, ако е можеш и со клима да пробаш. Во жешко и нас не ни се јаде. Јас успеав со таа метода. Не и нудам нито 3 часа освен вода а потоа јаде цел оброк убаво. Со лесно и трпение, ќе пројаде кога тогаш :)

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Беба прв пат е болна. Знам дека не е страшно (се надевам) и знам дека ќе помине, ама ете, се нервирам. Не за друго, туку оваа температурава многу инаетлива.

Додека ја гледав дека си игра и се смее, ај некако, ама веќе 24 часа поминаа и дете омалакса. Само со топломерот сум во раце и си велам ајде нека помине.

А вака нема некоја фрка, апетит има, нормално си оди во вц...
    Јас само да се испукам вака дека некако нервозно ми е.

8. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    28.355
    И ние штрајкуваме со глад,се пробав од јадење и сите комбинации синко бега со глава затвора усте и не зинува после ич дури со затворено усте плаче.Не беше некој јадач ама барем каснуваше по 10-ина лајчиња од оброк сега не сака ни да чуе.Само што ке види лажиче устата ја затвора.Иначе имаме 8,5 месеци и сеуште сме без запче.Се надевам дека кај и да е ќе пробие некое бидејќи ми е мн тешко како гледам како се мачи детето.Буквално сме само на цицање.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    Да не е запче штом имате само Т?

10. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не знам што да кажам.
    Фаќам ама ништо нема. И крвна слика направивме, црп 1,1.

Ама нон стоп 38. Таман ќе спадне, пак ќе се качи.
    Немам идеја. За запче колку време би траело ова?

11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Фала на советите :* Ме фати паника вчера зашто се ми мирисаше на реприза од пред 3 месеци, кога почна да не јаде и да не напредува, не сакам таков период пак да го зафати :| Вчера ја изеде вечерата, денес го изеде доручекот......Многу го болат запчињата, тоа со сите до сега што му излегоа го знам, ама вчера беше прв ден да не јаде апсолутно ништо. Во претходните циклуси нејадење јадеше од секој оброк по 30-40гр барем, сега ни пола лажичка цел ден до вечерта.
    п.с. Какво ладење, овде е 17 степени вчера и денес, сум заборавила клима што е. :)

@Kaetana , ако е запче, кај малиот мој за 10 дена до 2 недели од првите знаци му избиваа запчињата, барем за тие 6 што му се до сега излезени беше така. Немаше он температура, само од време на време и тоа најмногу до 37,5 (ректална, не можам поинаку да му измерам на претково). Ама не е кај сите исто, некои редовно креваат температура кога вадат запчиња. Ајде дај боже да е запче и да излезе побрзо, да не се мачи :)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    i nie strajkuvame za jadenje,so mnogu molenja,peenje,izveduvanje gluposti ama zapce e vo prasanje,neke so lazicka pa mu davam so raka :( zavcera ic ne jadese,dali od lazickata go boli us poveke neznam pa vcera mu davav so raka ama nemase nekoj apetit, denes sme pak so lazicka, kasna malku kolku da ne e bez ic.
    samo trpenie,ke pomine i ovoj period.

13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Како да почнам да ја учам малата на не блендирано? Освен компири што друго пасирате? Вчера пробав ориз да и дадам зрна и почна да плука. Мислам дека е време да се учиме на пасирано:^)

На N.Kety му/ѝ се допаѓа ова.
  14. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    haha i sin mi odbiva pasirano ili pak ako prifai edna lazicka ke ja drzi vo usta najmalku 10 minuti,dvaka dvaka dvaka,smea e.. i jas se mislam kako da pocnuvam ama nemam bas nekoja idea.
    ke pocnam so dobro pasirana hrana ili vo mikser ama sto ne e izmiksirana dobro sto ima mali parcenca i taka ke davam pa ke vidam

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Едно време и давав лепче со зденка, кремсир (2-3 залчиња) за да се учи. Јадеше. Но сега научи да плука и се што не е пасирано го плука со цела сила (facepalm)

16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    На моево па му е интересно да џвака, не ми ги јаде блендираните кашички од пред 2 недели, посебно зеленчук. Се натегавме долго време додека јас сконтав дека сака пасирани кашички, не блендирани, па така само што почнав да му правам пасирани кашички. Месото уште го блендирам, за тоа уште се мислам како да го изведам да не биде блендирано :?: Е сега, спанаќ, брокула, карфиол....уште не сум му дала пасирани, не знам со тие како ќе биде :?: Како и да е, деновиве ќе дојдат на дневен ред и тие, само да јаде како што треба.
    Мене проблем ми е овошјето, тоа и пасирано не го сака. :| Веќе 2-3 недели одбива било какво овошје во било каква варијанта и форма, се лути и се кара со мене кога ќе пробам да му дадам овошна кашичка. :?: Му давам парченца овошје, грицка и џвака демек, ама многу споро, нормално, внимателен е многу, така да не можам со тоа оброк ниту ужина да рачунам, ако изеде едно мало парченце. :|

17. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    @N.Kety се извинувам што волку доцнам со одговорот, но тргнав на работа и слободно време послбо :) инаку ги мијам и диреино цели замрзнувам, потоа кога ги одмрзнувам ги обарувам и додавам мед и си пиеме ошав. Инаку кога е за јадење подобро е да се складира како компот.

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.012
    Допаѓања:
    328.008
    Мед даваш и на малото?

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Си пробала да мешаш овошје со зеленчук? Или пак кус кус, овесни снегулки и АД млеко, палента, цвекло, житарици итн. Кисело млеко?

20. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Isto bas isto e i mojata prethodno jadese a sega pluka jazikot go vadi

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.