Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    245
    Како природно да се исчисте бебе од шлајм? Кога кашла како да и варат градите и откако ќе искашла е океј. Има 8 месеци но сакам со некое чајче да и помогнам. Во дпиење се закашлува а и има покачена температура па не ми се чека до утре до на лекар :(

2. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Температура до 38,8 може да е од забите? Се качува на секои 6 саати ја контролираме со сируп.
    Нема друг симптом, вечерта малце го грчеше стомачето и испушташе гасови може 10 пати, после тоа еве цел ден никаква мака со стомак, каки или повраќање. Ни кива, мрсулави, кашла. Баш баш ништо нема освен температура. Мм е сигурен дека е од заб. За уринарна знам идат повисоки температури.
    Утре ќе испитуваме ама и матичната втора смена е.

3. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Инхалација?

На sheis му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    Пред еден месец истово беше и со мојата. Не беше заб, вирус беше. 3 дена температура само имаше и помина. Крвна слика веројатно ќе покаже точно. Кај неа црп беше благо покачено

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    8.492
    Мамасити, за греота е моево сонце. Почна да гребе и второто запче. Лигави како никогаш. Ама и носето затнато едвај цица. Пробавме носко, само што го уклучивме така се штрецна и се пикна кај мене и почна да плаче. И каде така наплашен. Со камилица зовриена го инхалирам, кога почна да течат мрсули, прозирни, а вака никаде ги нема. Чаре како да го прочистам? Да терам со таквите инхалации, дали ќе се подобри ситуацијата?

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Ќе испитаме, веќе и бактерија, инфекција мислиме дека е зошто со испиен сируп пред 3часа качи 39,6:worried:. А фативме почетокот на јануари вирус со температура, мрсули, класичен.
    Преку глава ми е веќе.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Пробај со носко пак ама влечи со уста :D знам дека звучи смешно ама успева кај нас.

8. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ако вријат градите нема спас со чајче, за жал. Инхалации, тапкање на гради, и доколку има наод, антибиотик.

На sheis му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.390
    Допаѓања:
    4.998
    Бебе е 11 месеци на доење, ама почна мн да ме гризе,премногу ме боли... Чаре?

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    8.492
    Имам и такво аспираторче за да влечиш со уста, не дава воопшто да му се доближам. Одма плачи и мава со рацете и ме турка. Мака имам

11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.427
    Не би требало да е од заб. Пред месец дена иста ситуација имавме. На 6 часа кога ќе поминеше дејството на лекот качуваше. Се на се 12ч траеше и утредента беше како ништо да не било. На преглед плуча и грло чисти, во носе никаков секрет. И ние се сомневавме на прво запче, ама ете го тек пред два дена излезе.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.427
    Како го инхалираш со зовриена камилица? Земи инхалатор ако немаш и пробај со физиолошки да го инхалираш. Би требало да му помогне. 3-4 дена пред да се породам бев затната до гуша, само инхалации ме спасија.

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.427
    Нема. :D Мене ме гризе со месеци, 9 ипол има. Има фази кога намалува и прекинува, ама моментално со новиот заб е многу важен и изиграва Грофот Дракула. :D

На Снегулк@23 и Ceneva им се допаѓа ова.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    8.492
    И инхалатор не сака да види. А као прво му давам да си игра со него а кога треба да се стави маската одма се буни и не дава. И да со завриена камилица, и се врткам со него околу парата, излегува доста секрет ама не знам дали е доволно.

15. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.427
    Не ризикувај така со врела вода околу него, како што се брзи и непредвидливи, и онака ефектот е скоро нула. Инхалаторот пробај прво мушни му го кога седи пример во хранилка, одоздола без маска, па стај си ти маска да те гледа и стај му на него. Пробувај различни начини, нешто белким ќе упали. Исто можеш врела вода во бањата да пуштиш да тече и да го внесеш да поседите внатре 15-20 мин.

16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    8.492
    Секако не го оставам дур сме околу пареата туку ми е во раце и не сум дирек над тенџере. Не она како порано што правеле и покривале деца со крпи, не знам како не ги било страв тоа да го прават, самата помисла језа ме фаќа. Пробувам инаку разни начини со инхалаторот, до сега само го гризи оној додатокот за во уста што е ама со него нема никакво подобрување. И си велам дур се убедиме барем ова со камилицата колку толку излегува секрет и поубаво спие.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.373
    Допаѓања:
    3.211
    @Ceneva јас пеам песнички и изигравам кловн кога треба да ја инхалирам. Некојаш пали, некогаш не. А за аспираторчето и мојата плаче кога ќе го види ама ја држи маж, јас влечам или обратно, колку и да плаче. Жално е знам ама за нејзино добро е, инаку затната не може ни да дише ни да спие.

18. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Боречки зафат, ќе седнеш ќе го ставиш меѓу нозе, со твоите нозе ќе го опфатиш со една рака му ги држиш рацете и одиш од зад грб. Ти треба и помошник што ќе работи на усисивачот. Не е ич хумано ама подобро тоа отколку да се спушти.

На Tiny Love, Sun&Moon, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    7.648
    Ние вклучуваме цртани на Тв за инхалација. Не е најдобра опција ама бар ќе седи 5-10 минути до мене. Е сега јас ја држам маската на нос/уста кај неа, не сака со ластикот да и е поставен.

За вадење секрет со аспиратор плачи, вреска, не дека не. Ама кога се мора, подобро една минута да вреска отколку на секое да симнува на гради и да завршуваме со антибиотик. Малку "насила" изгледа од страна ама тоа е што е.

На Tiny Love и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    На сила беше се кај нас, ништо не сакаат со убо, тоа што мора мора.. Тек на 4 год почна сам да го држи за инхалација. Пред тоа никако.
    Ако плачеле па уште поефективно било инхалирањето повеќе се отворале дишните патишта, ова на амбуланта ми го кажа доктор.
    Еве го малово не сака аспираторче ама ко ќе има мрсули тргам, тој плачи јас тргам, ич немам грижа, не ми е грев :$ за вакви работи за здравјето (давање сируп, прскање спрејче, ставање чепче, тргање мрсули).

На Miss_S и Thinkerbell. им се допаѓа ова.