Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.015
    Допаѓања:
    8.492
    @Thinkerbell. @Pipismel @Miss_S @lackygirl Фала ви мамасити! Од бебе кркља на носот, брисеви чисти. Бевме настинати скоро и дур стававме антибиотски капки беше ок. Како се прекина терапијата повеќе се зачепи ми се чини. И ги голта цело време, преку кака исфрла, вака на нос ништо не тече. Само кога го ставам во близина на камилица зовриена тогаш излегува секрет, од топлината. Со аспиратор до сега немам ништо извадено. Чак и на уво нос и грло пробаа со нивниот електричен таму ништо не излезе. Ама сега мислам дека ќе извадам. Порано можев да ставам и капки, и да пробам со аспираторче, сега многу отпор дава, пораснат е. Ама изгледа ќе мора на сила. Вечерва ќе држам, мм нека аспирира. Тоа е :(:worried:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.479
    Допаѓања:
    32.715
    Докај 3тата година ако нема, сигурно треба да се загрижиш :rofl::rofl::rofl:
    Ќерка ми првиот заб го извади на година и една недела, и прооди истиот ден. Од тогаш, еве година и кусур нема престанато да вади заби.

На прв роденден празна уста, на вториот фул :D

На N_V, Снегулк@23, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    @Ceneva ние завршивме на инхалации со наод на плуќа. Првиот пат кога ги правевме (тука сите инхалации се амбулантски, нема дома самостојно), нормално дека бебуш почна да плаче и да се трга, па јас му ја тргав маската, жал ми беше. И дојде сестрата и ми вика што правиш? Па викам плаче, се трга, жал ми е. Ми вика да, жално е, ама полошо правиш ако не го инхалираш. Па кое дете ми вика сака да седи мирно со маска на лице? Никое. За многу работи допрва ќе ти плаче, ама во оваа “врска” ти си возрасна единка која може да размислува логички што е добро, а што лошо за него, некогаш изборот е тежок, ама ако е за негово добро, тргни емоции на страна и размислувај логички.

Ми дојде така малце како шамар, искрено и ме изненади пошо тука се воглавном многу фини, ама мислам дека ми требаше една таква перспектива.

На Anturium, lackygirl, Thinkerbell. и 6 други им се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    45.907
    И мајка ми беше таква со инхалациите, го жалеше ама јас не попуштам за вакви работи, доктор, боцкање, инхалации, прегледи, стискам заби и правам. Маж ми е повеќе жалостив за вакви работи, мене ме е жал ама за чудо многу сум смирена во тие моменти, некогаш си викам боже што е со мене зошто не плачам во ваква ситуација како да немам емоции ама засега сум изненадена од мојата цврстина како мајка. У глобала сум плачка и емотивец.

На lackygirl, Thinkerbell., Lavender13 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.390
    Допаѓања:
    5.003
    Не можам да издржам премногу ме боли крв ми пушта...

6. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Седејќи на перница, долу на под, падна наназад на грб и на глава. Високо е?

7. Цвјетак

Цвјетак Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4
    обиди се да не спие следните два часа. и доколку нема повраќање не би требало да е сериозно. не се плаши.

На Lina-Detelina и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.015
    Допаѓања:
    8.492
    Успеав да го инхалирам :clap:
    Се бунеше ама му пуштив песнички да гледа

На lackygirl и N_V им се допаѓа ова.
  9. Цвјетак

Цвјетак Активен член

Се зачлени на:
    18 јануари 2024
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    4

Не е страшно, ми има паѓано 2,3 пати од спална и ништо лошо се случи.

10. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    343
    Здраво мајки бебе 6 месеца има ноќеска наеднаш се разбуди со пиштење го зедовмо и почна како да се рипа да се притресува тоа неколку секунди и ке престане ке почне да плаче ка уплашен таке правешенекое време бевме на доктор настинат е имасе темп 37.5 и слајм затнат нос дали има некој искуство со ова рипање незнам што е ама не извади од памет

11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    И мене ми има пуштано. Се тргам, го карам, џабе.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.468
    Бидејќи сме веќе во Мк, ги споредивме листите за вакцини и бебе треба да прими бсж. Инаку има 6++.
    Сакав да ве прашам за мислење, малку е како настинат, кашла, му се полни носето, бевме на лекар но рекоа ништо страшно, чистење носе и ќе помине. Крвна слика не проверивме овој пат, па сакав да прашам, да го носам ли на вакцина или да почекаме?
    Претпоставувам таму ќе го прегледаат пак и ќе кажат, но да не одиме за џабе ако не се прима вакцина во ваква ситуација.

13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Ако не се лажам не живееш во мк? Јас се консултирав пред да патуваме за мк дали треба бсж, ми кажаа не. На другарка која патуваше за Пакистан бсж и беше задолжителна.

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    Подобро почекајте нека оздрави.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Вчера на сонце ги забележав беблаци дека кога се мрштат се како портокалови околу носињата. Некако цело време дома периодов на вештачка светлина немав забележано и сега чудно ми падна. Не им давам многу портокалови намирници, баш пазам, ставам многу малку морков во ручек, понекогаш јадат печена тиква и еднаш неделно батат, ама пак некако се обоени. Лек? Ќе пробам скроз да ги исфрлам тие намирници 2 недели, ама дали ќе помогне?

16. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    На 8++ колку е прозор на будност?
    Мојава максимум да издржи 2 саати. Трља очи, вика, нема шанси да ја додржам.
    Како да и продолжам будност? Или да се водам по неа?
    Ова ми е секогаш нерешено прашање.

17. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    343
    ?

18. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Нешто слично праеше и син ми кога беше настинат, во сон плачеше и не се смируваше ни во раце, морав во друга соба да го однесам и да го разбудам за да прекине. Кога помина настинката прекина така да се буди.

Ние имаме проблем со заспивање последните три дена, кога ќе го налегнам плаче на цел глас, минимум пола саат го заспивам и смислувам нови начини на заспивање, уште на лустер да се качам останува. 7+ е, има ли некоја регресија периодов или па 6ти скок порано ни почна :drunk:

19. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    343
    On nekako naednas ripase i togaj placese nekolku sekudni i ke prestane posle pak 37.5imase temp sega nema se smali i ne pravi vise dali od temp bilo na doktor rekoja moze od temp ama ne preplasni strasno

20. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    И што испадна дека е? Или помина па оставивте така? Матичнава замислете не ни даде одговор ама 85% вика дека е од заб дури четворките биле набабрени а таа двојка што се мачи да излезе два месеца исто.
    Крвна слика гранулоцити покачени според едни параметри ама според други не биле покачени..гради и нос чисти а грло црвенко ама од раце што пикала е.
    Препиша Цефалексин ако трае уште некој ден температурава да сме и дале.
    И декстаметазон капки за уво, имала како суви делчиња (не ја разбрав).
    Ќе спобудалам, одговор никаков, а детето 39,6 температура имаше. Мада од 5 сабајле до сега нема качено, ништо не ми е јасно.:sweat::drunk: