Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    Не знам. Утредента го однесовме на преглед и тој ден веќе немаше температура. Договорот со докторката беше ако пак качува да направиме крвна слика, ама за среќа не качи. Најверојатно некое вирусиче било. Он најмногу до 38.6 качуваше и одма давав лек, туширав со млака вода и го мачкав со алкохол. Од забите не ми се верува да оди толку високо, особено што и грлто е црвено, а и увото. Сигурно е некој вирус, само лесно да поминува.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    45.907
    Заби може да се, и моево вака прави, ама мислам дека веќе почнува моево да има кошмари, оти заби уште нема.
    Моево е 9+ па уште макс 2.5 сааа е буден.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    И моето нема долги прозорци. Колку и да се трудам, не можам на сила да го терам. 2-2 ипол, ретко 3 саати му се.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.468
    Вратени сме во Мк, и тука ќе треба градинка да оди, па секако ќе мора бсж да ја прими. Таа му недостасува бидејќи воопшто ја немаше во нл.
    Ви благодарам девојки :hug:

На Bella_Stella и Lavender13 им се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Темава ми е ко магично катче. Пуштам мисли до универзумот, ми се враќа ко бумеранг се спротивно.:D
    Се жалев дека не се врти/не лази, следниот ден бам, ко од секогаш да ги знаел вештиниве, само чекал јавно да се пожалам, па да ми демонстрира.
    IMG_0893.png
    А кога и да се пофалев за спиењето, вечерта ( и многу следни после неа ) ме чекаше борба…

Е сеа дојдов да се жалам, нема веќе фалење.:rofl:
    Фамилјарно сме настинати повеќе од месец и пол. Мислам дека се две различни настинки, првата ја поминавме еден по еден, кренавме уши неколку дена, сега сме туто комплето сите болни. Втор пат одложувам доаѓање во Мк заради ова, значи налет.

Нејсе, додека беше болен бебуш, беше борба да се касне што било, па преминавме на пасирана храна, и тоа јас му давав, наместо да го оставам сам да се храни, како што практикував до тогаш. Иначе следевме/следиме блв. Ова ми беше голема грешка, бидејќи детево како да заборави се што научи, значи нема шанси сам да си ја држи лажицата повеќе, камоли да јаде парчиња од раце. Буквално губи фокус кога му служам парчиња, се му е поинтересно од храната. Со пасирана храна немаме ваков проблем. Ај што нема да касне нишо, туку тоа шо не јаде си го надокнадува навечер со цицање, за него комбинацијава е вин-вин. Чаре некое? Да форсирам или да чекам? Вторава настинка не е толку страшна, има само мрсулчиња, ама сепак е настинка.

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    45.907
    И моево е на моменти кога како му текне, ја не го форсирам, за вечера обично му давам каши и кас го хранам или му ја полнам лажицата, ручек кога е месо дека морам да го мешам со банана да го јаде секако е пасирано.
    Како ми текне така правам, се водам по него де. Секако борба е јадењето вака барем знам дека нешто ќе јаде.
    Денес многу беше смешен, знам дека случајно ама го гледам дека кака, се црвенее и во еден момент вика кака :D е умрев.

Него колку месо е доволно за 9+? Немам вага, негова шака мерка, парче сварено доволно е?
    А јас пак таман се жалев не спие, два дена по ред заспива 9, се буди 9 со по некој прекин, со две дремки. Милина.

7. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    9.749
    На малата преска и дадов каша со јаболко и кајсија, за да внесам кајсија. Тоа сред зимо, ја кајсија ќе давам, сега на умот си се чудам.
    И после и излезе црвенило околу уста и накај вратот. Ама и лигави и сега не знам, дали е реакција од кајсијата или од што лигави е. Поцрвено од вообичаено, ама локално е само. Како би се препознало дека е од храна реакција?

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    45.907
    Ќе дадеш пак и ќе видиш, може и од лигавење и дека киселкаста е кајсијата ама нема како да знаеш освен да пратиш дали има рекација пак кога ќе дадеш. Мада не мора сега, здравје кога ќе има свежи.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    На мојата со слива и се случи. Баш ко уртикарија имаше. Црвенило локално околу уста. На 2 пати дадов, два пати истото. Ќе чекам сезона на сливи и пак ќе пробам.

10. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    Мислам дека е од кајсијата. На моето од малини и млечни производи му се случи да се нафрли околу устето и на брадата, на вратот немаше. Сега ги паузирам.

11. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.140
    Допаѓања:
    9.749
    Да не ве цитирам сите. Фала ви :l:. А на вакви осипи не мачкаме ништо или? Само со памукче се бришаат лиги и тоа е тоа, така? И би требало само да се повлече нели?
    Она не покажува дека ја боли и не се чеша.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    Не ја боли, не се секирај. Измиј си ја со водичка само, не треба ништо друго, ќе се повлечат сами за брзо.

На Thinkerbell. и јolene им се допаѓа ова.
  13. Girl239

Girl239 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2022
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    343
    Pa moze i kosmari neznam seva ne naprawl od sabbajle taka ama i dokotort rece ova ne e napad ili nesto takvo dali od temperatur ili se uplasil vo son neznam pa rekiv da ne ima nekoj jsustvo vake zosto eptrn ne preplasi

14. KarmaCudo

KarmaCudo Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2023
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    6
    Пред да дадеш намачкај ја со крема некоја мрсна за да нема директен контакт на кожата. Може е само контактно локално. Јас цел живот кога јадам праска не лупена се нафрлам околу устата ама не ми е алергија(на тестови не ми ја јави). Ако и со крема се нафрла може е алергија

15. LadyInPainting

LadyInPainting Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2023
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    230
    Истата реакција се јави и кај ќерка ми само од тиква. Ставав биодерма 2,3 пати во денот бидејќи ја имам таа дома. И помина за брзо. После недела дена дадов пак тиква но немаше реакција. Мислам дека и беше од некоја плишана играчка бидејќи гризе се што ќе најде.

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Јас дадов купечка каша со кајсија и банана, исто околу усте имаше повеќе мозолчиња ама мислам од киселоста од кајсијата е, оти тој си ги има веќе тие ситни мозолчиња од лигавење, др ден му дадов пак од истата кашичка, исто беше, купечкиве ги давам по 2 дена, стојат во фрижидер.
    Големиот ми јави алергија од стоби флипс од кикириките и беше баш црвен околу уста, не како мозолчиња туку црвено цело.

17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Абе ти викам, што и да пишеш на темава, те демантираат за два дена макс.

Мене ме загрижува што мојов јадеше самостојно, давав и пасирано ама во секој оброк гледав да има некое парче што може да го јаде самостојно. Сега уопште не сака ни да проба сам.

На 1209 и princess5 им се допаѓа ова.
  18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    45.907
    Имаше и моево период таков околу скокот, траше некоја недела/две и не сакаше во столче да јаде туку да го држам во скут. Мисламдека е период, не се грижи.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Излегоа прво вакви на ноџињата. Др рече габично е, ставај канестен и декотал. Не помина од тоа, после ми даде вазелин со невен да ставам. Се повлекоа на нозете, ама останаа како флеки. Сега еве и на грбчево се појави.
    Забележав и дека после капење особено се јавува. Користам бекутан пенливо и шампон.
    Да ставам маслена купка? Друго што?
    Дома се грееме со клима уред. Можеби и тоа придонесува.

Прикачени фајлови:

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.428
    Пробај смени ја козметиката. Бекутан имаат стварно лош состав. Подобро земи Бејбилав од ДМ. Исто поефтина, а далеку подобра козметика.

На Sofi.ja и Lina-Detelina им се допаѓа ова.