Немој да читаш, оти само полошо ќе направиш. Сега да фатам да читам јас сумптоми за себе може ќе се најдам и пред умирање Ќе си разговараш со педијатар, па можеш да си побараш и физијатар да го види чисто да ти се смири душата.
Женски дали вашите бебиња се вакцинирани со менингокока б? Не знам дали кај нас или негде е задолжителна. Менингокока ц е задолжителна секако. Ама Б стои како избор. Како е кај нас?
Дали некоја од вас дава на бебе нешто за да има апетит? Скоро година ќе прави, имаме проблем ништо не сака, само цица. Знае некогаш да се излаже да касне некоја лажичка ама тоа не е ништо
Ако е таа МенБ скратена, моето е вакцинирано само една доза, втората требаше на 6м ама ние не бевме во Англија и ја испуштивме, а тука ја нема. Моето ептен лошо ја помина таа, до тт до 39 и никако симнување.
Таа е таа. Демек со парацетамол пред вакцината. Три дози се. Се си мислам за не ќе се одлучам. Ќе расчитам вечер. Ама ме интерсираше дали негде воопшто е задолжителна.
@Lavender13 А ти ако му доближиш нешто во уста? Глодалка, лажичка, на пример, дали зинува, дали гризе?
Лажица најчесто да, така и му давам за јадење, ја полнам лажицата и му ја подавам во воздух. Глодалка не, сум пробала со неколку, уопште не е ни заинтересиран, се трга. Едит: ни цуцлата не си ја приближува до уста, само ја врти низ раце.
Мајки сега кога го соблекува бебо приметив ситни црвени точки по телото. Што може да е? Дали е за итно носење на лекар?
Зависи какви се, види дали исчезнуваат кога ќе налегнеш со стаклена чаша, дали се гледаат под неа. Ако да веројатно е реакција на нешто внатрешно и јас би го носела, ако исчезнуваат може е нешто алергија, рекација на козметика/ детергент итн и не би било итно. Трета е на една година, да парацетемол одма уште во ординација му дадоа и пак качи 39 и спушташе само до 38, прежален беше тогаш, па лето пеколно, без клима во Лондон, полуде. Се ежам кога ми текнува. Јас ти советувам да ја ставиш, од лоша болест штити. Јас ќе го носам на годинка, и ќе прашам дали може понатаму уште една доза дека ја испуштивме на 6м.
Дали има заби? Знам за што се секираш, но обиди се да не си правиш стрес бидејќи детето може и подоцна да почне. Може вежби да се прават за да се заинтересира, за да го мотивираш. Сигурно и тоа си го сретнала пребарувајќи низ нет од загриженост, но ете да спомнам. Прашај си доктор секако, но обиди се со вежби за ова, давај предмети со различна текстура и сл. Before you ring the alarm bells, let me tell you this – every child is unique, and so is their developmental trajectory. Therefore, your baby not mouthing objects as eagerly as your neighbor’s little one may simply be a testament to their individuality. Age Factor: Some babies may start mouthing objects later than others. Just as some kids walk or talk earlier than others, the same applies to oral exploration. Be patient, and they’ll probably get there. Interest Level: Maybe your baby is just not that into mouthing. Maybe they prefer watching those spinning ceiling fans or the adorable puppy next door. Babies have their likes and dislikes too, you know! Teething Discomfort: Teething can be a challenging time for your baby, causing discomfort or even pain when they chew or mouth objects. Maybe they’re avoiding the added discomfort. And can you blame them? Sensory Preferences: Your baby might prefer exploring their world through other senses like touch or sight, rather than taste. Not all of us are foodies, are we? Feeding Issues: If your baby has any feeding issues, it could discourage them from putting non-food items in their mouth. Talk to your pediatrician if you suspect this might be the case. Lack of Exposure: If babies aren’t presented with a variety of safe and interesting objects to explore orally, they might not develop the habit.
Има две запчиња, други моментално не гледам. Се обидувам и пример да му ги мацнам рацете во храна или сос, па да му ги приближам кон устата, ама не сака бре луѓе, ги турка рацете. Од игри, се обидувам да го анимирам со движења околу образите и устата, као скептичен е на почеток, па се опушта малце, на крај се смее, ама не се обидува повторно сам. Еве повторно ќе ја спомнам цуцлата, знае да ја земе, убаво ја држи, ми ја дава мене во уста, значи знае кај оди, ама никако сам не ја приближува до неговата уста. Глодалки сум пробала различни, играчки има во секакви форми и текстури, еве и Софка ја имаме па си седи така нечепната. Единствен “предмет” што сака да го пика во уста се мојот и на мм носот. Толку. Дефинитивно ќе споменам на педијатар бидејќи веќе е проблем и со храната, не знам дали е период но се почесто ми одбива и самостојно држење на лажицата.
Пак јас за првото дете (досадна сум) ама морам да споделам, ептен ретко ставаше предмети во уста, неколку глодалки што ги сакаше ама се да става како ова малото сега не, не се лигавеше мн, со мм баш си зборувавме пред некој дека дека не беше вака со првото и тој памтел... И ден денес е мн гадлив, се гнаси од се ако го излигави малово одма се бриши, можеби има врска, ама се нормален развој си имаше, моторички малку послаб цело време, мрзлив, ама паметот 100ка, за зборување за се умствено рано почна, да не го фалам за букви, бројки да не испаднам ко ѓупката со дете од братучеда разлика се 4 месеци, тоа па се ставаше во уста до 3 год... Малово па буквално зема и дирек во уста, ама се, некни за секунда лажичето го пикна со рачката до грклан
@Lavender13 глодалки и мојот не става, имам 10 тина дома и ниту една не проба, двете софи стојат(ги фалеа дека децата ги сакаа) најџабе фрлени псри, јадење да, ама почна покасно накај 8+, онака само рацете ги глодаше и ништо друго. Сега веќе глода се. Мислам дека немаш простор за паника, секако прашај ама ќе видиш и на тоа ќе дојде ред.
@Lavender13 имам спомнувано ќерка ми колку е пицајзла. Она заради тоа не фаќа работи да пика у уста и ден денес. Глодалка нема фатено, јаде со прибор, рака ако и е прљава оди одма да се мие. Дури мислам опседната дека е со тоа, и мислам дека од мм е така оти тој цело време си одеше по нејзе со влажни и ја научи така. И јас се консултирав со педијатар тогаш, ми рече целокупно како што ја гледам -- едноставно нема интерес за тоа. Пиши шо ќе ти кажат
@LiquidLuna @1209 @lackygirl фала на споделените искуства. Знам дека можеби ( и најверојатно ) избрзувам со заклучоци, ама подолго време ме јаде црвот за ова, се си викав има време, ќе се заинтересира, ќе проба, ама гледам нема напредок и покрај тоа што секојдневно се обидувам да го анимирам некако да проба барем да ги приближи рачињата до устата. Не е дека не го интересираат играчки или објекти, ги зема во раце, ги врти, визуелно ги испитува, ама на тоа останува. И кога јаде самостојно, не го примеќам многу да ја активира устата, да врти со храната низ уста, како лапни голтни да прави цело време. Мислам сфаќа дека лажицата со храна оди во уста, ама да земе да ја користи како глодалка, не. Он ја зема и си игра со неа, мава по масата. Знам дека секое дете има свое темпо, ама веќе ќе прави 9 месеци, затоа ме загрижува. Дефинитивно ќе спомнам на педијатар на следна посета, баш ме интересира што ќе каже.
Не се исправа сама туку за некој да се држи да ја исправи.Иначе кога ќе ја исправам си стои самостојно и оди од едниот до другипот крај.И во креветче не се исправа уште
Температура имала скоро?Ако не исчезнуваат со чаша мислам дека е од нешто внатрешно не е надворешен тригер.