Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.018
    Допаѓања:
    8.502
    Ами гледам да биде најдобро за него. Стално мести подлога. Ми здосади. Тој пак е супер на толку малку поминато време на земја. Да беше од порано по цел ден кој знај што се ќе правеше. Ама не е касно пак си е во тек со се за таа возраст. Седи самостално од пред скоро два месеци. Почна да се исправа пред две недели и стои потпрен на кревет на табуре без да го држам. Сака да оди ама не го водам многу. Сакам да се научи да лази и да седнува сам. Да се усоврши со станување по тој терк и да знае да се врати на газе. А не како сега кога ќе се исправи знае на напред да оди, да се фрла без да размисли дека ќе се тресне. Буквално се пушта, а не може да стои без да се држи. Ама ќе научи се. Мама е упорна. Успеа собата за два дена да ја приспособи со помош од мм, а беше како соба за складирање :lol::$
    Инаку многу се заигрува сам. Исто етикети обожава :D. Кабли, далечински, телефони. Се што не е играчка обожава.
    @princess5 имам онакво аспираторче што влечеш со уста. Ма тоа е отпор давање и врескање. Капки едвај му ставам. Не сака носот да му го фаќам и крај. Се понша како да го колам.

На Tiny Love и 0ли им се допаѓа ова.
  2. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    406
    na kolku meseci gi stavate na pod?
    imame 6ipol meseci i neznaeme da sedime uste...ortopedot rece da nauci da sedi pa da ja stavam da lazi na zemja za da se uci posle da odi
    prvo mi e i pojma nemam nisto :^)

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    45.920
    До сега не си ја ставала на под? Моето од 3 месеци некаде, цело време беше долу, лежеејќи ако не седи, после ќе седне само, ќе се обрќа итн.

Моево вчера и денес вежба паѓање, по цел ден се фаќа на комода и маса се крева и се труска на газ и се смее, денес сфати дека ако се потпре со рачето полека нема да трусне толку па така паѓа денес. Јас искрено не знам како газ не го заболе, апсолутна опсесија му е тоа. Веќе се подига на се без проблем и почна и некои мало поместувања да прави. До први роденден очекувам да прооди.

Да не го урочам вчера и денес нешро многу е разјаден, ништо не бира.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Од 3 и пол месеци. Не цело време но често преку денот на под или на спална.

5. sencuk

sencuk Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    406
    ne sum ja stavala iskreno non stop sme na spalna ili vo igralnata...mesecov ja stavam vo jumper i pravime vezbi za sedenje

6. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    И јас имам таков но сама нема шанси да извлечам,затоа земав и еден на стискање сличен на ова потенко е само напред и силиконско е , за сама да аспирирам и кога се "бориме" брка работа со игра
    Baby-Nova-аспиратор-за-нос-1.png

7. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.480
    Допаѓања:
    32.749
    Од утре да ја ставиш. Ќерка ми порасна на земја од 3 месеци на подлога, бејбиџимови, после тоа игрална ама не ја сакаше многу.
    Ова прв пат го слушам, да проседи па да биде на земја (facepalm)

На Tiny Love, 1209, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.695
    Какви се вежбите за седење?
    Немој да ја ставаш сега во џампер.
    Стави ја на под.
    Детето треба да научи да се превртува од грб на стомак,и од стомак на грб. Да научи тркалање,вртење,лазење напред и назад а потоа и седење.
    Седењето не можеш да го вежбаш,самото бебе лежејќи на под си ги вежба мускулите,па кога ќе му бидат доволно силни ќе се исправи и ќе седне.
    Бебе се става на под од 3 месеци.
    А во дубак и џампер дури откако ќе седи самостојно,тоа е некаде 8-9 месеци.

На Luminary, Tiny Love, elenaklasik и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.018
    Допаѓања:
    8.502
    Какви се тие вежби за седење? Детето дур не даде знаци дека е спремно да седи само штета можеш да направиш. Немој ни со перници да го потпираш, ако случајно практикуваш. Ставај го на под, немој во џампер.

На Tiny Love, sencuk, LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    45.920
    Мораш да ја ставаш, време и е, мора да се научи други работи пред да седе.
    Џампер и дубак многу ортопеди воопшто не препорачуваат, јас што читав зошто и јас решив да не користам.
    Моето касно почна да се врти оти до 3 м немав каде на под да го ставам, и тамми тајм беше врз нас или спална, ама правилно по малце на земја може уште после првите неколку недели.

На Tiny Love, sencuk, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.434
    Оф со лесно мама. Масажи под врел туш, облоги од зелка и молзење со пумпа под секаков можен агол дур не го одзатнав. Кај мене не трае никогаш повеќе од 3 дена, ама ужасно е.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.434
    Колку повеќе е на под толку подобро. На 6 ипол месеци веќе треба да е доста долго време доле. Јас го ставам уште од ептен мал. Првите 3-4 месеци на тврда спална на стомаче, а од 4-5 месеци е нон стоп на земја. Вежби за седење не ти требаат, само ќе си седне кога ќе му дојде моментот.

На sencuk и 0ли им се допаѓа ова.
  13. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Дали имаш треска тахикардија и болки при цицање?

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.235
    Не е загрижувачки според мене, оти мене големото ми беше такво. Ништо не ставаше во уста, ни еднаш немавме проблем со вадење предмети, за разлика од ова што се оди директ во уста и секој ден вадам нешто.

Туку мајки, ние сме задржани на болница оти малата од 6 поручек до сега има исповратено повеќе од што е тешка.
    Ни дадоја само електролити, но џабе, па не пуштија дома и за 2 саати се вратив оти нема подобрување, скроз е изнемоштена, па конечно сега не задржаа. Прашањето ми е, цело време ѓи викаат мала е нема што да и даваме ???? Добро за толку мали нели има нешто? Што ако нема никакво само од себе подобрување? Ќе пукнам

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @sencuk Секој момент кога е будна искористи да е на под и за ништо да не помагаш, остави скроз сама да вежба вртење грб-меше и обратно, да се крева на раце додека е на меше, кревање нозе додека е на грб и обид да ги дофати, клатење, влечење, вртење во круг, лазење, седење, исправување и стоење, а и заодување. За ништо да не ја придржуваш или да ја вежбаш, сама ќе извежба.
    Сега ако ништо од ова не прави, за брзо ќе совлада, но мора да е на под. Тргни џампер и други реквизити.

На Lavender13, Giiirl23, sencuk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    439
    Мајки, ве молам ќе може да споделите распоред на дремки и млеко/цврста храна.

Ние сме 7+ и сака бебево да се префрли на две дремки, но нели е рано? Првиот прозорец на будност и беше два часа или помалку, а сега два-три дена и е три часа и има само две дремки ама затоа вечерите ни се ужас.

17. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.240
    Допаѓања:
    24.688
    Со помин, бар инфузија да и дадеа малку течности, нз др ама течности како ќе прими

18. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Со помин.
    Исто и ние бевме само со повраќање и само не враќаа. Само инфузија му даваа и по многу малку течности да внесува ама почесто. Инаку месец дена бевме и ние со повраќање што постепено се намалуваше.

19. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    Добар распоред имавме и до сега издржуваше и до 3-4 часа без јадење меѓутоа проблем ми е што веќе сама ми одбива цицање , а Ад не ми го прифаќа затоа ми е проблем како и што да нудам измеѓу оброк

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.434
    Тахикардија не. Треска, температура, болка во дојката и во мускулите, исто како грип кога имаш симптоми.