1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.434
    Кога сте на тема спиење да прашам како се успивате? Кај нас не е врзано доењето со спиење, може да го заспие и татко му. Иако во последно време малку се бунтува и ме бара. Го успиваме со држење во раце и цуцла, без нишкање. Имате ли некој успешен метод како да почнеме да го учиме да заспива сам? Сега не е најпогоден момент зошто е болен, ама да оздрави би сакала да пробаме. Брзо заспива во раце зошто следам знаци и одма успивам, ама сепак си треба време, а почнав со работа од дома и ако може сам да се успива би било одлично.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Јас делот за спиење го применував од 3 ти месец, односно воспоставував ред на дремките и на јадењето, класичен тренинг со плачење немав.

Сама на себе си дадов задача да ди направам ред кој мене ми одговара и строго се придржував кон тоа.
    Ако сум направича ред дека треба да спие од 9 до 10, а се разбудила во 9и30 се правев за ја презаспијам и да може да го поврзи циклусот повеќе од 45мин.
    Немамв мака со ноќното спиење зошто знаеше и по 4ри сати да спие, преку ден имав вака зошто 2 сати нишкање за да спие 20мин и тоа ме фрустрираше се осетив дека по цел ден заспивав бебе и дека ништо др не правам.
    Тешко ми беше цел еден месец бев кон тоа насочена точнп време на спиење преку ден и спојување на двата циклуса.
    Имаше плачење да се противи и тешко да заспива и мене ми беше тешко ама од 5ти месец апсолутно немам никаква мака со спиењето, ниту денски ниту навечер, нормално доколку сака да применува од 4 на 3 дремки, од 3 на 2 тогаш се случува да имаш проблем со спиењето ама некој др проблем не сум имала.

На kozuf, 0ли и 1209 им се допаѓа ова.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    45.922
    За плачење има секако плачење и противење и кај моето, ама не можам да го оставам така да плаче, методот тука тоа вели.Штом си успеала да средиш дневни дремки веројатно тоа е резултат за мирно и целосно ноќно спиење, оти битно е бебе да е наспиено денски.
    И да многу е фрустрирачки кога денски треба да го нишкаш за да спие и штом престанеш оно будно.
    Јас денески успеав да доведам ред така што му давам цуцла си легнува врз мене и си збориме и галиме некое време и тој сам ќе заспие, ама денески скоро никогаш сме немале проблем за спиење, посебно ако спие надвор, може и 2 саата да отпспие без мака. Единствен проблем е што уште сака контакт напс претежно, ама мене не ми смета тоа оти користам и јас да одморам со него(онака немам никаков жал за себе и цел ден нема да застанам)
    Среќа што сум уште дома и можам да си дозволам вака успивање, ама кога ќе заспие и да се тргнам од него не се буди, така да ок е.
    Мене апсолутен хорор ми е ноќното спиење и уште не можам да пронајдам која е причината за тоа.
    Повеќето вечери има лажен старт и не можам да го презаспијам со саати. Вчера беше врвот. Маж ми беше на прослава со некоја, јас сама со него, последна дремла завршена во 4:30, даваше веќе знаци на спиење околу 7 и до 7ипол имавме рутина, заспа брзо, ама се штрекна од нешто и се разбуди со плачење, одвај го смирив и не успеав апсолутно никако да го презаспијам до 12:30. Исцрпена бев, плус имам воспаление на уши и глава ми пукаше.
    На крај искрено не ни знам како заспа.
    Очигледно му фали нешто ама јас не знам што и тоа ме фрустрира, се осеќам како да му правам лошо на детево оти не знам како да го одморам.

На kozuf, Panovic и 0ли им се допаѓа ова.
  4. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Дали со поврзување на циклуси во дневните дремки фативте некој ред дење? Кај нас дневна дремка е проблем цело време, пробав на неколку пати да поврзам циклуси и само во раце продолжуваше да спие исто и започна 5ти скок.

5. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.138
    Допаѓања:
    1.639
    @1209 Колку часа ти спие преку ден? Кога станува сабајле? Колку оброци имаш воведено?

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    45.922
    Спие околу 3 часа, прва дремка е 1 саат или саат ипол, втора 1ипол до 2.
    Трета ретко има веќе ама ако има е кратка.
    Сабајле станува најчесто 9, денес во 8 стана ама дека вчера до 12 војуваше не издржа буден ни саат ипол и пак спиеше 2 саата прва дремка.
    Така да уште би рекла хаос е спиењево, ама сега е и во скок и плус заби.
    А има 3 оброци.

7. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    919
    Интересен пристап, сега како заспива? Си спие толку долго колку што е распоредот?

8. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    @kozuf @sandza јас со среедување на денските дремки го средив ноќното спиење.
    Циклусите правев се за да надмине 45мин, да успее да ги поврзи.

Да, немаме проблем со заспивање сама заспива и преку ден и ноќ...пак ќе напоменам еве 6ти скок е баш кај громчето и последната 3та дремка не ја спие и давам уште 1 ден максимум ако не ја префрлам на 2 мака што ми се гледа рано, нема уште 9 месеци

На kozuf, sandza и јolene им се допаѓа ова.
  9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    9.764
    Ај сподели како успеа да ги сврзува дневните?
    Моето нема проблем со заспивање во креветче. Уште сме со рака држење, ама заспива некогаш и сама. Проблемот е што не може да ги сврзе, а има ептен кус циклус. Некогаш ни пола саат не е.
    Успевам понекогаш да ја презаспијам, ама трае и 15 мин. Т.е она сама мисли на пладне на втората дремка, дека 15 мин треба да си игра па да презаспие пак.
    И во количка кога е исто. Станува и си гледа па пак заспива..
    Е ама сама не може да презаспие. И треба помош. Се нервира и почнува да плаче и морам да ја гушнам или рака на образ да ставам. Кревање од креветче нема.
    И сега ноќното ни беше до скоро ок. Сега се буди и плаче ако не може да презаспие. Препишувам на 29/30 недела, па се надевам ќе се врати на старно.
    Инаку има цврста рутина и се знае точно што иде.
    Баш ми е чудно што знае сама да се успие, ама не и да презаспие.
    Како беше кај вас?

10. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Јас имав потреба од тоа бебето да има рутина затоа што морав да почнам многу рано на работа и бев принудена да ја оставам и на свекор и свекрва,сопруг,мајка,татко и јасно ми беше дека никој нема да ја тинри како што ќе ја тинтрам јас од типот нишање, пеење, количка и сл. Туки ќе ми даваа одговор не сакаше да спие се напрајме и ќе ја оставаа долго време будна.

Презаспувањето на почеток го правев со нишкање така беше научена, па после сменив само со држење во раце...во почетокот знаев дека после 30 мин морам да влезам да ја нишкам за да пезаспие, па после истото со држење се додека после почнав во креветче малце да ја занишкувам со рака, па после само ја држев рака, па помалку и тоа го отфрлив...ќе кажам дека ова го правев после 3месец се до 5ти месец

На kozuf, sandza, јolene и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Јас класичен cry it out не правев, туку накај 6ти мес правев крени спушти. Го ставав во креветче со цуце, кога ќе почне да плаче го кревав некоја минута дур се смири, па само што ќе се смири го спуштав. Па пак плачење, кревање, спуштање додека не заспие. Кога се учевме некогаш и по 40 мин и више се успивавме.

Сега кога се дига на нозе го оставаме да се крене, да сврти некој круг во кревет, па го легнуваме, ставаме цуце, и така неколку пати додека не се стиши, почне да си го цуца цуцето и заспие. Цело време сум тука со него додека не заспие, не излегувам од соба. Некогаш го нишкам за газето. Не е идеално, да го оставиме во кревет и да заспие сам ама бар не го креваме во раце.
    Е кога усвојува вештина или е болен, е кратка хорор приказна, и тогаш во раце заспива.

https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/pick-up-put-down-method-sleep-training

На kozuf, 1209, atz1995 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    9.764
    Значи имам надеж дека ќе ја научам да има подолги дремки. Т.е една само да и е подолга доволно е. Оти кога не успеам да ја презаспијам, наместо три се четири. И мене тоа ми е премногу. Пола ден ми е со вреќи и звуци.
    Кај мене како што одат работите изгледа до две години нејзини ќе останам дома. Ама тоа не значи дека не треба да има ред. И мене ми е потребен план, за да можам да и спемам и јадење и јас да стигнам се. Немаме помош од никого. Сама сум по цел ден. Навечер ја успива маж ми, јас тогаш здивнувам.

Ние многу рано почнавме со рутините и она многу рано почна да сврзува ноќта повеќе саати. Реално во скокови ја дрма само така и не може мирно да спие.
    До 4 месеци она спиеше по цела ноќ. После се промени со циклусите на спиење нешто, ама сепак во споредба со други деца, да не се подречам супер е сега за сега. Само што во последно време се почесто се буди ноќе и и треба фидбек. Пир млеко еднаш и ја пресоблекувам тогаш. Многу ми е шубе да ја оставам со преполн памперс до сабајле. Она заспива кај 7 ипол и до 3 е ептен измочкана. Е сега после јадење не заспива директно како порано, туку си почнува да си збори и 20 мин и треба сигурно да лежи, да си искаже шо има па ќе заспие. Плачки фала богу нема. А реално не ни имало кога се учевме да заспива. Повеќе ми плачеше кога ја нишкав во раце, додека погодев како сака да ја држам и во кој ќош да ја носам. Е сега додека ми заспие сред ноќ морам да и помагам цело време да ја гушкам оти ако ја оставам ќе почне да се превртува, па ќе крева нозе и на крај ќе блуцне или ќе поврати потака да морам се да менувам и неа да ја мијам. Па се раздолжува уште повеќе.
    Ко ќе воведам доволно оброци, ќе се учиме да не јаде ноќе.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Бебе е веќе една година и сме на цицање, но многу често станува и навечер сме будни, ма да она сака да си игра кога е будна а не да јаде барем така приметувам. Дали ако воведам навечер за спиење адаптирано млеко ќе спие бебе повеќе или нема врска? Некој искуство?

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.236
    Ние нема шанса без 4 дремки, кај мене спие 20 минути ако не сум до неа или надвор во количка, ако е така си тера саат и пол некогаш и два ама ај де, со првотп исто ми беше ама можев да си лежам така, кај со две ќе легнам. Па таман заспало, на оваа и се прикакало, и се пријадело, бебево мое прелесен сон и тапани да лупаат ќе слушне ако некој звук и дојде на еднаш непознат ете ја станува да види што е. На вечер немаме проблем. Нас заби не мачат, немаме уште ни еден, лежевме на болнива 3 дена плус и сега се враќаме на старо ама мноогу и се поремети тоа што бевме Мк, па сиве овие работи . А за заспивање, мене не ми смета штп ми заспива на гради.
    За јадење чаре луѓе? Кај се погодија двете, а видат храна и со сета сила се борат в уста ништо да не им појде. Абре еден оброк немаме уште, кај 3 луѓе. 7кг едвај. Ќе се шекнам.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    919

Колку време требаше да се навикне? И дали почна директно со дремки и ноќно спиење и презаспивање, за се да применуваш вака?

16. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    919
    Како се викаат книгите? Сигурно имате пишано и барав по форумов ама неуспешно.

17. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Пишав и пред некој месец во врска со темата килогарами(кај мајките). Мене веќе ова губење тежина почнува на психа да ми влијае. Како е кај вас? Неколку мајки тогаш ми пишавте дека исто губите кг, особено тие што сме сами по цел ден со малечките. Имав 58, за празниците се вратив на 60, после пак 58, а сеа пред два дена се мерев 56кг имав. Стварно на моменти се запрашувам да не сум болна нешто. И најмногу што се исфрустрирав деновиве имав некои промени во столицата, сега се стабилизира. Ама паметов само на лошо ме тера. Од стрес почнав и апетит да немам. Каснувам по некој залак што од брзање, што од што морам, девојкава е цел ден на цицка(претпоставувам и со тоа се губат кг ако не се лажам), и по цел ден сме турбо. Буквално не застнувам. Дајте совети и утеха мајки.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.740
    Допаѓања:
    21.434
    И јас сум слична. Качив за празниците 2-3 кила и одма ги симнав за брзо. Слабеам од што не јадам редовно и од што цица. Многу често немам апетит. Не успевам да се организирам и да имам некој ред со јадењето. Сама си се оставив на последно место. Прво гледам сѐ друго да е завршено, а за мене ако остане време. Будна од 8, јадам дури во 12-1. Неодговорно знам, ама цело време има нешто што е поважно. Сега и како што е болен малиот, на се друго мислам освен на тоа дека треба да јадам.. :|

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Исто, многу често се случува прв оброк да ми е во 1. А сега деновиве како што сум под стрес уште не ми се јаде ни тогаш. Со сила буквално пикам во уста. Еве сега ја порачав мајка ми со се вага за да се мерам. 500г сум качила за два дена.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.971
    Допаѓања:
    14.734
    Moms on call

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.