1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    И јас така мислам и потполно се согласувам, али со неколку пријателки што имам правено муабет сите ставаат и сол и шеќер и ми се чудат зашто не сум ставала вика ништо нема да му е од малце колку вкус да смени

2. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Vo ovosnite kasi ne stavam seker,oti neli se slatki i gi ruckame.Vo zelencukovite stavam malce sol,za da ne bidat tolku blutkavi,a isto taka stavam i malce puterce.

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    И јас исто
    Без сол и путерчр/маргаринче не ги пробуваше

4. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Ајде мајки кажете лек + за слабо железо
    Имаме 8 месеци,пред 2 месеци ни беше 100 а сега 93 :(
    Не вратија од вакцина , бев кај матичната ни даде легофер и витамин ц
    Купивме јајца домашни,цвекло ( несака да проба) незнам како ќе го испие освен со мед како сируп ама не е доволно тоа и телешко месо
    Друго што? Секој совет добродојден
    Многу сум загрижена :sweat:

5. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Јас во моите кашички не ставам ни сол ни шеќер. Сметам дека не е добро уште од сега да се учи на тоа.

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    блитва, спанак ако најдеш коприва ама тешко свежа, најди бар сушена и прави и чај или малку во кашички

7. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Simona не знам аронија дали може да му дадеш ,нека пише некој ако знае од колку месеци ,сокче од боровинки, брокула ,морков форсирај малку повеке
    другарка ми има бебуш 8 ипол месеци исто проблем со слабокрвност кај малата, и кажале маџун дека помагало ,искрено не знам што е тоа ,некој исцедок од грозјето или гроздов мед ,го нарачуваше од Кавадарци ,распрашај се
    поздрав

8. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Да ја надополнам Пепитка Маџун имаше едно време во Зегин (иако незнам дали смее бебнце да прима,провери). SimonaTino малиот ти цица ли или сте само на исхрана?

9. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Слабо јаде повеќе цица и сокчиња сака
    Највероватно и мене ми е слабо железото и од доењето дошло до ова :(

10. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Затоа и те прашав :) и ние сме слични на граница ни е железото. Ама јас сум слабокрвана од кога знам за себе. Би те советувала да си го провериш ти железото и ако ти е слабо да се сконцентрираш кон себе ќе видиш како ќе има резултати :hug:

11. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Imame 9meseci 2 dole zapcinja 2 gore i gledam uste po 2 topcinja na gornata vilica vo posledno vreme ja slusamkako skripi so zabite e se acudno mi e sto 2te dole i se skroz i izvadeni onie 2 gore samo sto iskocile kako uspeva citav na net deka taka si ja olesnuvaat bolkata od zapcinjata vi se slucuva ova :^)

12. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Симона нас пред 2 месеци ни беше 99 сега ни е 103, ни рекоја со исхрана дека се средува, да му давам повеќе телешко, спанаќ купив и витамин ц, цвекло му направив пред 2 дена варено со компир и морков и си го лапна, земав исто и чајче на хипп од боровинки му давам и од него, па ќе видиме, земај си и ти превентивно витамини плус и јас имав проблем со железото па земав тотхема мислам се викаа ампули и го регулирав едвај.

Сакам да прашам друго нешто - Мојов јунак многу сака во дубак да седи ама гледам и дека слободно го движи дубакот само на прстињата допира дали да го оставам или да почекам уште некое време.. Секој има различно мислење за ова ...

13. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Mamicki od koga smeam da mu davam na bebus kivi,mandarini i kosteni? Imame 7 i pol meseci.

14. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Nad godina po pravilo, no e e individualno.No sepak pazi kivite se alergen

15. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    моето има 7 месеци, значи јаде буквално се, нема што не јаде, нема пробано само уште белка од јајце, не се држев јас до тоа воопшто, а кивите ги сака многу, помешани со јаболко, бидејќи така му се кисели :D почни да му даваш, само ќе даваш едно по едно, за да не избие некоја алергија и ако избие да знаеш од што е :)

На katalina и SimonaTino им се допаѓа ова.
  16. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    298
    Син ми фала богу до сега јаде се, со тоа што гледам да му правам убави комбинации на овошје и зеленчук со месо и јајце или моцарела.Купечка храна само житарките на нестле во коминација со природни овошја и сокчето на хипп за 4 месеци.
    Кога ќе му се направи убава комбинација,пример син ми обожава компир,младо кромитче,морков и спанаќ со моцарела сирење. Моцарелата се растопува и доаѓа како кремасто пире.. И така некој рецепти што и јас би ги јадела, навистина нема потреба зошто да се додава сол за да не биде блуткаво...
    Јас сол и шеќер никогаш не сум ставила ни зрнце, ставот на педијатрите е дека нема потреба да се создаваат со сила предиспозиции кон солено, и тоа зрнце за вкус е сувишно бидејќи храната си има вкус,само му се појачува количината на натриум која не е препорачлива за бебиња до година.
    Јас сум голем противник на сол и шеќер во исхрана на деца под една година.

17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    ние сме 7 месеци, она што ме интересира е колку време бебиња на цврста храна можат да не какаат, значи јадеме и пиеме САМО мајчино млеко друго не фаќа. каките ни се како кикиритка, ете саботата не какавме, неделата само две кикиритки :tmi: која храна да се внесува повеке а што да не внесуваме?
    ке ве молам за помош :tmi:

18. Micika80

Micika80 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    298
    Не разбрав најдобро, бебе има 7 месеци и уште сте само на мајчино млеко? Ако точно разбрав одма мора да се почне со тврда храна.
    Бебе во нормални услови треба да кака секој ден.
    Доколку има запек можеш да купиш хипп кашичка од слива за 4 месеци и да му дадеш, сливата регулира столица, а избегнувај банана и ориз.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Ако јаде морков, компир, ориз - исфрли го тоа, сливи, крушки, јаболка нека јаде, свари компот од суви сливи, нека си ја пие водичката, ако пие јогурт, може и тоа, исто може и суспензија пролајф да му дадеш, за да му се нормализира цревната флора. Презреана банана и палента помагаат во регулирање на столицата кај бебе. Свари му супа од зеленчук, ама не со морков, земи карфиол, брокула, малку кромид, значи потечна храна. Да не си му дала нешто ново?

На karak му/ѝ се допаѓа ова.
  20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    5.415
    не сум му дала ништо ново од кога почнавме да јадеме тој кака тврдо. а периодов и многу помалку. па ме загрижува затоа што еве избегнува да јаде не доручкува со таков апетит како што имаше па викам да не му е пуно мешето и не го форсирам. или да не му е до запчињата ете уште немаме извадено запчиња а периодов многу се лигави. навистина незнам што да му правам ете сабајле спаначе со банана му дадов и уста не отвори за компотче ништо неможам затоа што нефака цуцла. па затоа крајно ми е прашував и колку време смее да не е какан дали тие малку каки се сметаат како какање? ако не да го провоцирам со чепчиња?