Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.472
    И ние се мачиме со истото понекогаш. Јас му ставам по малку маслиново масло во кашичките, нудам водичка секогаш со јадење, и кога ќе забележам дека му е потврдо или нема какано подолго, следното јадење давам слива, јаболче, кајсија и слично.

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не, Д3 се дава и понатаму.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    Не сака да пие од шише.
    Само од цевка се научи да пие.

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.704
    До 3 год му давав Пливит Д3 секој ден, потоа само зима до 4 год.

5. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    440
    Какви играчки користите со бебиња над 7 месеци? Во што вреди да се 'инвестира'?:D

6. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    Далечинско , мала шега бидејки мислам најмногу се пикираат далечинските и се што "нетреба"

На Giiirl23, atz1995 и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    7.706
    Телефон, далечински управувач :D

Шега на страна, се што не смееше да фаќа, тоа беше најинтересно. Моево тек околу година почна за коцки да се интересира, некои меки сликовници. Софи и беше тогаш интересна бидејќи вадеше заби, па со неа во уста цело време. Околу 7-8 месеци повеќе музички играчки ама во главно не се заигруваше со нешто посебно.

На Giiirl23, princess5 и lackygirl им се допаѓа ова.
  8. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    649
    Моето има скоро 8 месеци па периодов многу сака да врти работи тркала на количина, тропалки сто вртат, топчина исто сака онир сто се табли со животни, бројки, овошја да ги вади и да ги фрла, ова како на сликата го обожава само ги врти
    Воопшто не сака музички играчки му имам купено лап топ со музики, волан, пиано со ништо не игра
    Screenshot_20240209_212545_Messenger.jpg

На Giiirl23, atz1995 и lackygirl им се допаѓа ова.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Со колички игра од поголемото, со топчиња и ги брка по дома, прстени обожава од тие што се ставаат по големина (секако, не ги реди :D), со кегли, глодалки, музички, шушкави, врти тркала и педали од точак, фаќа етикети, кабли тегне и ги треска, се заигрува со работи што висат.
    Сака да фрла, тропа, гризе.

Настрана ова, најново и најинтересно ми се виде денес со поголемиот играа ,,ѕе", му одеше од двете страни на ногарката од масата лево-десно и се паѓаа од смеење. Тој под маса, а таа од другата страна го ѕиркаше де лево де десно.
    Многу ја заигрува, да ти е ќејф да ги гледаш :inlove:
    Уживам додека не дошло да се тепаат :?:

На 1209, Mila_Mia, Carolin. и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.111
    Заради двете причини. Првите два дена не молзев и ме болеше многу кога цицаше, како камен ми беа тврди.
    Се надевам дека ќе потпомогне и за одржување лактација.
    Тебе луфтата ти е пократка од мојата.
    И бебе не прифаќа шише, пие од едни шишиња за водичка, како правоаголно е од горе од ДМ, на babylove. Јас му давав вода од 6 месеци од тоа шише за да се научи.
    Иначе му давам Хипп, не дека беше нешто воодушевен од млеко и шишето но полека се навикна, кога е гладен и нема друг избор си прифати иако мала количина.
    Лакта микс почнав и јас да пијам и тоа сабајле околу 3-4 од причина што бебе тоа време висеше на града до 6, се будеше на 15 мин и осеќав дека влече на празно. Сега пијам чај пред да се разбуди, надоаѓа млеко и се најадува и пак врзува 2-3 часа сон. Сакам да кажам супер си е чајот само не разбрав ти кога го пиеш? Додека си на работа?

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Splendor.

Splendor. Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2023
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    445
    Од каде ви е купена играчката?

12. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    649
    Од Пики

На Splendor. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Дали ако покажува алергиска реакција на млечни производи има шанси да реагира и на адаптирано млеко? Не ми е баш познато ова. Почнав да користам во ноќните каши. Од некни пак пробав да дадам млечен производ, не се исфрли одма, ама истиот ден јадеше и јајце на кое што до сега не покажал реакција. И сега не знам од што е. Ќе ги паузирам малку и двете па ќе дадам пак поединечно. Сега сум апсолутно без идеи за вечера. Што да му давам, а да не е млечно?

14. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    Ги знам тие шишенца на babylove и јас имам дома. Моево од цевка се научи, ама од шише и клунче нема интерес. Пробно му направив АД во шише со цевка, пиеше, ама како што пие вода, две три голтки, па го џитка. Не е да речеш да си го испие целото како кога цица во еден здив.

Јас Лакта Микс додека сум на работа пијам 2 чаши претежно, а дома многу ретко. Многу се сомневам во количина на млеко што ја имам и затоа сакав да појачам, ама планирам како Јасна што ми кажа на почетокот, литро/литропил на ден од чајот. Не го слушам да голта како што голтал, ама не се ни нервира на градата. Не знам.
    Јас нема приметено дали од една чаша чај ми надоаѓа млеко како во твојот случај оти јас различно го користев. По совет на Јасна, секое сабајле варев литро/литроипол чај, во тенџере и го пиев во текот на денот.
    Ама тоа беше ептен на почетокот.

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    2.949
    Искуствено ќе ти кажам дека може. Синко пројави реакција на се кравјо па и на аптамил. Исто почнав да користам адаптирано за во каши и ми се исфрли додека јадеше. Е сега педијатарот ми рече дека е најверојатно на некој протеин алергичен, па почнав со козјо и од козјото нема мака. Има од холе адаптирано козјо млеко во Зегин. Рестото од кораб трница ѓу давав/давам (сирење, кашкавал, кисело млеко) се козјо. Исто ми се исфрлаше и од каши што се прават со вода што имаат млеко во составот така што и со нив пробај да видиш како ќе биде. Не мора да значи дека ќе има реакција. Избегнувај ги битолска млекара многу адитиви имаат, бучен козјак пробај за кравји производи, а за козји Кораб трница.

А за вечера не знам колкаво е малото и до кој сте со воведувањето намирници, ама можеш палента со овошје или зеленчук, просо со овошје, овесна каша, печени јаболка, гриз (јас со вода го варев). Се надевам ти дадов идеа

16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    7.706
    Види за идеи од кашите на сајтот на Белина.

Инаку ако веќе јаде парчиња, овесни палачинки, проја мафини.

Макар што јас со "теста" вака за вечера после роденденот почнав ама забележувам дека ја држат подолго отколку ноќни каши или гриз/палента.

17. MamaofbabyIsi

MamaofbabyIsi Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2023
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    7
    Здраво имам бебе 11 месеци е два дена веќе цело време го плази јазикот.Дали некој има слично искуство од што може да е?Дали од забите или пак интересно и е.

18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Има да, пошо во најголем дел од адаптираните има млечен протеин. Ако сакаш да си на сигурно со адаптираното има хидролизирани формули без никакви протеини.
    А како замена наместо ад може да ставаш овесно млеко, посекако овес сигурна сум дека имаш воведено.

19. Macemece

Macemece Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2022
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    34
    Zdravo majki, dali znaete od sto moze da bide pred da zaspie pocnuva da ja vrti glavata levo desno po nekolku pati i zaspiva.dali ima mesto za panika ili mu e nacin na zaspivanje inace ima 6ipol meseci no e prematurce go vodat kako pomalo mesec dena.
    I uste edno prasanje po kolku ml mleko pijat na ovaa vozrast so voveden eden obrok i plus imame uste eden ne obrok poveke kako voveduvanje na nov vkus .pocna da mi pie po mnogu po alku mleko negde okolu 400-500ml dnevno maksimum

20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.704
    Моево така ја мрдаше на 2, 3 месеци не памтам точно, ама мислам не е ништо загрижувачки, за др прашање нз, моево цица на побарувачка, ама обично на 2 часа, за 5 дена 6 месеци, 1 оброк има.

На Macemece му/ѝ се допаѓа ова.