Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Незнам математички колку треба да е, но 1 литро плус 2 оброци ако се по 180гр е многу.
    Керка ми е на доење, има 4 подои и 2 оброци во 24ч, до скоро по 100-120 гр и беа кашите, од пред некој ден изедува 160-180 гр. И мислам е сосема доволно

@Bella_Stella личи на запче, или пак му студи или му е топло. Но највеќе личи на запче ова

@Sun&Moon кога ќе тргне во градинка ова ќе се смени. Со големата веднаш почна во 21 да ми заспива, летото јас и пролонгирав барем до 22ч да е будна, за да прошетуваме. А сега малово исто има 2 дремки и една кратка од 15мин на едно цицање, и во 23ч заспива.
    Првата дремка и е од 11-12ч втората околу 17-18ч и едно дремење дур цица и секоја вечер во 23ч заспива. Наутро се буди во 9ч.
    Јас спијам со големата од 21 ч маж ми со малата заспиваат покасно од нас. Така најдовме нзс, јас бидејќи станувам навечер за доење, до заспивање тој е на смена:D

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    46.472
    Оброците му се околу 130гр од прилика. Туку му направив едно шишенце од 200, и потоа следниот оброк му беше каша и едвај 70гр изеде. :|
    Изгледа ќе останеме на 170мл, еве го денес тоа му е доволно, што знам.
    Можеби влегуваме во 6ти скок, обично "погладен" е во скоковите. :wasntme:

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Не знам некако интересно е што е секогаш во истиот саат. Не верувам да му е жешко или ладно, цело време е иста температурата и исто е облечен.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    45.963
    Моето нели има два заба, ноќите пред да излезат беше вака, па после некоја ноќ спиеше ептен мирно и последниве 3-4 ноќи е пак вака, по цела ноќ вртење, превртување, плачење, презаспивање по 10 пати, денески исто, штрекање и кенкање.
    Он спие ама како да не спие, а јас не ни спијам. Не знам ни јас дали е заби ама дефинитивно нешто има мака. А и во скок е, може и тоа да е, не знам веќе, ама умрев за спиење.

5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Исти се нашите, и моето е уште во седми скок. Он еден заб има, пред да излезе не правеше вака, само се испискуваше во сред спиење, ама спиеше. Сега кратко му трае тоа немирно спиење, ама мижи, не е со отворени очи и мрда. Најверојатно ќе излегува втор.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    Не го сметаш како 170 туку вода колку ставаш, значи ти пие по 150мл (што доаѓа од АД прашокот не го сметаш тоа) плус, зависи колку кг ти е бебуш млеко доручек млеко ручек па млеко + млеко доаѓа 600мл... Млеко и 2 оброка... ((Се надевам ме разбрс))

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Дали има некој што давал и АД 1 и АД 2 истовремено? Не мислам да ги мешаш ама пример едно шише кец, наредно двојка итн..

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.716
    Допаѓања:
    7.706
    Така давав неколку дена на 6+ месеци додека да ги потрошиме 1ците на залиха и воведиме 2ка.

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Да, но јас сакам да продолжам така додека да воведам втор оброк зошто пие скоро 1л, а не е препорачано од 2ката толкава количина

10. Macemece

Macemece Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2022
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    34
    Po kolku ml mleko dnevno vkupno vi pijat bebushkite mleko , za edna nedela ke pravime 7 meseci imame eden obrok(rucek) i nautro probuvame vkusovi po 30g se faka da izede , ama mnogu malku pie mleko okolu 500ml +/-

11. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    6 ++ може да се каже дека последната недела има веќе оброк некаде околу 11,12 часот зависи. Инаку пие 900мл до 1л млеко

На Macemece му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Majki zdravo, bi sakala da mi kazete mislenje vie koi sto imate pogolemi decinja.. Bebencevo mi e 6 ipol meseci, na 2ri mart pravime 7.Uste ne sedi sam, glavata si ja drzi cvrsto koga go drzam vo race ispraveno stoi ne klimnuva na strana ili nadolu, cvrsto dete e .. Koga e na stomak isto si ja drzi glavata cvrsto nagore se prevrtuva se. Koga kje go sednam ne saka da sedi, ne znae uste se frla nanazad, i nema ramnoteza, de na levo odi de na desno i taka sedi iskriven ne sedi ispraven ubavo. Na ortoped go nosev na 3 meseci se bese super, mi rekoa na 8 meseci pak. Dali ima nesto sto treba da me zagrizi.. Kako i da e ako ne pocne za kratko da sedi bi go odnela pak na ortoped pred vreme.

13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Исти сме. 6+ воопшто не седи веднаш паѓа лево или десно. Кога лежи е многу цврст, се врти секако, се обидува да лази, но не седи. Ние сме на ортопед во четврток, ќе ти споделам што ми кажале.

14. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Vazii fala ti mnogu, jas se slusnav ssga so moja bliska prijatelka isto bebenceto i ima 7 meseci mi rece deka doktorkata nivna im rekla dodeka ne nauci od stomak da se vrati na grb nazad nema da znae ni da sedi..

15. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    Моето се врти долго време но ете не седи

16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Исто беше и моето. Цврсто дете, уште од многу мал си ја држеше главата и нон стоп е на под на стомак. Ако го седнев паѓаше напред или на страна. Стабилно седна на 9+ месеци. Ќе си седне, немаш простор за грижа сега за сега.

На јolene, 1209 и atz1995 им се допаѓа ова.
  17. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Треба само да му дојде моментот. Мојот се влечеше војнички од 6 месеци, итоа беше страшно брз. Сестра му кога пролази на 4 ја претекнуваше со војничко лазење. Како маваше со раче по паркет, не знам како не го болеше и само чекав да се исправи и прооди. На 9 месеци си се исправаше кај сака и мислев нема да пролази на 4, ама на 10 одеднаш тргна онака скроз правилно на сите четири и веќе не му текна на војничкото. Ама за одење абер немаат двајцава, и година направија, или шетаат по мебел или само ќе застанат негде да има за што да се задржат и толку.

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    8.507
    Ич немаш простор за паника,мал е уште. Не секое дете седнува толку мало. Моето седи цврсто со 6 месеци а не се превртуваше од стомак на грб. Така да ова не е баш точно дека не може да седе

19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    45.963
    Малиов нема ич нададено цел месец. Се загрижив, на висина само.
    9кг е, не знам како би стигнал да триплира на година.
    Не ни јаде многу, не знам како да го стимулирам веќе.
    А вака не личи слаб, има меше, бутки…

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    И мојов не триплираше на година. Се роди 4кг, на година 10кг. Здрав, таман е на лик.
    Се ако е во ред нема простор за загриженост.

На Ceneva, 1209 и Ava.84 им се допаѓа ова.