Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Можно ли е од заби да се поти во главчето навечер дур спие? Ептен немирно спие последните неколку вечери и некни и синоќе го гледам утоп испотен, само на главчето. Мислев многу е покриен зошто топло ми беше и мене го разоткрив, ама го гледам сабајле пак испотен.

2. Bubica1991

Bubica1991 Активен член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    176
    Zdravo majki,bebe e 8m polni ima vovedeno 3 obroka (od koi nekogas ne saka tret).Rutinata ni e stanyvame 7,7:30 pie adaptirano 180 ml.Za dva casa primer 10 jade dorucek zitarici ovosje.Spie,koga ke se razbudi pak pie mleko i rucekot i e negde 14 ili 15casot.Pak ima dremka pak adaptirano i za vecera nekoja ovosna kasa.Mnogu malku pie voda ke recam duri ic,probuvam na sekoj nacin sama da pie,,od casa duri pocnav so spric da i davam edvaj ke ispie.Sok od jabolko bistar probav od hipp,ne saka caj ne saka.A obrocite si gi jade bas ubavo nema problem.

3. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    888
    Допаѓања:
    1.111
    Не знам до што е но од заби не верувам да е.
    Керка ми до 3-4 години утоп се правеше кај главата, и се мокреше и перницата.
    Бебе исто, кај што спие под главчето има цел круг мокро кога се буди. Проверувам дали е испотенна друго место но често не е.
    Преку ден е без чорапи и по боди само и главата му е жива вода, има косичка долга и густа, плус цело време е во движење. Сега почнаа да му се права некои локнички и ми е жал да го шишам, но лето ќе мора изгледа.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас доктор ќе прашував за потењево, кога и да стане од спиење, дали денски дали навечер се познава флека на местото кај што спиел, мокро е дури. А не е вопшто облечен, баш напротив.

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Он си е склет дете уште од помал. И само на главче се поти, грбот е секогаш сув. И на стапалцата исто се поти, со најтенки чорапчиња жива вода му се.

На Nala37 и Asja им се допаѓа ова.
  6. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.647
    И кај нас е така ама од време на време. Круг од испотено.
    Не сум прашала зошто, си мислев топло и е.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Имаше нешто поврзано и со Витамин Д со потењето.
    Ама скоро сите потат, еве и моево во главчето поти кога цица.

8. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Прашував јас ортопед за потењето пошто и моето се поти многу во главчето и ми кажа за да има толкав недостаток на витамин д па да јавува такви симптоми треба детето подолг период воопшто да не прима вит д.

На lackygirl, Lavender13, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Исто и мојава се поти особено кога спие,толку тенко ја облекувам и кога и да ја допрам испотена е.А Вигантол и давам редовно,до 7 месец и давав по една капка,сега после 7ми ми рече по две иако фонтанелата и е 80% затворена.Него,јас се загрижив оти прошлата недела сите имавме коњуктивит по дома,и во петокот и она закачи,за што ја однесов веднаш и ми препиша Тобрекс за очите и Хлорамфеникол.Меѓутоа јас на своја рака и направив и кс со брис од нос и грло.Резултатите од кс се претежно добри,освен леукоцитите 11,за што матичната рече дека е вироза.Денес ги добив рез. од брисевите и кога гледам 2 бактерии во нос,леле ќе полудев,ептен ми е чудно.Она нема никаков друг симптом,очите и се подобри од Тобрексот.И ги пратив на матичната,чекам одговор ама сакав да се посоветам и со вас.Дали ви се десило да има бебето бактерија и притоа никакос симптом?Инаку,едната е Стрепт. пнеумониае и Стаф. ауреус,ама не се сензитивни на истиот антибиотик според антибиограмот и ептен бесмислено ми изгледа да ја отрујам без никаков симптом:(

На lipstickmadness му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Моето почна да прави браво, најчесто кога е среќен или ние кога правиме браво ама левата рака ја држи статична и удара со десната. Имал некој вакво искуство? Мислам само што почна ваљда со тек на време ќе усоврши.

11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Мислам дека ќе се усоврши, моето правеше чао исклучиво со десна, со левата прво не пробуваше, потоа правеше некое движење што беше далеку од чао, сега после еден месец прави баш чао со двете рачиња.

На lipstickmadness му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    19.783
    Бебе почна да спие на стомак.. малку спијам, малку ѕиркам. Таков стрес имам тоа е страшно, во сред спиење станува ја крева главата и ја спушта, ваква сум секој пат 8-| (буквално, зошо заборавам да си ги извадам наочарите од што ми се спие и најчесто мм ми ги вади во сон)

На LiquidLuna, Sun&Moon, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    Кога почна со правење чао? Не се сите исти ама пак да прашам ;)

@Carolin. Да те утешам ќе се навикнеш :D сеуште така спие за недела дена 9м правиме ... и како и да го наместам додека не се сврти на меше мислам незаспива... и пак заспан да го вратам пак исто (facepalm):lol:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.402
    Допаѓања:
    19.783

Он ја врти главата лево десно сам, ама многу ми е страв да не ја остави во душек нурната така..

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    Штом ја врти,нема... имаат инстинкт но тоа можам сега да ти кажам после незнам колку непроспиени ноќи ((иста бев тогаш и јас))

16. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Знам џабе ќе те тешам,секако со страв ќе спиеш. Ама веќе е големо бебе и ќе се намести на страна да може да диши. Пробај дење фрли му во лице боди или марамче ќе видиш како одма ќе го тргне .
    Имаше пред некој ден на телма,емисија 0м+ доктор Пановски гостин. Ја има на јутјуб,многу добра емисија. Кажуваше дека сите имаме бактерии во носот и дека доколку не прават проблем никако не смее да се прима терапија за нив.
    Што можам да потврдам со моето поголемо дете,се случи да има 2-3 пати стрептокока,хаемофилус,советот беше само спреј од диво оригано или хлорамфеникол маст да се мачка 1 недела.

На Carolin. и Asja им се допаѓа ова.
  17. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Околу 8ми месец некаде мислам почна.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.706
    Моментално големиот ја има стрептокока пнеумонае во нос, го мачкам со хлорамфеникол еве веќе 5ти ден. Ама тој беше со мрсули и уште има, плус кашла со шлајм.

На Asja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    45.968
    Луѓе нешто за апетит кај бебињава?
    Значи се искинав со јадењево. Не сака ништо апсолутно освен лино смоки и некој бисквит.
    А гладен е, ме бара да цица постојано, не знам на што се должи ова протестирање.

Инаку настрана ова, деновиве се пушта да оди, колку пати само падна, страв си набив само се штрекам.
    Многу е бестрашен, како се пушта чинеш оди со години, јас препотување.

На Ceneva и Zumbulche им се допаѓа ова.
  20. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Да пробаш со wellbaby капки или сируп во консултација со педијатар?
    За пуштањето, само безбедна средина направи му и да се научи да паѓа на газе. Стрес е верувам ама мора да се научат. Мојава па е многу внимателна, полека се спушта во чуч и седнува на газе. А има деца што немаат страв. Индивидуално е нема многу што да направиме.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.