Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Околу устата и на телото не му избија брунчиња. Само на газето се вцрви. Од овие што ги наброи праска и малина јаде, јаготки немам дадено, чекам да излезат убави. Од цитруси јаде мандарини, а планирам да му дадам и портокал и цитрон.

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.785
    Допаѓања:
    38.691
    Јас им давав јаболки, банани, праски, сливи и кајсии. Немаа проблем. На поголемиот му помагаа за да се искака. Со него имав проблем. Со другите овошки не ми се брзаше. Немаат алергија од овошје. Ама слабо го јадат. Јајце после година им давав, ама не го обожаваат. Малото од старт не ја сакаше жолчката.

За црвенилото пробај со масло од кантарион.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Моето 10 ипол месеци има. Така некако спонтано дојде порано да ги воведам алергените. Јаде скоро се, цело јајце, млечни производи, поголем дел од зеленчуците и овошјата, риба. Само со авокадо имаше проблем и реакција со повраќање и со млечните производи неколку пати имаше ситни брунченца околу усте, ама ја надмина и сега си јаде и тоа. Важно е да се има некој баланс и да каснуваат од се по нешто, ретко и кој од нас возрасните јадеме баш се.

На Sofi.ja и SummerGirl им се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.785
    Допаѓања:
    38.691
    Треба да се проба нешто. Јас се плашев од шумското овошје најмногу затоа што слушав негативни искуства. А и не се љубители. Освен јаготки ништо друго не сакаат. Сега се поголеми па тераат некој инает. Кога и да им дадев праска, слива или кајсија, за пола саат завршуваа работа. :D

Млечни производи не јадат. Големиот знае понекогаш кашкавал да касне. Како помали ги лажев, ама сега оди излажи ги.

Помалиот има црвенило од џемпери. Затоа не ги носи. Кога и да облечеше, обавезно црвенило на вратот. Па и ситни точки.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во Белина го има. Па добар му се погоди и две години го купувам, од него нема алергија. Биосолис е многу убав крем, убаво се размачкува, но на моево алергија му се направи на сонце. Осетлива има кожа, бел е многу и терам со Левраната како проверен крем за него, не ми се ризикува со други да експериментирам.
    И од Еко козметикс сум задоволна, многу добро се размачкува и не е големо пакувањето. Тој го користев и Веледа кога беше бебе, само Веледа доста е тешка за мачкање и тубата е доста голема. Oвој мислам дека беше, планирам и за малата да го земам. Во Логона на Рекорд го купив.
    И на Алверде имаше еден го фалеа доста, но немам искуство. Нели, океј козметика е со пристојни цени.

На Bella_Stella и Thinkerbell. им се допаѓа ова.
  6. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.647
    Не е алергија Бела.
    Поради киселоста на кивите е.
    Често може да се направи и од мандарини, портокал и др. цитрусни.

На Bella_Stella и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Кивите се прилично зезнати, мене знае да ме пецка на јазик, а да не зборам кога е блендирано колку не ми е пријатно да го пијам во смути.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.753
    Допаѓања:
    21.467
    Да и јас мислам дека не е алергија, реакција е од што се киселки. И мене исто во смути ми пречи зошто се сомелуваат и семките и го менуваат цел вкус. Одамна не ставам.

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Исто. Само сецкани ги јадам.
    Почекај некое време, не му давај, па понатаму пробај пак да му дадеш.

10. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    944
    Дали бебето може да се бања еден ден после вакцина?

11. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    34.790
    Јас сум го бањала

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    9.821
    И во ист ден сум барала..шо има врска. Секако одма се затвара местото кај што е боцнато. Ако се осеќа бебе ок зошто да не.

На Sofi.ja, Amore123, Carolin. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.073
    И истиот ден го бањав

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Bella_Stella На муабетот за мавање со нозе, еве ја почна сега и мојата. Лежи на грб, држи играчка во раце и треска со сета сила на под, писка и се смее :D

15. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    440
    Исто и мојата веќе некое време прави така :D
    А од сношти почна и да шлапка со рачињата :) Јас често и правам така за Браво ама нормално таа без поента прави :D Само не сум сигурна дали мавта за Чао, ќе видам деновиве. Гледам тие milestones во исто време се случуваат обично.

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Мене ми е најинтересно мавтањето чао во сон или полузаспан :D
    Се вежба дечкото во три сабајле чао да прави.

На Ceneva, 1209, 0ли и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.474
    Бебковциве како растат се пофасцинантни се.
    Многу ми е интересен развојот, па кога сфаќаш дека разбира зборови, команди.

Прв пат кога реков - не, или - дојди и ме послуша мислев којзнае какво достигнување ми се случи :D
    Да е жива и здрава, многу е темпераментна, на крај на ден ем сум ко издишана од умор, ем душава ми е полна.
    Феноменот на бидување мајка :whew::l:

На 1001Ana1001, Ceneva, 1209 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    9.821
    Поима немам. Првиот пат кога прашав ме изигнорира, па не се правело на толку мали деца. Да видам што ќе каже утре кожен.
    Денска се јавив на педијатар да кажам дека и после два месеци и после 10 различни креми и кортикокрема, одма се вратија, не ми ни беше понудена опција да ја види туку директно ми рече да барам кожен и да кажам дека е итно. А предходно два пати преку слика лечеше. Значи не стигнав ни да продискутирам за тоа. На систематски рече само пробајте и јогурт да и дадете.
    Искрено и подобро да идеме на кожен, оти викенд фаќа што ќе и правам ако избие.
    Јас сумјам дека е од наследен фактор нешто, оти сум со чуствителна кожа, а и нешто сега имунитет од заби што вади. Ама и сомнеж ми останува млечниот протеин што не се дијагностицира.
    Да пркнат малку, се ќе нараснат, само трпение ни треба.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Абе убаво е да знаеш, верувај во се има млеко во некоја форма. И купечки кашички скоро 80% со млеко/кашкавал/павлака.
    Кажи дека си дала јогурт и почнал со пролив и повраќање, не знам за кај вас ама кај нас треба некогаш да се претера со симптом за да те викнат на преглед. И нас не ни даваа тест до 6 месеци, после 6 беше тестирањето.

За егземата немам искуство, кај нас сите симптоми беа на дигестивен тракт, пролив, повраќање, тегоби.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  20. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.151
    Допаѓања:
    9.821
    Исто треба малку да подрамиш за да ти обрнат внимание. Она не била на преглед до сега освен на итна што завршивме еднаш. Освен систематски нормално. Ама не секој месец туку еднаш на два -три. Се е преку телефон и слики. Тоа и подобро оти сега нели сезоната на вируси, а со намален имунитет е. Ама генерално првиот пат кога ми поврати во млаз и со крвави конци, ми се јави и рече само штом не е ќечап црвено, не страшно. Тоа меше издувано, издувано, сега кога гледам слики, уште ми се плаче. Па какање по два пати по јадење. Нормално било.
    Повраќање нормално било, желудник отворен им бил.
    Конкретно за млекото, па и за егземите, да се држи под контрола оти и онака се огромни шанси да се надрасне. И толку.

Уште ова само ќе те замолам да ми кажеш. Правете општ тест за алергија или конкретен за млечен? Може и на приватно ќе си платиме во некоја лабораторија, ако се нафатат.