Совети, искуства од мајки за бебиња од 6-12 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од francais, 16 јануари 2013.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    @ZojaP такви точачиња има во Вучко, Локо Кроко, Анжи, Алф кидс од Прилеп и многу други што држат бебешка опрема. Имаш и на пластичарската улица, најевтини се (1500) ама неверојатно смрдат на кинескиот лепак :|

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    782
  3. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Добри сме фала многу на прашање. Бев и кај Видоевски и ме смири, ми рече дека нема место за паника. Мала е ке заздрави само од себе. Само да ја пазам многу да не го повереди рамото пак. Болката и се намали, весела е, поопуштена. Јас сум уште под стрес, ми се врти и ми се лоши многу ама ќе помине. :f:

На irenna и ubavka1 им се допаѓа ова.
  4. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Во четвртокот,на малиот му се покачи температура ,и тоа 38,39,39.5 цело време се до сабота навечер. Педијатарот ни препиша Амоксиклав,ко демек грлото му било малку црвено. Меѓутоа,јас се сомневав оти он јадеше како и секогаш. И затоа не му ни дадов антибиотик,само Ефералган чеп употребував за температурата.Кога,во саботата,свекрва ми му го виде новиот заб,значи му никна 4тиот(горна десна двојка) и разбрав дека сета таа температура била од забот,иако со другите заби немаше никакви реакции,дури ни лигавење така многу немаше. Ама ,тоа е тоа.Дури предмалку ,забележав дека и 5иот заб е на повидок,значи сега лева двојка хаха,кутрото,само што наполни 7 месеци,веќе има 5 заба. Е,уште нешто ,уствари тоа ми е поважно,во петокот педијатарот не испрати по крвна слика,за прв прат,и кога видовме,хемоглобинот 89 :(( Тоа ме загрижи многу,и цело време го мислам. Дали сте имале вакво искуство,мамички? Од утре почнувам со Реферум сируп,тоа ни го препиша,се надевам ќе ни помогне што побрзо .. Толку од мене,лека ноќ ви посакувам ,прегрнати со вашите најмили ♥️

5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мамички во категорија дете каде се пишува за исхрана на децата? Конкретно ме интересира кога се воведува мед, белка од јајце? И што треба сега да и воведам на 1 годинка?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.017
    Допаѓања:
    328.036
    Белка можеш да воведеш,цитрусни овошја,капина,малина

За мед би почекала бар уште некој месец .

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Можеш се да воведуваш пополека, немора да брзаш се да има пробано до одредена возраст. Ете со што наредно можеш да продолжиш по советот на Џој, а и јас би рекла да не се брза со медот иако ние почнавме на 15м (тогаш се погоди да најдам домашен чист па да ја искористам приликата), потоа можеш со јаткасти (лешник, бадем, орев..), кокос, сусам....но со сите овие пополека бидејќи се алергени. Се останато бебушка може да си јаде без она "правило" на воведување од три дена. Единствено од храна што ние често ја јадеме а не смееме уште да и дадеме се печурки кои колку што памтам не треба да се даваат пред втората па и третата година.

На chocolade, Kaetana и joy1 им се допаѓа ова.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @joy1 nie sme veke 13+ znaci veke da davam citrusni?Sega eve i prv pat e nastinat,kasla,nos mu tece a i nekoe zabce go maci...P.S.nekako poleka go gubam ritamot so novi namirnici,na rabota,obvrski i drugi gluposti,se cuvaat so tato,baba i ode voz u kukuruz (facepalm)baba mu dava zivotinsko,tato kroasan,se karam sekoj vtor den

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.017
    Допаѓања:
    328.036
    Давај :)
    Сега е сезона на лимон и портокал искористи ја
    Јас лимон во супа и ставам и на лажиче или во вода и капнувам.
    А портокал цеден несака чист па го цедам пола и истурам во кашата

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Јас покиснувам овесни или било какви други снегулки во сок од лимон или портокал и потоа све мешам со друго овошје за доручек. Ете идеја плус :)

На chocolade и joy1 им се допаѓа ова.
  11. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Мајки,синко има 6 мес и 19 дена.Му давам овошни кашички,зеленчукови сега пробува некои ги сака некои не,но сакав да ве прашам за преку ноќ дали им давате нешто што повеќе саати ќе ги држи или само млеко,моево се буди на 2 ипол до 3 никако повеќе од толку саати сон да сврзи.Инаку сега му давам хип 2.Некој совет?

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.017
    Допаѓања:
    328.036
    Не постои нешто што ке ги држи заспани.Тоа зависи од детето.Првото дете ич не ми се будеше ноке а беше на ад.
    Второто има и по 5 оброка дневно плус мн цица и пак станува ноке по 4 пати

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Ништо не помага. Давам гриз со триста чуда, заспива до 9 максимум и пак е будна најкасно до 12. Се буди скоро на секој 1.30 час, и пие млеко како да не е јадена цел ден. А јаде и тоа добро јаде.

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Takvo si e deteto.kerka mi ima 5.5 god i ona bese takva, se budese navecer barase da cica iako ne bese gladna i eve do den denes navecer mrda kloca samo ja pripokrivam.vtorovo bebuvce e 6 meseci pa uste od prv mesec si fati red i si ja prespiva nokjta pa sum i jas konecno naspana.no ete seuste se budam za pogolemata da ja pokrivam:)

15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    258.639
    Цица @joy1 затоа се буди, џабе што е јадена. Син ми знае и да прејаде, добро да вечера и пак се буди, а ете скоро 2 години е. Уште цица.
    Дете што е на АД спие речиси по цела вечер, ретко кое не спие. Оние деца кои се на доење се будат и ептен е напороно за родителот. Станувам во 6 за на работа, а синко два часа претходно цицаше. Ама се навикнав. Туку мора да го одбијам, инаку во зомби ќе се претворам. Воопшто не спијам од кога е роден.
    Ама доењето е благодет така да мачењето се исплаќа.
    И не очекувајте да спијат, нема, се додека цицат.

На Kaetana и joy1 им се допаѓа ова.
  16. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Ah vo nova tema veke porasnavme ama se potesko i potesko e so beba. Znaci ne ptestanuva da mrda. Majki da ve prasam od koga moze da mesam tri proizvodi i kakov e redot za vtor obrok ? Nie veke dve nedeli jademe po edna kasicka? Inaku beba si spiese cela vecer bez budenje od 8 i pol do 6 i pol vik da ne mu e nesto na detevo. I kako malku da mi potkasluva neznam

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.017
    Допаѓања:
    328.036
    За втор зависи од кога почнавте со дохрана и колкави сте сега?

18. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Pa veke eden mesec kako pocnavme so dohrana, a veke dve nedeli kako jade po edna kasicka od 120gr. A sme 6 meseci. I @joy1 sega kako da vovedubam novi namirnici? Vo kombinacija so nesto veke jademe? I vcera i dadov kompiri brokula za prv pat ama prv pat da nesaka da jade sigurno od brokulata. Pa po kolku da stavam jas izgleda mn i staviv. Inaku kupiv maslo od repka i kako sega da probam da ne ima reakcija malku sa i stavam na ustata ili? Leleee cela vo prasalnici sum:^)

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.017
    Допаѓања:
    328.036
    За втор оброк би почекала бар уште 10 дена :)
    Можеш да мешаш слободно и по 3 намирници.
    Маслото од репка 2-3 капки директно во каша.Јас користам маслиново :)
    Брокула не давај мн често ради нитрати што содржи.Еднаш неделно е ок

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.632
    Допаѓања:
    15.757
    Здраво женски,некако темава се разретчи,многу бебиња ни пораснаа,отидоа во големите:).Ние сме добри,малку настина ќерето,ама не беше нешто страшно,ама уште си поткашлува.Инаку во градинка се навикна веќе си седи со спиење и викаат дека била добра,јадела,спиела.
    Инаку со ова ставањево навечер и мојата става,се буди и тоа овие две недел поинтензивно,се буди сама и си седнува во креветче и плаче,па ја земам ја нишкам и пак назад и жива ненаспана сум.Матичната ми рече да не и дава навечер млеко(на АД е) демек најадена била ,само станувала од навика или да ме осети,ама мене некако ми е шубе,се мислам дека сака млеко,а јаде во градинка 4 пати и дома уште една ужина и вечера и млеко пред спиење и незнам што да правам.
    Кога си идам дома од работа е живи радости,на врата ме чека насмеана и вика,не ме пушта ни да се измијам:D и морам да кажам дека е мнооогуу темпераментна и активна,луѓе не седнува на газ две минути,само шета ,па се качува и оди по комоди,кревет,лелеле сите ли се вакви,мислам дека ова моево е претерано.Ете така малку се расприкажав
    @chocolade како го поминавте роденденот? Порасна цуца твоја,ми избегавте од тука:D

На Kaetana и galapce им се допаѓа ова.